Praktische tips Straatfotografie: dagje Antwerpen

by DutchieontheRoad
9 comments

Straatfotografie is hartstikke leuk, maar geen eenvoudige tak in de fotografie. Twee jaar geleden volgde ik een cursus fotografie en ging een dagje straatfotografie oefenen in Antwerpen. Mensen aanspreken en fotograferen in ons buurlandje. Dat was toch wel even anders dan in Azië of Afrika .

Straatfotografie in Antwerpen

Verder dan de dierentuin in Antwerpen (vroeger met tienertour 😉 ) kwam ik nooit, dus ik was blij verrast toen we een dagje gingen fotograferen in Antwerpen. Gezellig met een aantal hobbyfotografen op pad.

We begonnen de dag in het fotomuseum, dat zeer de moeite waard was. Na het museumbezoek was het tijd voor het echte werk. Fotograferen in het centrum van Antwerpen. Zoals iedere week, kregen we ook deze keer een aantal opdrachten mee.

 • Shoot from the hip
 • Ongevraagd portret
 • Gevraagd portret

Normaliter heb ik niet veel moeite met portretfotografie, maar dat is in Azië of Afrika. Over het algemeen gaat mij dat altijd prima af, maar mensen fotograferen bij de buren vind ik toch wel een dingetje. Typisch dat ik in westerse landen veel meer moeite heb met portretfotografie dan in niet westerse landen. We besluiten met drie dames op pad te gaan. Een kleiner groepje werkt beter dan een grote groep fotografen 🙂 .

Shoot from the hip

We besluiten te beginnen met de makkelijke opdracht: shoot from the hip. Dit kun je letterlijk nemen want het betekent niet meer dan fotograferen vanaf de heup 😉 . Je laat je camera gewoon op heuphoogte hangen en fotograferen maar. Waarom vanaf de heup? Voor het verrassende effect.

Fotograferen vanaf de heup is laagdrempelig want de mensen hebben er geen erg in dat ze gefotografeerd worden en daarbij zie je de stad vanaf een ander perspectief. Ik had dit nog nooit eerder gedaan en vond het verrassend leuk. Zeker voor herhaling vatbaar.

Straatfotografie Antwerpen

Ongevraagd portret

We besluiten een stapje verder te gaan: het ongevraagde portret. Het komt er op neer dat je een persoon op gepaste afstand fotografeert zonder dat deze dat in de gaten heeft. Ik weet dat veel mensen tegenwoordig moeite hebben met dit soort portretfotografie, maar ik moet eerlijk bekennen dit regelmatig op reis te doen. Natuurlijk vraag ik ook geregeld mensen, maar mijn ervaring is dat je dan vaak statische portretten krijgt en dat wil ik niet. In Azië gaan ze gewoon kaarsrecht met een serieus gezicht voor je camera staan en dan is het spontane moment weg. Daarom ben ik een voorstander van het ongevraagde portret want ik wil nou eenmaal momenten vastleggen. Dat wil niet zeggen dat de mensen in kwestie geen weet hebben van het feit dat ze gefotografeerd zijn. Regelmatig hebben ze na het maken van de foto in de gaten dat ze zijn vastgelegd. Ik maak dan alsnog even contact met de persoon in kwestie en dan merk je meteen dat het in orde is of niet. Is het niet in orde, verwijder ik de foto ook meteen.

Maar goed, het ongevraagde portret in Antwerpen. Viel het mee of viel het tegen? In het begin was het onwennig, terwijl ik dit al zo vaak heb gedaan op reis . Het is uiteindelijk gewoon een kwestie van doen. Zet die knop om en gewoon fotograferen.

Straatfotografie Antwerpen

Gevraagd portret

En toen kwam de grote uitdaging: het gevraagde portret. Wij hadden een duidelijk doel. We wilden artistieke mensen fotograferen en die lopen er heel veel rond in Antwerpen. Pluspunt is dat deze mensen het vaak leuk vinden om model te staan. Wij trokken de stoute schoenen aan en stapten op meerdere mensen af. Geloof het of niet, maar bijna iedereen zei “ja”. Ongelooflijk toch!? We legden netjes uit dat we een fotografiecursus volgden en op zoek waren naar fotogenieke en artistieke mensen om te fotograferen. De mensen waren serieus erg enthousiast en vonden het geen probleem. Zo zie je maar dat vragen loont 😉 . Al met al viel het dus reuze mee.

De heren in onze fotografiegroep hadden overigens minder succes. Vrouwen waren blijkbaar toch in het voordeel als het ging om gevraagde portretten.

