Borobudur: de mooiste tempel van Indonesië

by DutchieontheRoad
22 comments

Borobudur is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld en zonder enige twijfel de mooiste tempel van Indonesië! Deze enorme tempel stond torenhoog op mijn wishlist en wat was het geweldig. Borobudur is het paradepaardje van Java en absoluut een bezoek waard.

Borobudur: de mooiste tempel van Indonesië 

De Borobudur werd in de 8e en 9e eeuw gebouwd, maar werd pas in de 19de eeuw ontdekt. De tempel lag verborgen onder een dikke laag vulkanisch as. Borobudur is een absolute topattractie en wordt vaak gezien als één van de zeven wereldwonderen, hoewel dit officieel niet het geval is.

De Borobudur bestaat uit een stenen heuvel, met verschillende etages en honderden Boeddha’s. Op het hoogste plateau staan meer dan 400 stoepa’s. De tempel is 33,5 meter hoog en 118 meter bij 118 meter breed. Een flinke jongen dus 😉  Iedere etage staat symbool voor een stap die een boeddhist moet maken om het hoogst haalbare als mens te bereiken.

Borobudur

BorobudurPraktische informatie bezoeken Borobudur

Borobudur ligt op 40 kilometer afstand van Yogyakarta en vele reizigers bezoeken de tempel dan ook vanuit deze stad. Je kunt makkelijk een excursie regelen vanuit Yogyakarta, maar je kunt ook op eigen gelegenheid gaan met de bus of brommer. Wil je de Borobudur tijdens zonsopgang bezoeken, is het aan te raden een accommodatie in de buurt te boeken. Vanuit Yogyakarta vertrekken dagelijks tours voor de zonsopkomst, maar houd er rekening mee dat je dan zeer vroeg (midden in de nacht) moet vertrekken.

De Borobudur gaat officieel om 06.00 open, maar er wordt ook een Sunrise Ticket verkocht en dan mag je om 4.30 uur al naar binnen. Helaas was ik niet in de gelegenheid om de zonsopkomst te zien, maar dat maakte het bezoek niet minder bijzonder.

Openingstijden: 0600-17.00 (Manohara hotel gate gaat open vanaf 04.30uur voor de zonsopkomst)

Entreeprijs: Zonsopkomst IDR 450K (28 euro)  en de normale prijs voor overdag is IDR 325K (20 euro). Ben je student? Vergeet je studentenkaart niet want dan krijg je namelijk korting.

Belangrijk: zowel vrouwen als mannen dienen een sarong te dragen. Deze kun je huren of een kopen in Yogyakarta. Ik had een eigen sarong gekocht want dat is wel zo makkelijk. Je hebt deze immers vaak nodig in Indonesië.

BorobudurMijn ervaring 

Het is warm…echt belachelijk warm en we moeten een hele lange steile trap beklimmen. In de verte hoor ik de lokale gids zijn ellenlange monotone verhaal beginnen maar ik moet heel eerlijk zeggen ik er niet naar luister. Ik wil zelf rondlopen, alles in me opnemen, fotograferen en genieten van al dit moois. Daar heb ik geen gids voor nodig, hoe goed zijn bedoelingen ook zijn. Laat mij maar lekker mijn eigen ding doen vandaag.

We beklimmen plateau voor plateau en het wordt steeds mooier…en vooral ook warmer! Het is net een sauna onder die sarong! Eenmaal boven hebben we een fenomenaal uitzicht. Het is hier zo ontzettend mooi! Dit is zo genieten.

De Borobudur is een van de drukst bezochte attracties van Java maar het valt me eerlijk gezegd nog mee met de drukte. Over het algemeen is het mogelijk om te fotograferen zonder dat er hordes toeristen op je foto staan. Heel erg…ik weet het. Ik ben zelf een toerist maar wil er liever geen op de foto hebben tenzij het mijn foto ten goede komt. Lekker egoïstisch eigenlijk maar dat is nou eenmaal de realiteit. Ik krijg het zelfs voor elkaar om een groepje studenten te verhuizen omdat ze al tien minuten in beeld staan en geen aanstalten maken om te vertrekken. Voorzichtig vraag ik of ze zo vriendelijk willen zijn om ergens anders te staan en gebaar naar mijn camera. Ze lachen vriendelijk en gaan een paar meter verderop staan. Ik bedank ze vriendelijk en eindelijk kan ik foto’s maken vanuit de positie die ik wil.

