Big 5 spotten: waar en wanneer?

by DutchieontheRoad
22 comments

Wildlife spotten vind ik echt de max! Wie wil er nou niet de Big 5 zien? Afrika is mijn favoriete continent en ik ben dan ook een groot liefhebber van safari. Ik vind het geweldig om uren rond te rijden en op zoek te gaan naar wild. Altijd die spanning of er wild is en die ontlading zodra je een dier spot. I love it! Maar waar en wanneer kun je de big 5 spotten? Ik heb een handig overzicht gemaakt.

#1 Leeuw

Kelly en katachtigen gaan niet goed samen. Ik heb tot op heden niet veel succes gehad met Loekie de Leeuw, maar ik ben dan ook niet in onderstaande wildparken geweest. In deze wildparken heb je de meeste kans op het spotten van leeuwen.

Masai Mara National Reserve: Kenia

Masai Mara is toch wel de beste plek om katachtigen te zien. Hier leeft de grootste populatie leeuwen van Kenia. Als je de kans hebt, bezoek dit wildpark tijdens de grote migratie. De kans op het zien van leeuwen is dan heel erg groot.

Beste tijd: juni t/m oktober

Sabi Sands Reserve: Zuid-Afrika

Grenzend aan het zuiden van het Krugerpark ligt Sabi Sands Reserve. In dit privéreservaat zie je vrijwel gegarandeerd leeuwen. Hier mag je ook buiten de paden met jeeps rijden en dat maakt de kans op het spotten van leeuwen veel groter.

Beste tijd: april t/m september

Serengeti National Park: Tanzania

De Serengeti is een walhalla voor leeuwen. Twee miljoen hoefdieren steken de Serengeti over tijdens de grote migratie. Dit betekent FOOD!!! Dit open landschap is één groot lopend buffet voor leeuwen dus pak je kans en bezoek de Serengeti tijdens de migratie.

Beste tijd:  juni t/m oktober

Big 5 spotten: waar en wanneer

#2 Olifant

O jongens, wat ben ik fan van de olifant. Ik vind olifanten echt geweldig en heb er al zo ontzettend veel gezien. Mijn mooiste encounter was toch wel in Etosha Nationaal Park. Daar liep een grote kudde olifanten richting de waterpoel…tijdens zonsondergang. Once in a lifetime moment 🙂 . In onderstaande wildparken heb je grote kans op het spotten van olifanten.

Chobe National Park: Botswana

Wil je gegarandeerd olifanten zien, dan moet je echt naar Chobe National Park. Chobe National Park staat bekend om zijn immense olifantenpopulatie. Hier zijn olifanten gegarandeerd! Dit park heeft de hoogste olifantdichtheid per vierkante meter in heel Afrika. Ik bezocht Chobe in 2015 en zag  vele olifanten en er liep zelfs een kudde rond onze jeep. Zo gaaf!

Beste tijd: mei t/m september

Tangarine National Park: Tanzania

In de droge periode heeft de Tangarine River Valley, op de Ngorongoro krater, de grootste concentratie wildlife van Tanzania. Er zijn dan ruim 3000 olifanten te bewonderen.

Beste tijd: juni t/m november

Kruger National Park: Zuid-Afrika

Kruger National Park is toch wel het bekendste wildpark ter wereld en terecht. Veel mensen zijn een beetje huiverig dat het te toeristisch is. Niets is minder waar want het Krugerpark is absoluut de moeite waard. Ik zag hier veel, heel veel dieren. Sinds 2010 is de olifantenpopulatie enorm toegenomen en er zouden inmiddels zo’n 16.000 olifanten leven.

Beste tijd: mei t/m september

Big spotten: waar en wanneer#3 Neushoorn

De neushoorn is een prachtig dier, maar helaas wordt er veelvuldig op gejaagd. Het spreekt voor zich dat de handel in de hoorn van neushoorns verboden is, maar de illegale jacht breekt ieder jaar weer een nieuw record. In Azië wordt de gemalen hoorn van de neushoorn gebruikt als medicijn. Te absurd voor worden, maar het is helaas realiteit. Bescherming van de neushoorn heeft dan ook hoge prioriteit in Afrika. Ik heb deze bijzondere dieren meerdere malen gezien en het was geweldig! In onderstaande wildparken heb je grote kans op het spotten van neushoorns.

Hluhluwe Umfolozi National Park: Zuid-Afrika

Hluhluwe is het oudste wildpark van Zuid-Afrika en het eerste reservaat dat safari’s aanbood. In dit wildpark heb je een grote kans op het spotten van de witte neushoorn en er leven zelfs enkele zwarte neushoorns. Ook ik zag hier twee witte neushoorns. Helaas zag ik erg weinig wild in Hluhluwe, maar dit wildpark is qua vegetatie mooier dan Krugerpark. Zeker een bezoek waard.

