Bezienswaardigheden Hiroshima: 8x zien en doen

by DutchieontheRoad
7 comments

Het is stil in mij…in colonne loop ik door het Hiroshima Peace Memorial Museum. Schoolklassen lopen keurig in een rij achter de juf aan, netjes gekleed in het zwart en met een geel hoedje op. Terwijl ik normaliter niet goed tegen drukte kan, doet het op dit moment vrij weinig met mij. Mijn hoofd is leeg en vol tegelijk. Overal om mij heen zie ik gruwelijke zwartwit beelden en bijbehorende verhalen prijken aan de muur. Ik word er stil van en loop rustig verder, alle informatie in mij opnemend. Wat een vreselijke geschiedenis!

Bij Hiroshima denk je waarschijnlijk als eerste aan de atoomboom die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel. Hiroshima wordt sinds de atoombom ook de ‘Stad van de Vrede’ genoemd en die sfeer is ook goed voelbaar. Deze moderne metropool met maar liefst 1,2 miljoen inwoners is tegenwoordig een van de bekendste toeristische trekpleisters van Japan. Ik was bang dat Hiroshima een grimmige stad zou zijn door het verleden, maar niets is minder waar. Hiroshima is een verrassend leuke en relaxte stad waar een hele prettige sfeer hangt. Er zijn veel bezienswaardigheden in Hiroshima en dit wil je zeker zien en doen.

bezienswaardigheden hiroshimaHiroshima: en toen stond de wereld even stil…

Op 6 augustus 1945 wordt er om 08.15 uur door de Amerikanen een atoombom van 4,5 ton op Hiroshima geworpen. Ruim 78.000 mensen kwamen om het leven en de stad werd grotendeels weggevaagd. Velen mensen stierven als gevolg van stralingsziekte en in de jaren na de aanval op Hiroshima was kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Eind 1945 was het dodental opgelopen tot ongeveer 140.000. Doordat de communicatie met de buitenwereld weggevallen was, duurde het uren voordat men zich elders in Japan realiseerde dat er een ramp gaande was. Op maar liefst 160 kilometer van de stad was een enorme rookkolom zichtbaar.

Vandaag de dag is de stad weer helemaal opgebouwd, maar diverse momenten herinneren je weer aan die vreselijke dag in 1945. Gelukkig is Hiroshima meer dan alleen deze vreselijke verwoestende atoombom. Het centrum van Hiroshima is namelijk erg gezellig en er zijn diverse eilanden in de buurt die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Bezienswaardigheden Hiroshima: Peace Memorial Park

Een bezoek aan het Peace Memorial Park mag absoluut niet ontbreken. Vroeger was dit park het kloppende hart van de stad, maar tegenwoordig is het een oase van rust waar men stilstaat bij de tragedie die in 1945 plaatsvond. Er zijn verschillende monumenten en een museum.

bezienswaardigheden hiroshimaHiroshima Peace Memorial Museum

In het Peace Memorial Park staat het Peace Memorial Musum. Dit museum staat volledig in het teken van de geschiedenis van Hiroshima en de gevolgen van de verwoestende atoombom. Dit museum moet je absoluut zien als je in Hiroshima bent en dit bezoek zal je niet snel vergeten.

Orizuru Tower

De Hiroshima Orizuru Tower is nog vrij nieuw en staat aan de rand van het Peace Memorial Park. Vanaf deze 50 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over het park en de broemde A-bomb Dome. Op de 12de verdieping kun je een bezoek brengen aan het interactieve multimedia-zone. Je kunt er ground zero van de atoombom bekijken en leren hoe je een kraanvogel vouwt van origami-papier (waar ik erg slecht in bleek te zijn, haha). Deze kraanvogels kun je in een glazen muur laten vallen, die zich na verloop van tijd helemaal zal vullen met deze papieren vogels. Mijn vogel heb ik gelaten voor wat het was.

Bezienswaardigheden Hiroshima: A-Bomb Dome

De bekende A-Bomb Dome mag je uiteraard niet overslaan. Deze dome stond vlakbij het inslagpunt van de bom en alle mensen in het gebouw waren op slag dood. Verbazingwekkend genoeg bleef het gehavende gebouw overeind staan. Tegenwoordig is A-Bomb Dome het symbool van Hiroshima.

bezienswaardigheden hiroshima

Hiroshima kasteel

Het Hiroshima kasteel komt oorspronkelijk uit 1589, maar werd na de Tweede Wereldoorlog herbouwd omdat het volledig verwoest was door de atoombom. Het kasteel bevindt zich midden in de stad, heeft vijf verdiepingen en een prachtige tuin. Het kasteel is tegenwoordig een museum over Japanse kastelen. Vergeet vooral niet om met de lift naar de bovenste verdieping te gaan waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Bezoek de gezellige binnenstad en ga okonomiyaki eten