Het bezoek aan Borobudur was absoluut één van de hoogtepunten van mijn reis. Dit is zonder enige twijfel de mooiste tempel die ik tot op heden gezien heb.

Wil je meer van de omgeving van Yogjakarta zien? Bezoek dan ook vooral de indrukwekkende Prambanan of één van de vele leuke dorpjes in de omgeving. De wijk Kota Gede is ook absoluut de moeite waard. Collegablogger Yvonne ontdekte met haar gezin deze leuke wijk. Maak een mooie stadswandeling en duik de nauwe steegjes in om kennis te maken met het échte Kota Gede. Vanaf Yogjakarta is Kota Gede makkelijk bereikbaar per paardenkoets. Hoe leuk is dat!?

BorobudurHebben jullie ooit de Borobudur bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

22 comments

Sanne 15 september 2017 - 10:23

Prachtig he! Ik hoorde van vrienden die er voor zonsopkomst al heen gingen, dan heb je de opkomende zon erbij! En is het nog niet zo heet
Sanne onlangs geplaatst…Weekendje weg: Fijne vakantieparken in NederlandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:49

Een volgende keer wil ik ook graag de zonsopkomst zien. Dat was deze keer helaas niet mogelijk vanwege een strak programma. Desondanks vond ik het echt geweldig!

Reply
Martin 15 september 2017 - 19:00

Prachtig inderdaad. Ik ben er twee keer geweest. Ik vind de Prambanan minstens net zo mooi. Ook in de buurt van Yogja…dus twee mooie vliegen in een klap zou ik zeggen ?
Martin onlangs geplaatst…Het zuiden van Rhodos, authentiek GriekenlandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:50

Prambanan vond ik ook erg mooi, maar ze waren helaas wel flink aan het restaureren. Inderdaad ideaal om te combineren 🙂

Reply
Esther 15 september 2017 - 19:52

Ja, ik heb de Borobodur ook gezien en vond het ook een prachtig bouwwerk. Een hele bijzondere ervaring om daar rond te lopen en bovenaan te staan. Ik vond het ook meevallen met de drukte.
Esther onlangs geplaatst…De leukste eetadresjes in de Friese WoudenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:51

Bij ons viel de drukte ook erg mee, maar wij waren er ook tijdens de Ramadan. Misschien scheelt dat?

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 16 september 2017 - 09:48

De Borodubur is echt prachtig! Toen wij er waren was het echt gigantisch druk maar desondanks vond ik de tempel en de omgeving prachtig!
Gabriëlle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…Olifanten in Thailand, maar dan ethisch verantwoord!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:52

Jammer dat het zo druk was tijdens jullie bezoek. Tijdens ons bezoek was het eigenlijk vrij rustig, maar wij waren er ook tijdens de Ramadan. Misschien dat het daarom zo rustig was.

Reply
Diana 16 september 2017 - 11:05

Of het egoïstisch is dat je geen toeristen op de foto wilt – weet ik niet ;). Zelf ben ik er ook zo een en wil ook zo min mogelijk horde toeristen op de foto. Heel soms wel om een bepaald sfeertje neer te zetten. Verder staat deze plek ook mega hoog op mijn wishlist. Goede tip van de zonsopgang – die zou ik dan graag willen doen.
Diana onlangs geplaatst…Backstage augustus 2017 | Veranderingen, Den Bosch en nieuwe extra baanMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:52

De volgende keer wil ik ook graag de zonsopkomst zien. Toch balen dat we daar geen tijd voor hadden. Goede reden om nog een keer terug te gaan 😉

Reply
Elisa 16 september 2017 - 12:16

Prachtige tempel! Ik ben er nog nooit geweest, maar zou hem zeker een keer willen bezoeken. En ja andere toeristen, die probeer ik ook altijd te mijden op foto’s haha.