Straatfotografie Antwerpen
Straatfotografie Antwerpen
Straatfotografie Antwerpen

Straatfotografie AntwerpenTips Straatfotografie

 • Denk na over kleur. Straatfotografie oogt snel rommelig door alle drukte. Daarom fotograferen veel mensen vaak in zwart-wit. Dit oogt vaak rustiger.
 • Zoek vooral ook de verlaten gangetjes op en muren met Street Art. Dit nodigt uiteraard uit om in kleur te fotograferen.
 • Vergeet ook niet om detailfoto’s te maken want dat vergeten mensen vaak. Zoek een rustige achtergrond en speel ook vooral met je scherptediepte.
 • Fotografeer van een afstand. Mensen gaan zich vaak anders gedragen als ze doorhebben dat ze gefotografeerd worden. Straatfotografie leent zich uitermate om dagelijkse momenten vast te leggen. Een telelens kan uitkomst bieden. Houd wel altijd rekening met het portretrecht!
 • Let op herhaling. Herhalingen doen het altijd goed op foto’s. Het menselijk oog is dol op herhalingen want het bepaald een kijkrichting. Een herhaling van een dergelijke vorm zorgt ook voor een rustiger beeld.
 • Ga op zoek naar reflecties/weerspiegelingen in gebouwen, plassen water enz. Dit zorgt voor leuke effecten.
 • Straatfotografie is ideaal om met sluitertijden te spelen. Leg voorbij rijdende auto’s vast met korte sluitertijden voor mooie lichteffecten.
 • Fotografeer contrasten. Dit vind ik persoonlijk erg leuk, maar ook heel moeilijk. Een chique dame voor een graffitimuur, een dik ingepakte man met sjaal/muts/wanten die naar een billboard staart van een schaars geklede dame, een zwerver in een zakendistrict en ga zo maar even door. Foto’s met contrast doen het altijd goed en geven ook vaak humor weer.
 • Zoek drukke plekken op zoals markten.
 • Neem niet teveel apparatuur mee want je moet het allemaal meesjouwen. Niet handig. Beperk je tot één of twee objectieven. Dat is meer dan voldoende. Welk objectief? Wat je zelf het prettigst vindt werken. Sommige mensen zweren bij een objectief met een vast brandpunt en andere weer bij een zoomlens. Ik vind de Canon 15-85 persoonlijk ideaal voor straatfotografie.

 

Wat is jullie ervaring met straatfotografie?

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

 

You may also like

9 comments

Yvonne 15 februari 2017 - 19:14

Wat leuk Kelly, om te lezen hoe je dit ervaren hebt en super dat het je alles meeviel om te vragen om een portret te mogen maken. Ik denk dat je het dan een volgende keer ook zeker makkelijker zal doen!
Yvonne onlangs geplaatst…Met kleur je compositie versterkenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 februari 2017 - 18:58

Dat denk ik ook Yvonne! Dergelijke dagjes uit zijn erg leerzaam 🙂 .

Reply
Marleen 15 februari 2017 - 19:43

Superleuk om te lezen en de resultaten te zien! Vooral die ongevraagde portretten vind ik altijd mooi!
Marleen onlangs geplaatst…Onzeker zijn – de meest nutteloze emotie ever – weg met die onzekerheid!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 februari 2017 - 18:59

Ik vind ongevraagde portretten ook vaak mooier 🙂

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 19 februari 2017 - 19:41

Fijne tips, die ga ik zeker gebruiken als we in Tokyo en Kioto zijn! Vooral de shoot from the hip is erg leuk, geeft inderdaad een heel ander perspectief. Ik vind het trouwens ook wel lastig om mensen te vragen om op de foto te gaan, doe dat eigenlijk maar zelden.
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…Reisdromen #2: kleurrijke feestenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 februari 2017 - 19:01

Fijn dat je iets aan de tips hebt Elisa! Zo gaaf dat je naar Japan gaat. Ik twijfel nog over mijn volgende bestemming, maar Japan staat ook op mijn lijstje 🙂 . Japanners gaan overigens graag op de foto dus daar zou het makkelijker moeten zijn.

Reply
Sanne 20 februari 2017 - 22:46

Super handige tips zeg, ik maak het meeste onbekende portretten. Die van de heup kende ik ook nog niet. Vind dat je de opdrachten goed hebt uitgevoerd.
Sanne onlangs geplaatst…Lunchhotspot Juni – lunchen in historie in het Nutshuis in Den Haag!My Profile

Reply
Marcella 3 maart 2017 - 15:31

Mooie foto’s en handige tips! Leuk artikel!

Reply
Gert Jan 8 februari 2018 - 21:50

Mooi werk Kelly! Ik ben gek op straatfotografie en jouw portfolio is top.

Groeten uit Friesland,
Gert Jan Hermus

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.