Australië: Blue Mountains

by DutchieontheRoad
0 comment

Stel: je komt na een vliegreis van 21 uur, om 22.00 uur ’s avonds, doodmoe je hostel in Sydney binnen vallen. Wat doe je dan daags nadien? Je staat uiteraard om 6.15 uur weer naast je stapelbed om naar de Blue Mountains te gaan. Juist…dat doen we geen tweede keer meer.
Met een jetlag van hier tot Tokio, en een lading paracetamol, strompel ik richting de bus naar de Blue Mountains. Ik heb in Nederland een driedaags arrangement in Sydney geboekt maar dat bleek toch niet zo’n goed plan te zijn. Mijn vervoer naar mijn hostel kwam immers gisteravond niet opdagen, waardoor ik alsnog ander vervoer moest regelen, en mijn hoofd wil maar één ding: slapen! Ik stap hartstikke gaar in de bus waar grotendeels alleen Japanners in blijken te zitten. Nu is het feest compleet! Ik neem nog een paracetamol en draai me nog even om in de bus. Ik ben even niet thuis. Na een lange busrit en een beetje slaap, ben ik weer een beetje boven water. Tijd voor de Blue Mountains!

Blue Mountains

De Blue Mountains zijn maar liefst 11.400 vierkante kilometer groot en dit immense gebied bestaat uit bergen, rotsformaties en diepe kliffen. Er groeien hier vijftig verschillende soorten eucalyptusbomen welke een soort olie afscheiden, die in de lucht blijft hangen. Aan deze blauwe nevel dankt het gebied haar naam.

Het zal niemand verbazen dat de Blue Mountains UNESCO werelderfgoed zijn. Je kunt hier urenlang wandelen maar je kunt ook wat tijd doorbrengen in de dorpen Katoomba en Leura. Dit nationale park wordt door velen gezien als het mooiste natuurgebied in de Australische staat New South Wales. Het is hier in de weekenden dan ook erg druk omdat veel inwoners van Sydney hier het weekend doorbrengen. De temperatuur is het hele jaar erg aangenaam. Zodra het in Sydney ondraaglijk warm wordt in de zomermaanden, zoeken vele inwoners hier enige verkoeling. De Blue Mountains zijn vanuit Sydney het makkelijkst bereikbaar via het plaatsje Katoomba. Katoomba is een klein en overzichtelijk bergstadje en de meest gebruikte toegangspoort tot diverse wandelpaden en uitzichtpunten van dit mooie natuurgebied.

PA110037kleinlogo

Three Sisters

De toeristische trekpleister van de Blue Mountains is zonder enige twijfel Echo Point. Vanaf de rand van Katoomba kun je de bekendste rotsformatie van de Blue Mountains bewonderen: Three Sisters.
Deze plek heeft veel spirituele waarde voor de lokale Aboriginal bevolking. Deze trekpleister dankt haar naam aan een eeuwenoud verhaal van de Gundungurra Aboriginal stam.
Vanaf deze rotsformatie kun je een mooie wandeling maken. Je stapt hier in een kabelbaan die je van de ene klif naar de andere brengt, terwijl je metershoog boven de grond bungelt. Je kunt hier ook met een treintje een kleine driehonderd meter naar beneden rijden richting het regenwoud, waar je een mooie wandeling kunt maken. Dit is overigens de steilste spoorweg ter wereld. De spoorweg gaat via een tunnel met een maximale helling van 52 graden. Stel je er niet teveel van voor want het is een erg toeristische attractie.

Hoe Blue Mountains te bezoeken?

Als je weinig tijd hebt (zoals ik toentertijd), kun je vooraf een dagtour boeken maar ik zal het je eerlijk gezegd niet echt aanraden, tenzij je graag in een touringcar vol Japanners zit. Overigens kun je tijdens een dagtour wel Featherdale Wildlifepark bezoeken en dat is wel een aanrader.
Andere opties zijn:
• Met de trein of auto vanuit Sydney naar Katoomba
• Je kunt in Katoomba gebruik maken van de Blue Mountains Explorer Bus, die langs alle interessante punten van de Blue Mountains rijdt. Erg handig zo’n Hop-on Hop-off bus.
• Als je meer tijd tot je beschikking hebt. Blijf dan vooral overnachten zodat je optimaal kunt genieten van dit prachtige natuurgebied.
• Groot pluspunt: het bezoeken van de Blue Mountains is geheel gratis!

PA110056kleinlogo

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.