Het centrum van Hiroshima is echt heel gezellig en in het Hondori Shopping District vind je tal van winkeltjes en eetzaken. Vergeet vooral niet om de traditionele ‘okonomiyaki’ te proeven. Dat is serieus één van mijn favoriete Japanse gerechten. Zo lekker! Je kunt dit gerecht overal proeven, maar ik kan Okonomimura aanraden. Hier vind je verschillende kleine restaurantjes waar ze okonomiyaki serveren en hier komen ook heel veel locals. Zeker een aanrader. Benieuwd naar het recept van okonomiyaki? Ik heb het thuis geprobeerd te maken en dat smaakte zeker niet verkeerd. Check mijn recept van okonomiyaki.

Miyajima: een van de mooiste plekken in Japan

Onlangs schreef ik een blogpost over het eiland Miyajima en daar kon je al lezen hoe enthousiast ik was over dit prachtige eiland. Miyajima is zonder enige twijfel één van de mooiste plekken waar ik geweest ben in Japan. Vanuit Hiroshima kun je de ferry nemen naar Miyajima en hier kun je de meest bekende torii van het land bezichtigen. Andere aanraders zijn Mount Misen en de prachtige Daisho-in tempel. Alleen Miyajima is al de moeite waard om naar Hiroshima te gaan.

bezienswaardigheden hiroshimaOkunoshima: konijneneiland

Helaas had ik geen tijd om dit eiland te bezoeken, maar wat had ik hier graag naar toe willen gaan. Een eiland vol met konijnen…zo leuk! Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er op dit eiland in het geheim gifgas geproduceerd en na de oorlog bleven de aanwezige (proef)konijnen achter. Zonder natuurlijke vijanden vermenigvuldigden de konijnen zich in een ramp tempo en daarom wordt dit eiland tegenwoordig ‘Rabbit Island’ genoemd en leven er tussen de 700 en 1000 konijnen.

Ik was twee volle dagen in Hiroshima en had nog tijd tekort want alleen voor Miyajima heb je al één volle dag nodig. Hiroshima is echt een verrassend leuke stad. Ondanks de afschuwelijke, maar belangrijke geschiedenis, kan ik een bezoek aan Hiroshima van harte aanbevelen. De bezienswaardigheden in Hiroshima zijn absoluut de moeite waard.

Welke bezienswaardigheden in Hiroshima spreken jullie het meeste aan?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

bezienswaardigheden hiroshima

You may also like

7 comments

Rowan 13 juli 2020 - 15:34

Dit lijkt mij zo’n indrukwekkende plek! Bijzonder dat je er bent geweest. Konijneneiland klinkt echt fantastisch. Misschien wel fijn om te combineren met zo’n heftige plek als Hiroshima.

Reply
DutchieontheRoad 19 juli 2020 - 19:20

Ik had graag langer willen blijven en dan zou ik zeker het konijneneiland bezocht hebben. Lijkt me erg leuk.

Reply
Sanne 18 juli 2020 - 10:34

Bijzondere plek. Sowieso vind ik dat van Japan dus deze stad zou ik dan ook zeker bezoeken.

Reply
DutchieontheRoad 19 juli 2020 - 19:19

Hiroshima was inderdaad heel bijzonder…echt een must-see in Japan.

Reply
Cindy 28 juli 2020 - 21:46

Mooi dat je Hiroshima tegenwoordig weer een leefbare en gezellige stad kunt noemen. Het lijkt me heel bijzonder om rond te lopen op een plek die 75 jaar geleden door mensen met de grond gelijk werd gemaakt. Ik zou er heel graag eens een kijkje nemen. En dan natuurlijk ook de okonomiyaki proeven, want dat ziet er erg lekker uit. Feestje op je bord!

Reply
Aniek 14 augustus 2020 - 19:45

Als we weer mogen reizen, lijkt Hiroshima me een indrukwekkende stad om te bezoeken. Het Peace Memorial Park, dat is een deel van de geschiedenis waar je toch even bij stil moet zijn, maar ook ontdekken welke sfeer er nu in de stad hangt. Het Hiroshima kasteel is ook prachtig, trouwens.
Aniek onlangs geplaatst…Prachtig fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz: de Mosel-Radweg!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2020 - 20:45

Hiroshima is echt de moeite waard Aniek…mocht je ooit naar Japan gaan, breng dan zeker een bezoekje aan deze indrukwekkende stad.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.