Australië: Highlights in de Australische Outback

by DutchieontheRoad
6 comments

Het rode hart van Australië…dat is waar jaarlijks vele backpackers naar toe gingen. Er is eindelijk licht aan het einde van de tunnel want de verwachting is dat in 2022 de grenzen weer open gaan en dat toeristen weer welkom zijn. Wie weet kunnen we volgend jaar dus weer richting het mooie Australië.

Iedere reiziger in Australië wil de Australische Outback zien want hier kun je het het symbool van Australië bezoeken, Ayers Rock. Jaarlijks bezoeken zo’n 400.000 mensen de outback van Australië. Hier vind je indrukwekkende rotsformaties, canyons en een schitterend woestijnlandschap. Iedere reiziger vertrekt vanuit Alice Springs richting Uluru oftewel Ayers Rock. In drie dagen tijd kun je al een hele goede indruk krijgen van de highlights in de Australische Outback.

Alice Springs: de uitvalsbasis voor een trip door de Australische Outback

Over het algemeen starten bijna alle reizigers in Alice Springs. Ik vloog van Cairns naar Alice Springs en moet heel eerlijk bekennen dat deze kleine stad mij niet echt kon bekoren. In Alice Springs wonen slechts 30.000 mensen, maar deze stad trekt jaarlijks maar liefst 400.000 (!!!) toeristen. Het is de uitvalsbasis voor een trip door de outback van Australië. Mocht je iets meer willen zien van Alice Springs, kun je ‘s ochtends vroeg naar Anzac Hill gaan. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn MacDonnel Ranges, Alice Springs Desert Park, Alice Springs School of the Air en Royal Flying Doctors Visitor Centre.

Kata Tjuta: een prachtige eerste kennismaking met de outback

Het is nog best een stuk rijden vanuit Alice Springs en we arriveren pas in de namiddag. Gelukkig hebben we nog tijd om ’s middags een mooie wandeling te maken bij de Olga’s, Kata Tjuta. De grootste rots, Mount Olga, torent tweehonderd meter boven Ayers Rock uit. Hoewel deze minder bekend zijn dan Ayers Rock, zijn ze zeker niet minder indrukwekkend. We wandelen hier ongeveer anderhalf uur door de Valley of Winds. Het is een indrukwekkende wandeling tussen de diep rode rotsen en het uitzicht is briljant. Ik ben eindelijk in de outback!

Outback van Australië

Ayers Rock: een rondje van tien kilometer lopen

Na Kata Tjuta vervolgen we onze richting Ayers Rock waar we twee nachten verblijven op een camping. Ayers Rock is natuurlijk één van de highlights van de Australische Outback, zo niet van heel Australië. Een van de hoogtepunten is het zien van de zonsondergang bij Ayers Rock. Tussen al de vliegen door (knettergek!!!) proberen we te genieten van een prachtige zonsondergang. Tijdens zonsondergang verandert de kleur van Ayers Rock voortdurend en de rode rots wordt alsmaar roder. Zo mooi om te zien. Hapje, drankje en een mooi uitzicht…wat wil je nog meer? Minder vliegen waarschijnlijk, maar je kunt niet alles hebben.

De volgende dag is het tijd voor de bekende zonsopkomst bij Ayers Rock en dat betekent dat we om 4.30 uur ontbijten!!! Jazeker, vakantie in Australië valt niet altijd mee. Eerlijk gezegd vind ik de zonskomst een beetje tegenvallen en minder indrukwekkend dan de zonsondergang, maar dat kan ook aan het belachelijke tijdstip liggen. I’m not a morning person.

Na zonsopkomst is het tijd om de Basewalk te lopen, een rondje om de grote rode rots. Dit is echter wel een rondje van tien kilometer dus dat duurt eventjes. Kleed je ’s ochtends warm aan want het is dan behoorlijk fris. Het is een flink rondje maar het is zo gaaf om op deze manier Ayers Rock te bezichtigen. Na deze wandeling beginnen de vliegen ook weer tevoorschijn te komen dus maken we ons snel uit de voeten.

