Kakadu National Park: Dit wil je zien en doen

by DutchieontheRoad
6 comments

Kakadu National Park en Litchield National Park zijn twee hoogtepunten in Australië, een paar honderd kilometer ten oosten van Darwin. Kakadu National Park is maar liefst 20.000 hectare groot en biedt plaats aan duizenden planten en dieren waaronder grote aantallen zoutwaterkrokodillen: salties! Niet voor niets staat dit nationale park op de werelderfgoedlijst van UNESCO.  Ook Litchfield National Park is zeer de moeite waard en ik zag daar één van de mooiste watervallen ooit.

Rotstekeningen in Kakadu National Park

Een groot deel van Kakadu National Park behoort aan de Aboriginals en er zijn nog steeds Aboriginalnederzettingen in het park. Er zijn prachtige Aboriginalsrotstekeningen zoals Ubirr en Nourlangie. Dit is een gebied aan de rand van Arnhemland waar nog steeds veel Aboriginals leven. Sommige van deze rotstekeningen zijn meer dan 20.000 jaar oud en zijn gemaakt in dieprode zandstenen rotsen. Zo bijzonder om deze rotstekeningen te bezichtigen en je voelt ook waarom deze plek zo belangrijk is voor de Aboriginals. Er hangt een soort van magische sfeer waardoor je alleen maar diep respect kunt hebben voor de Aboriginals. Nourlangie maakte een diepe indruk op mij. Vlakbij Nourlangie is ook een van de mooiste uitkijkpunten van het park. Hier is het uitzicht echt magisch mooi!Kakadu National Park

Wildlifecruise

De Yellow Water Cruise mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Kakadu National Park. De beste manier om dit park te verkennen is met een cruise. Je krijgt zo een goed beeld van de bijzondere planten en dieren die hier leven. Dit gebied staat vooral bekend om zijn vele – en hele grote – krokodillen. De rivieren in Kakadu zijn beroemd en berucht door deze jagers. Deze krokodillensoort is het grootste reptiel ter wereld en kan zeven meter lang worden. Ze zijn serieus levensgevaarlijk en hebben al tientallen doden op hun naam staan. In Kakadu National Park zijn deze zoutwaterkrokodillen – ook wel salties genoemd – veelvuldig aanwezig. Je zal ze zonder enige twijfel zien tijdens een wildlifecruise…handen binnenboord houden dus.

KakaduBezoek de prachtige Jim Jim en Twin Waterfalls

Jim Jim en Twin watervallen zijn twee prachtige watervallen van ongeveer 215 meter hoog. Ik heb ze helaas niet kunnen bezichtigen omdat ik in het verkeerde seizoen was. Ik was er in november – tegen de build-up – en daarom stonden ze nagenoeg droog. Het water van deze watervallen valt van de zandstenen kliffen en op sommige plekken kun je zwemmen, maar controleer eerst altijd even bij een gids vanwege de krokodillen. Die wil je serieus niet tegenkomen. Ooit ga ik een keer terug naar Australie om Kakadudu nogmaals te bezoeken en dan hoop ik deze watervallen alsnog te bezichtigen.

Beste periode om Kakadu te bezoeken

Houd rekening met de grote verschillen tussen het natte en droge seizoen. Het natte seizoen loopt van november/december tot april. De temperatuur stijgt tot 35 graden Celcius of meer en er zijn ontzettend veel muggen. In deze periode valt er veel regen, is er veel onweer en zijn er veel overstromingen. Niet heel handig. In deze tijd van het jaar zijn er dan ook veel watervallen – en krokodillen in de billabongs -, terwijl aan het einde van het droge seizoen de watervallen minder indrukwekkend zijn.

Ik was er dus aan het einde van het droge seizoen en mede daarom kon ik niet naar de watervallen. Erg jammer. Ik was er tijdens de Build Up (eind droge seizoen, tegen regenseizoen) en de temperatuur is dan echt niet om te houden. Ik heb een hele dag in het zwembad gelegen en ik zwem nota bene niet zo graag. Als ik een hele dag in het zwembad lig, is het écht heet! De beste periode om Kakadu te bezoeken is in juli en augustus. Er zijn dan heel veel dieren te zien die samen komen op plekken waar nog water is.

