Almost on the road

by DutchieontheRoad
4 comments

Almost on the road…over twee dagen is het eindelijk zo ver. Ik ga naar Thailand! O jongens, wat heb ik daar zin in. Super spannend in mijn uppie maar wel leuk. Nog even de laatste voorbereidingen treffen…and than i’m ready to go. Woehoe. De meeste mensen in mijn omgeving hebben nog nooit een verre reis gemaakt en weten niet wat daar allemaal bij komt kijken. Wat moet je eigenlijk allemaal geregeld hebben?

Paspoort + visum

Voor veel bestemmingen is het noodzakelijk om vooraf een visum te regelen. Ik doe dat meestal via een visumcentrale. Je betaalt meestal zo’n 25 euro administratiekosten en dan regelen zij alle papieren. Wel zo makkelijk en dan hoef ik niet zelf naar Den Haag te rijden, wat voor mij overigens duurder zal uitvallen dan de administratiekosten van een visumcentrale. Uitbesteden die handel dus. Gelukkig krijg je voor Thailand een gratis visum voor 30 dagen dus dat scheelt weer wat geregel vooraf. Enige vereisten zijn dat je in het bezit moet zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort, je paspoort minimaal nog 6 maanden geldig is en dat je met het vliegtuig aankomt in Thailand. Mijn paspoort is twee jaar geleden nog verlengd dus ik kan nog even vooruit. Prima geregeld dus.

Vaccinaties

Veel Nederlanders hebben helemaal geen erg in vaccinaties en weten niet dat voor populaire vakantielanden zoals bijvoorbeeld Turkije ook vaccinaties worden aanbevolen. Even checken dus want je wilt echt niet ziek worden in het buitenland omdat je vergeten bent een spuitje te halen.
Ik was dit jaar snel klaar want mijn vaccinaties zijn nog helemaal up to date. Zeven jaar geleden heb ik me voor 25 jaar laten inenten tegen hepatitis A en mijn DTP en buiktyfus zijn ook nog geldig. Malariatabletten zijn niet nodig in Thailand, waar ik overigens erg blij om ben want daar ben ik niet zo dol op.
Bezuinig niet als het gaat om vaccinaties of malariatabletten want dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Vaccinaties en malariatabletten zijn niet goedkoop maar als je een prima zorgverzekering hebt, krijg je dit gedeeltelijk of geheel weer terug. Je kunt uiteraard wel even prijsvergelijken want er zitten wel degelijk prijsverschillen tussen alle aanbieders. Vaccinatieshoppen heeft dus wel degelijk zin.

vaccinaties

bron:inhetvliegtuig.nl

Reisverzekering

Ik schrok toen ik onlangs hoorde hoeveel Nederlanders er onverzekerd op reis gaan. Dat vind ik echt een heel groot risico. Het meest gehoorde excuus is dat ze nog nooit gebruik hebben gemaakt van de reisverzekering. Waarom er dan voor betalen? Als je in het ziekenhuis terecht komt, zou je wensen dat je betaald zou hebben. Dat overkomt mij toch niet?! Think again! Een reisgenoot lag twee weken in het ziekenhuis in China (daar wil je echt niet in het ziekenhuis liggen) met een zware longontsteking, een andere reisgenoot had zijn elleboog uit de kom door een fietsongeluk en dan heb ik nog vele kleine doktersbezoeken gezien in verband met oorontsteking, reizigersdiarree, voedselvergiftiging, zware griep en ga zo nog maar even door. Het komt vaker voor dan je denkt.

Het is uiteraard ook heel raadzaam om een goede verzekering af te sluiten ivm met diefstal. Ik heb een klein kapitaal aan fotografiespullen bij me en ik moet er niet aan denken als dat gestolen wordt. Dan ben ik pas ziek…kan ik daarvoor naar de dokter. Na mijn reis in Vietnam maakte ik gebruik van mijn reisverzekering omdat ze bij de douane in Kuala Lumpur mijn tas open hadden gesneden (yep…serieus). Ik had een verklaring op papier laten opstellen dat mijn tas buiten mijn schuld om was vernield en kreeg zelfs het volledige bedrag terug van de reisverzekering.
Nee, Kelly gaat netjes verzekerd op reis. Duur? Dat valt best mee. Ik heb een doorlopende reis- en annuleringsverzekering en dat kost echt geen kapitaal. Let wel op dat je uiteraard werelddekking neemt als je buiten Europa reist.

Vliegticket

Is wel zo handig als je op reis wilt. Ik heb dit jaar een los vliegticket gekocht voor een zeer leuk prijsje. Schaf niet het eerste beste vliegticket aan maar ga eerst eens even prijsvergelijken. In het weekend vliegen is duurder dan op een doordeweekse dag. Dat kan serieus tientallen euro’s schelen, zo ook voor mijn vliegticket. Overstappen kan ook zeer lucratief zijn want rechtstreekse vluchten zijn meestal duurder. Ik heb een leuke deal met Emirates dus vlieg via Dubai waar ik drie uurtjes overstaptijd heb. Dubai is een grote en leuke luchthaven dus ik zal me daar vast prima vermaken en dan kan ik ook halverwege even de benen strekken.
Doordeweeks boeken is ook vaak goedkoper dan in het weekend want de meeste mensen boeken hun vakantie nou eenmaal in het weekend. Ik hield drie vliegtickets in de gaten en in het weekend waren deze tot 40 euro duurder, dus boekte ik mijn ticket op een dinsdagavond en dat scheelde weer een paar tientjes. Tel daarbij op dat je op een doordeweekse dag vliegt, en je bespaart al snel zo’n 100 euro. Kun je toch weer leuke dingen van doen. Ook is het aan te bevelen om de acties van de KLM in de gaten te houden. Helaas kwam er een leuke actie in de week nadat ik geboekt had want anders had ik voor bijna dezelfde prijs ook rechtstreeks kunnen vliegen. Tja, het is niet anders. Ik ga lekker de Airbus 380 bewonderen…ook geen straf lijkt me.