Ayers Rock beklimmen is niet meer mogelijk

Vraag me niet waarom maar blijkbaar zijn er mensen die graag Ayers Rock willen beklimmen. Toen ik door Australië reisde, stonden backpackers in de rij om Ayers Rock te beklimmen, ondanks het feit dat Uluru heilig is voor de Aboriginals. Ik had die behoefte totaal niet omdat ik wist dat het een gevoelig onderwerp is. Als de oorspronkelijke bewoners van het gebied er niet blij mee zijn, doe het dan ook niet.

Vanaf oktober 2019 is het dus niet meer mogelijk om Ayers Rock te beklimmen en daar zijn de Aboriginals uiteraard erg blij mee. Daarnaast was het ook niet geheel ongevaarlijk aangezien er meerdere mensen zijn overleden aan een hartaanval of zelfs naar beneden zijn gevallen. Sommige delen van Ayers Rock zijn zo heilig voor de Aboriginals dat je er ook niet mag fotograferen. Respecteer dat alstublieft.

Outback van Australië

K(r)amperen in een vijf miljoen sterren hotel

Wij overnachten bij Kings Creek Station, een nog steeds draaiende cattle/camelstation met kampeerfaciliteiten. Hier zijn we gezegend met een 5 miljoen sterren hotel in de buitenlucht die heel typisch ‘the villa’ heet. Iedereen krijgt een swag toegewezen en welterusten maar. Een swag is een canvasslaapzak met een matje, die je overdag oprolt en ’s avonds weer uitrolt zodra je gaat slapen.  Waarom oprollen? Enig idee hoeveel beestjes er in de outback lopen? Daarom dus.

Er worden meerdere activiteiten in de outback aangeboden bij Kings Creek Station. Er is een kleine winkel waar ze levensmiddelen verkopen en er is een kleine bar/restaurant. Er is een gezamenlijke keuken, grasveld, BBQ’s en zelfs een klein zwembad. Zeker een hele mooie plek om te overnachten in een prachtige omgeving. Ik heb er echter geen oog dichtgedaan maar dat had meer te maken met een Oostenrijkse snurker aan mijn voeteneind.

Highlights van de Australische Outback

Activiteiten in de outback

Vanuit Kings Creek Station kun je aan meerdere activiteiten deelnemen. Ik koos voor een tochtje op de kameel en quadbiken. Die kameel is serieus een van de meest suffe activiteiten ooit. Tenzij je graag met een helm op je hoofd een rondje wil lopen, kun je dit tochtje maar beter vergeten. Wil je op een kameel rijden? Doe dat dan in het Midden-Oosten en niet in Australië.

Quadbiken is echter een van de gaafste activiteiten ooit. Anderhalf uur op zo’n ding crossen is echt super!!! Dit was zeker voor herhaling vatbaar dus als je de kans krijgt…DOEN!!!

Highlights van de Australische Outback

Kings Canyon: mijn persoonlijke favoriet

De volgende ochtend is het tijd voor Kings Canyon, oftewel de Grand Canyon van Australië. De wanden van deze kloof zijn meer dan 100 meter hoog en vormen een imposant plaatje in de woestijn. Je kunt hier meerdere prachtige wandelingen maken. Wij lopen de populairste wandeling: Kings Canyon Rim Walk. Deze 7,2 kilometer lange wandeling is meer dan de moeite waard! Tijdens deze spectaculaire tocht rondom de kloof kun je genieten van waanzinnige uitzichten over het rode landschap.