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:53

Hahaha, volgens mij zijn alle reisbloggers hetzelfde 😉

Reply
Yvonne 16 september 2017 - 22:02

Na lang twijfelen hebben we toch besloten het Oosten van Java mee te pakken volgend jaar, tot aan Yogyakarta. De Borobodur is daar de hoofdreden van, en soms denk ik… wat als het tegenvalt…en dan ook nog eens met zo’n entreeprijs (ik wil wel gaan voor de sunrise), voor Aziatische begrippen heel hoog en voor ons met 4 personen pittig ook. Maar als ik dit zo lees is ‘t de moeite zeker waard.

Reply
DutchieontheRoad 17 september 2017 - 12:39

Wat leuk dat jullie toch naar Java gaan Yvonne. Ik combinatie met Bali?? De entreeprijs is inderdaad erg hoog, vooral omdat jullie met z’n vieren zijn. Ik was erg onder de indruk van Bodobudur. Deze tempel is toch wel één van de mooiste tempels die ik gezien heb (samen met Sukhothai). Je kan dan meteen Prambanan bezoeken. Deze is ook in de buurt en zeker een bezoek waard. Gaan jullie ook naar Kawah Ijen? Vond ik persoonlijk ook een hoogtepunt.

Reply
Helena 17 september 2017 - 10:56

Als klein kind ben ik bij de Borobudur geweest toen het nog niet zo toeristisch was. Wat een verschil met hoe het er een paar jaar geleden was. Ik snap je best hoor, dat je niet al die mensen op de foto wilt 😉 Prambanan was ook erg mooi. Ben je daar ook nog geweest?
Helena onlangs geplaatst…5 Indonesische Instagram foodaccounts om te volgenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 17 september 2017 - 12:40

Prambanan ben ik ook geweest en vond ik ook zeer de moeite waard. Ze waren helaas wel flink aan het restaureren en dat was wel jammer.

Reply
Jenny 17 september 2017 - 20:21

Ik vind de Borobudur geweldig! Ik ben er twee keer geweest en zou het heiligdom graag ern keer aan mijn vriend willen laten zien.

Misschien gaan we volgend jaar naar Yogya en omgeving.

Reply
DutchieontheRoad 21 september 2017 - 19:53

Leuk dat jullie volgend jaar misschien terug gaan. Ik zou de Borobudur ook graag een tweede keer willen zien want ik heb immers de zonsopkomst niet gezien.

Reply
ivonne 21 september 2017 - 10:41

Ik ben het met je eens, dit is de meest bijzondere tempel van Indonesië. Ik heb het geluk gehad er al 2 keer te zijn geweest en als je op de top staat is het genieten. De sfeer van de plek is heel bijzonder.
ivonne onlangs geplaatst…Rondreis van een week langs Werelderfgoed in PortugalMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 september 2017 - 19:53

Ik vond de sfeer ook heel bijzonder. Je voelt gewoon dat je op een hele bijzondere plek bent 🙂

Reply
Marcella 22 september 2017 - 21:08

Wat lijkt de Borobudur me een onwijs bijzondere plek! Ik hoop hier ooit ook eens te staan, lijkt me machtig mooi!
Marcella onlangs geplaatst…Fjaðrárgljúfur, de mooiste kloof van IJslandMy Profile

Reply
Inez 15 juni 2018 - 23:50

Ik ben er vorig jaar nog geweest en vond het ook echt de moeite (en inderdaad ook heel warm, maar dat vond ik van elke activiteit in Indonesië)! Ook de tempels van Prambanan vond ik adembenemend en misschien zelfs nog iets interessanter dan Borobudur (maar ik heb ook meer interesse voor het hindoeisme dan voor het boeddhisme, misschien daarom). Jouw foto’s zijn in ieder geval veel mooier dan de mijne, haha! … Nu wil ik terug gaan! 😀
Inez onlangs geplaatst…27 before 28.My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.