Kakadu National ParkReizen naar Kakadu National Park

Darwin is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Kakadu National Park. Vanuit Darwin kun je met de auto naar Kakadu National Park maar je kan in Darwin ook een avontuurlijke tour boeken. Het voordeel is dat je wordt begeleid door lokale gidsen en zij kennen het gebied erg goed. Een deel van de gidsen is Aboriginal en wie kan er nou meer over dit gebied vertellen dan de Aboriginals zelf. Als je met eigen vervoer naar Kakadu National Park gaat, laat je dan van te voren goed informeren over de zoutwaterkrokodillen en andere gevaarlijke dieren. Je kan niet overal zomaar zwemmen dus laat je goed informeren voor vertrek!

Bezoek ook het prachtige Litchfield National Park

Litchfield is een prachtig park in het noordwesten van Northern Territory en is makkelijk in één dag te bezoeken. Dit nationale park ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Darwin, vlakbij het dorpje Batchelor waar ook overnachtingsmogelijkheden zijn. Er zijn verschillende makkelijk te bereiken waterpoelen en…je kunt er veilig zwemmen!

Litchfield staat bekend om zijn prachtige watervallen. Tijdens het regenseizoen stromen de watervallen nogal heftig, maar van mei tot oktober zijn ze heel geschikt om te zwemmen. In tegenstelling tot Kakadu National Park , zijn hier geen krokodillen dus je kunt hier met een gerust hart een duik nemen. Heel fijn! Wangi Falls is een kleine waterval maar Florence Falls is daarentegen echt een heel groot. Wat een plaatje! Deze watervallen zijn ook in het droge seizoen goed te bezoeken. Florence Falls was ook in het droge seizoen goed toegankelijk en stond alles behalve droog. Erg fijn!

Er is voldoende te zien in Litchfield. Er zijn meerdere wandelpaden door de dichte bossen. Litchfield staat ook bekend om zijn enorme termietenheuvels en Lost City: zandstenen blokformaties die naar het noorden wijzen. Je kunt dit park het hele jaar bezoeken maar sommige paden zijn in het natte seizoen onbegaanbaar.

Meer lezen over Australië? Lees dan mijn blog over mijn driedaagse tour door de Australische Outback.

De mooiste watervallen
Litchfield National Park

Ondanks de hitte en hoge luchtvochtigheid vond ik The Northern Territory echt geweldig om te bezoeken. Ooit ga ik een keer terug, maar dan wel in het juiste seizoen. Dan hoop ik nog meer te mogen ontdekken want dat deze twee nationale parken wonderschoon zijn, dat is een feit.

Zouden jullie Kakadu National Park en Litchfield National Park wel eens willen bezoeken of zijn jullie er wel eens geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Kakadu National Park

You may also like

6 comments

Janet | thatonetime 29 oktober 2018 - 19:11

De krokodillen zijn inderdaad overal in het noorden te vinden.. brr! Ik ben inmiddels drie keer in Australië geweest en ongeveer het hele land doorkruist, maar deze parken hebben we overgeslagen. Ik zou graag eens terug willen gaan om dit alsnog te ontdekken.

Reply
DutchieontheRoad 3 november 2018 - 19:58

Goede reden om nog een keer terug te gaan Janet. Ik vond deze parken echt de moeite waard, maar ik zou dan wel rekening houden met het seizoen.

Reply
Carolien 2 november 2018 - 09:06

Ja mooie parken. Ik heb ze ook gezien, maar al wel weer lang geleden. Wij waren in dit gebied met 2wd en konden daarom niet naar de watervallen. Wij waren in oktober en dus ook niet veel water. Tijd om nog een keer terug te gaan in onze zomer en met een 4wd

Reply
DutchieontheRoad 3 november 2018 - 19:51

Ik baalde ook wel dat de watervallen droog stonden. Goede reden om nog een keer terug te gaan 😉

Reply
Marcella Molenaar 24 november 2018 - 15:30

Hé jammer, juli/augustus is voor Australië niet onze ideale reisperiode. Dat wordt minder dieren spotten dus. Kakadu staat wel op onze wishlist, maar eigenlijk is het Australië-lijstje nogal lang…. 😉
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…De Vakantievragen-tag – Terug uit Mexico!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 26 november 2018 - 20:28

Mijn Australië-lijstje is ook nog steeds erg lang 😉 Zo jammer dat het ver vliegen is en dat de vliegtickets zo duur zijn. Je gaat niet even drie weken naar Australië. Kakadu is zeker de moeite waard, maar er zijn ook zo ontzettend veel mooie dingen te zien daar. Het zuiden is ook ontzettend mooi!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.