De eerste 100 meter gaan steil omhoog en deze beklimming wordt ook wel ‘heartattackhill’ genoemd…heel fijn. Het is een pittige beklimming maar hierdoor kom je op één van de wanden van de kloof. Na deze beklimming is de wandeling vrij vlak. Het uitzicht is serieus fenomenaal! Je loop hier aan de rand van de kloof dus mensen met hoogtevrees worden hier misschien niet zo blij van. Erg onverwacht is daar ineens de Garden of Eden, een oase van rust met groene planten en een heerlijk vijvertje. Wie had dat verwacht? Na ruim drie uur zit de wandeling erop. Wat was het prachtig! Sla dit stukje outback absoluut niet over want daar krijg je spijt van. Kings Canyon is absoluut één van de highlights in de Australische Outback.

Reis verder richting Darwin

Wij hebben drie dagen over het rondje Ayers Rock, Kata Tjuta en Kings Canyon gedaan en dat was prima te doen. Langer is natuurlijk altijd beter want de outback van Australië is zo ontzettend mooi. Er zijn vele highlights in de Australische Outback en mocht je de tijd hebben, kun je verder reizen richting Darwin. Ik had gelukkig die mogelijkheid en kon zo optimaal genieten van de outback. Ook tussen Alice Springs en Darwin zijn een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals Mataranka, waar je heerlijk kunt zwemmen in de geothermische baden.

Devils Marbles Conservation Reserve vond ik een geweldige speeltuin. Dit park is bezaaid met gevormde rotsen die als gigantische knikkers verspreid liggen. Hier kun je onwijs leuke foto’s maken en is daarom een erg leuke fotostop. Vergeet vooral niet de Daly Waters pub te bezoeken, de meest iconische pub van Northern Territory. Een dergelijk interieur kom je zelden tegen. Rijd vervolgens verder naar het mooie Katherine waar je de Katherine Gorge kunt verkennen per boot of kano. Zeker de moeite waard.

Vanuit Katherine reis je verder richting Darwin waar je twee hoogtepunten van Australië kunt bezoeken, Kakadu National Park en Litchfield National Park. Ben je een liefhebber van natuur- en wildlife, dan wil je deze twee nationale parken bezocht hebben. Naast de prachtige natuur kun je hier ook talloze Aboriginal rotstekeningen bezichtigen en de mooiste watervallen van Australië aanschouwen.

Laten we hopen dat we snel weer naar Australië mogen want volgens mij staan er heel veel backpackers te popelen om die kant op te gaan. Australië was mijn eerste verre reis alleen en ik heb dan ook alleen hele goede herinneringen aan dit prachtige land.

Hebben jullie ooit de highlights in de Australische Outback bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

6 comments

Denise 1 oktober 2021 - 22:18

Wat leuk, ik had nog nooit van Kata Tjuta gehoord, terwijl die er veel mooier uitziet dan de bekende Ayers Rock (Uluru).
Denise onlangs geplaatst…Vakantie La Palma: vulkaanroute wandelen en met een huurauto het eiland verkennenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 3 oktober 2021 - 15:45

Ayers Rock is ook heel mooi, maar als ik eerlijk ben een beetje ‘overrated’. Kings Canyon vond ik veel indrukwekkender!

Reply
Linda 2 oktober 2021 - 14:12

Wat een leuke tips! Ik ben heel erg benieuwd naar Kata Tuja en Kings Canyon. Natuurlijk zou ik ook wel richting Ayers Rock willen. De outback staat nog op ons lijstje. Toevallig hadden wij het er laatst over wat we ooit terug willen naar Australië voor dat deel, maar dan wel pas over een aantal jaar.

Reply
DutchieontheRoad 3 oktober 2021 - 15:44

Goede reden om een keer terug te gaan…zeker de moeite waard!

Reply
Aniek 2 oktober 2021 - 19:36

Dat zou mooi zijn! Kings Canyon en Ayers Rock lijken me geweldig om te bezoeken.

Reply
DutchieontheRoad 3 oktober 2021 - 15:43

Kings Canyon is echt mijn favoriet…zo ontzettend mooi!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.