Beste reistijd: maart t/m november

Nairobi National Park: Kenia

Vroeger was de zwarte neushoorn de meeste voorkomende neushoorn. Naar schattig zijn er nu nog maar 4800 zwarte neushoorns in het wild. In Nairobi National Park lopen ongeveer 50 zwarte neushoorns rond. Dit dier wordt ernstig met uitsterven bedreigd en ze doen er alles aan om deze zeldzame neushoorn te beschermen tegen stropers.

Kruger National Park: Zuid-Afrika

Ook in Krugerpark wordt er dagelijks gestroopt en valt er bijna dagelijks een slachtoffer, waaronder veel neushoorns. In het Krugerpark komen ongeveer 11.000 witte neushoorns voor en ook de zeldzame zwarte neushoorn is hier te vinden. Je hebt dus best een aanzienlijke kans om er één tegen te komen. Ik had het geluk een moeder met jong te zien die onverwacht de weg overstaken. Zo gaaf!

Beste reistijd: mei t/m september

Big 5 spotten: waar en wanneer

#4 Buffel

Je zou het niet verwachten, maar de Afrikaanse buffel wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Buffels tref je regelmatig aan in de buurt van water want ze moeten dagelijks enkele tientallen liters drinken. In onderstaande wildparken heb je grote kans op het spotten van buffels.

Kruger National Park: Zuid-Afrika

Kruger National Park is toch wel het meest bekende wildpark en terecht. Er leven zo’n 30.000 Afrikaanse buffels in het Krugerpark. Toch knap dat ik er geen kon vinden toen ik er was, haha. Ook leven er veel olifanten, giraffen, nijlpaarden en hyena’s. Met een beetje geluk zie je hier zelfs leeuwen, luipaarden of de Afrikaanse wilde hond. Ik trof maar liefst zeven wilde honden en volgens de ranger was dat echt een zeldzaamheid.

Beste reistijd: mei t/m september

Selous National Park: Tanzania

Dit is het grootste en minst bezochte wildpark van Afrika. Heel bijzonder eigenlijk want dit wildpark telt grote aantallen krokodillen, nijlpaarden, roofdieren, olifanten, zebra’s en buffels. Ook heb je hier de meeste kans op het spotten van de zeldzame wilde hond. Toch maar eens overwegen om dit wildpark te bezoeken.

Beste reistijd: juni t/m oktober

South Luangwa National Park: Zambia

In South Luangwa National Park leven grote populaties buffels, olifanten giraffen. Rondom de oevers van de rivier kom je ook groepen nijlpaarden en krokodillen tegen. Dit wildpark schijnt ook zeer geschikt te zijn voor wandelsafari’s.

Beste reistijd: mei t/m september

Big 5 spotten: waar en wanneer

 

#5 Luipaard

De luipaard is zeer moeilijk te spotten en staat bij velen hoog op de wishlist. Overdag verschuilt hij zich tussen de struiken of in bomen en ‘s nachts wordt hij actief. Ik was dan ook als een kind zo blij toen wij er één zagen in Kruger National Park. Volgens de ranger was dat echt mazzel want hij zag zelden een luipaard op de plek waar wij waren. Lucky me. In onderstaande wildparken heb je grote kans op het spotten van luipaarden.

Sabi Sands Game Reserve: Zuid-Afrika

Sabi Sands is het oudste privé park en heeft een zeer goede reputatie. De kans op het spotten van katachtigen is hier heel groot. Hier vind je een van ‘s werelds grootste concentraties luipaarden. De luipaarden zijn hier gewend aan jeeps en je kunt ze zelfs zien tijdens de jacht. Hoe gaaf is dat!? Een bezoek aan Sabi Sands staat dan ook hoog op mijn bucketlist.

Beste reistijd: april t/m september

South Luangwa National Park: Zambia

In South Luangwa leven veel luipaarden. Zin in een beetje adrenaline? Je kunt hier op wandelsafari. Met een gewapende gids trek je van kamp naar kamp. Als je jagende luipaarden wilt zien, ga dan mee met een nachtsafari. Luipaarden zijn ‘s nachts het meest actief en met een beetje geluk zie je een luipaard met zijn prooi.

Beste reistijd: mei t/m september

Yala National Park: Sri Lanka

Een vreemde eend in de bijt. Ook in Sri Lanka vind je luipaarden. In delen van Yala National Park vind je grote concentraties luipaarden. Een groot voordeel is dat er geen andere grote roofdieren leven, waardoor het luipaard geen natuurlijke vijanden heeft. Mede daardoor zie je luipaarden hier ook overdag lopen.

Beste reistijd: december t/m maart

Big 5 spotten: waar en wanneer

Meer safari en Afrika

 

Hebben jullie nog tips waar je het beste wildlife of de Big 5 kunt spotten?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

22 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 17 juli 2017 - 08:21

Jaaa, wat mooi! Wij zijn net weer terug uit Zuid-Afrika en hebben ze allemaal gezien 😀
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…ZOMERINSPIRATIE IN ROTTERDAM: TERRASSEN AAN DE MAASMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:29

Ik heb jullie gevolgd op Instagram en was best een beetje jaloers 😉 . Nog gefeliciteerd met jullie huwelijk!

