Bali: Traditionele Barong dans

by DutchieontheRoad
0 comment

Je kunt er niet omheen als je naar Bali reist, de traditionele Balinese dansen. Meestal denk ik bij traditionele dansvoorstellingen alleen maar aan die foute toeristische trekpleisters, maar je kunt op Bali echt prachtige voorstellingen bijwonen. De traditionele Barong dans is één van de bekendste Balinese dansen en als je van pracht en praal houdt, is de Barong dans echt de max..

Dans en Muziek op Bali

Dans en muziek zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van de Indonesische cultuur. Bali staat bekend om de vele rituelen en ceremonies. Er wordt dan ook uitbundig gedanst. Sommige traditionele dansen zijn al eeuwenoud en vaak wordt er een oud verhaal uitgebeeld. Er zijn verschillende traditionele dansen en persoonlijk is de Legong mijn favoriet. Ongelooflijk wat deze dames met de handen en ogen kunnen doen. Legong is de meest gracieuze van alle dansen. Met regelmaat worden er ook Legong dansen voorgedragen in hotels. Wil je een keer iets anders, denk dan eens aan de Barong dans.  Fotografisch gezien vond ik de Barong dans het meest interessant.

Balinese dansTraditionele Barong dans

Barong gaat over de strijd van goed en kwaad. Leeuwendraak Barong vertegenwoordigt het goede en heks Rangda het kwaad. Rangda is de moeder van Erlangga en Rangda wordt in de 10de eeuw veroordeeld omdat ze zwarte magie beoefende. Als Rangda weduwe wordt, roept ze alle kwade geesten op om Erlangga te verslaan. Na een heftig gevecht vol zwarte magie, besluit Erlangga dat ze hulp nodig heeft. Ze roept daarom de hulp van Barong. Rangda verzint daarop een spreuk waardoor soldaten zichzelf doormiddel van een soort zwaard willen doden. Barong bedenkt vervolgens ook een spreuk waarmee hij de lichamen van de soldaten bestand maakt tegen dit zwaard. Met deze spreuk wint Barong en slaat Rangda op de vlucht. De Barong dans wordt uitgevoerd wanneer er ziekte of tegenslag in het dorp is en deze dans is dan ook bedoeld om ‘het kwade’ te verdrijven. Deze dans is echt een waar spektakel met prachtige kleding en maskers.

Barong dans
Barong dans

Mijn ervaring

Wij bezochten een traditionele Barong dans onderweg naar Sanur. Dit was overigens geen toeristische attractie want wij waren namelijk de enige toeristen die er waren. De voorstelling vond ik vrij chaotisch en de muziek was eerlijk gezegd niet om aan te horen, maar ik had het voor geen goud willen missen. Alleen al de reacties van de lokale bevolking op deze dans zijn briljant om te zien. Terwijl wij ons verbaasden over het toneelspel, vonden de dorpsbewoners het fantastisch en gingen helemaal op in het verhaal. Echt geweldig om te zien. Daarbij zijn de kostuums en maskers natuurlijk om door een ringetje te halen. Ben je een liefhebber van lokale dansen, is een Barong voorstelling dus zeker een aanrader.

Barong dans

 

Barong dansBarong dansWaar een traditionele dansvoorstelling zien?

Je kunt echt op diverse plekken een traditionele dansvoorstelling bijwonen. Bij veel hotels worden traditionele Legong voorstellingen gehouden. Bij ons hotel in Munduk vond er onverwacht een Legong voorstelling plaats en ik was echt onder de indruk. Legong is zo’n mooie gracieuze dans.

Op Java bezocht ik bij Prambanan het beroemde Ramayana ballet . Een mooiere locatie is er niet om een traditionele dans bij te wonen. In Ubud worden er Legong en Barong voorstellinge gehouden in het paleis. Deze heb ik niet bezocht, maar ik heb gehoord dat het de moeite waard is.

Barong dans

Ik ben in ieder geval blij dat ik verschillende dansen gezien heb. Hebben jullie ook wel eens een traditionele dans gezien (waar dan ook) en wat zijn jullie ervaringen?

 

 

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.