Reply
Marcella 17 juli 2017 - 16:49

Handig overzicht! Ik wil heel graag de Big 5 spotten, lijkt me zo magisch al die enorme dieren! <3
Marcella onlangs geplaatst…Geysir en Strokkur – Een indrukwekkende waterkolom & bizar landschapMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:29

Het is inderdaad magisch om al die dieren te spotten. Zo bijzonder 🙂

Reply
Diana 17 juli 2017 - 22:37

Fijn overzicht – ik hoop ze echt allemaal over een maand te kunnen afstrepen – duimen! Die foto’s met die olifanten en zonsondergang is echt magisch – wauw!
Diana onlangs geplaatst…Cycle for Plan | Nog 1 dag & donateurs bedanktMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:30

Ik hoop ook dat je ze allemaal kunt afstrepen Diana! Veel plezier en succes met fietsen!

Reply
Peri Peri Reizen 18 juli 2017 - 10:15

Wat een superhandig overzicht! En zo compleet ook. We hebben een link opgenomen naar je artikel in een blogpost op onze website Kelly: https://www.periperireizen.nl/nl/blogdetailpage/68/waar-op-safari/

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:31

Wow, wat leuk! Super lief! Dank jullie wel voor het delen 🙂

Reply
Jenny 18 juli 2017 - 10:33

Ik ga volgende week op safari in Sri Lanka. Niet naar Yala, maar naar een minder toeristisch en druk park.

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:31

Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat zien Jenny! Al luipaarden en olifanten gezien?

Reply
Sanne 18 juli 2017 - 12:56

Dat wil ik zeker eens doen! Goeie tips en overzicht waar dit kan !
Sanne onlangs geplaatst…Verborgen pareltjes voor heerlijk eten en drinken in BarcelonaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:32

Zeker een keer doen Sanne! Afrika is echt geweldig 🙂

Reply
Niels 18 juli 2017 - 17:44

The big 5 spotten heb ik kunnen afstrepen in het krugerpark. Een hele bijzondere ervaring. In het Hluhluwe Imfolozipark in zuid-afrika heb je ook een hele goede kans om de big 5 te spotten. Ze hebben daar bijvoorbeeld ook redelijk wat olifanten en buffels rondlopen.

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:33

In Hluhluwe heb ik echt heel weinig dieren gezien. Volgens mij was het gewoon te koud, haha. Ik vroor nog net niet vast in die open jeep 😉

Reply
Marcel 18 juli 2017 - 19:15

Handig overzicht! De Big 5 heb ik kunnen afstrepen vorig jaar, en ik was als een kind zo blij. Tijdens onze selfdrive door het Kruger hebben we ze allemaal gezien, zo ontzettend indrukwekkend om ze van dichtbij te zien. Ook in Addo hebben we veel dieren gespot. Ben jij al eens in Addo geweest?

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:34

Addo ben ik nog niet geweest, maar hoop ik in de toekomst zeker een keer te bezoeken. Ik ben al twee keer in Zuid-Afrika geweest, maar wil zeker nog een derde keer 🙂

Reply
Aniek 20 juli 2017 - 12:09

Wat een fijn artikel! De leeuw wil ik graag in het wild spotten. De andere 4 van de Big 5 ook, maar de leeuw staat wel bovenaan 🙂
Aniek onlangs geplaatst…De Oude Hortus: misschien wel het best bewaarde geheim van UtrechtMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:35

De leeuw heb ik niet veel geluk mee gehad dus ik hoop ooit op een herkansing, haha. Ik heb ze gezien, maar daar heb je ook alles mee gezegd 😉

Reply
Martin 22 juli 2017 - 09:26

Wat een mooi overzicht…heb de big five al eerder gezien, maar zou graag nog eens een mooie foto maken van een luipaard. Hopelijk volgend jaar op onze reis in Namibie en Botwana.
Martin onlangs geplaatst…Surinaamse roti kip met kousenband en eiMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 juli 2017 - 20:36

Zo gaaf dat jullie volgend jaar weer naar Botswana en Namibië gaan. Luipaarden vind ik ook geweldig, maar ze zijn niet eenvoudig te vinden.

Reply
Judith 30 juli 2017 - 15:59

Half oktober vertrek ik voor een kleine 4 weken naar Zuid-Afrika en ik hoop natuurlijk de Big 5 te spotten! We gaan sowieso naar het Krugerpark en Addo Elephants Park. Over Hluhluwe Umfolozi twijfelen we nog. We zijn bang dat het teveel wildparken worden in korte tijd en ik hoor er wisselende verhalen over.

Reply
Linda 5 januari 2019 - 23:17

In oktober hebben we 2 dagen achter elkaar op één dag de hele big 5 gezien in het Krugerpark! Echt een geluk! In totaal 5 luipaarden en 11 leeuwen.
Neushoorns vooral veel in Hluhluwe. Maar de onverharde wegen zijn daar zo slecht dat je wel echt een 4×4 nodig hebt.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.