Een handige prijsvergelijker voor binnenlandse vluchten is Skyscanner, waar ik twee binnenlandse vluchten heb geregeld. Voor enkele tientjes vlieg je al van Noord naar Zuid Thailand en dat is toch een stuk relaxter dan twaalf uur in een bus of trein zitten.

emirates

Bron: emirates.com

Reisroute

Yeah…je hebt een vliegticket weten te bemachtigen en dan begint de voorpret. Wat wil je allemaal zien en beleven?! Alles natuurlijk maar keuzes zullen gemaakt moeten worden. Keuzes maken is alles behalve mijn sterkste punt, dus duurde het even voordat ik duidelijk in kaart had gebracht wat ik nou eigenlijk wilde. Ik had mezelf voorgenomen om de eerste week vast te leggen en nadien alles op zijn beloop te laten. Kelly zou Kelly niet zijn als ik niet alles tot in de puntjes geregeld zou hebben. Inmiddels is week twee dus ook al vastgelegd, haha. Major controlfreak…I know.

Ik heb onwijs veel gehad aan de website van tipsthailand.nl. Wow, wat een geweldige site…de reisbijbel van Thailand. Serieus! Dit stel reist al ruim een jaar door Thailand en zij delen serieus alle informatie die je maar nodig hebt met betrekking tot reizen in Thailand. Ideaal! Met behulp van deze handige website bepaalde ik mijn reisroute door Thailand.

Na aankomst overnacht ik één nacht nabij de luchthaven omdat ik daags nadien al heel vroeg naar Sukhothai vlieg. Een eventuele aansluitende vlucht na mijn intercontinentale vlucht was zo krap, dat ik het niet aandurfde. Vandaar dat ik lekker een middagje ga relaxen aan het zwembad alvorens ik echt aan mijn reis begin.
Ik zal dus daags nadien naar Sukhothai vliegen waar ik dezelfde dag Sukhothai Historical Park ga bezoeken. Ik heb een onwijs leuk guesthouse geregeld waar ze ook fietsen verhuren dus dat komt helemaal goed. Kelly gaat lekker op de fiets tempels bezoeken.
Daags nadien neem ik de bus naar Chiang Mai waar ik vijf volle dagen zal blijven. Het immens populaire Pai zal ik overslaan gezien het feit dat ik de 762 bochten naar dit dorpje echt niet ga overleven met mijn reisziekte. Kunnen ze me meteen afvoeren en dan moet ik ook nog terug. Nee, dank je. Ik blijf vijf volle dagen in Chiang Mai waar ik een leuk hostel heb geregeld.
Na Chiang Mai vlieg ik in twee uur naar het zuiden van Thailand, Krabi. Hier zal ik drie dagen in Ao Nang verblijven, een toeristisch dorpje aan de kust. Vanuit Ao Nang wil ik een aantal tours te maken om meer van de omgeving te zien. In verband met mijn reisziekte wil ik zo min mogelijk gebruik maken van de boot maar Ao Nang ligt op slechts vijftien minuten varen van één van de mooiste stranden van Thailand, dus dat is zelfs voor mij te doen.
Drie dagen strand is voor mij meer dan voldoende dus vervolg ik mijn weg weer richting het noorden maar niet voordat ik een tweedaagse jungletour heb gemaakt in Khao Sok National Park. Hier kijk ik heel erg naar uit. Ik zal eerst één nacht aan de rand van het park overnachten waar ik ook de jungle tour zal regelen want dat is makkelijker ter plaatse.
Na deze jungle experience vervolg ik mijn reis weer richting Bangkok waar ik meteen linksaf sla richting Kanchanaburi. Hoe ik daar kom is nog niet geheel duidelijk. Misschien dat ik de nachttrein naar Bangkok neem en anders een binnenlandse vlucht. Dat bekijk ik in Chiang Mai wel.
In Kanchanaburi wil ik uiteraard Bridge over the River Kwai bekijken en de Erawan watervallen bezoeken en dan is het weer tijd om terug naar Bangkok te reizen. Ik zal vervolgens nog twee of drie dagen in Bangkok verblijven alvorens ik weer terug naar Amsterdam vlieg.

thailand-map

Bron :mapsofworld.com

Inpakken

Dan is het inpaktijd…oftewel lijstjestijd. De afgelopen week slingerde er overal blaadjes in huis. Boodschappenlijstjes en inpaklijstjes…heel belangrijk. De boodschappenlijst is voor mij iets belangrijker dan de inpaklijst want die gebruik ik zelden. De week voor vertrek begin ik altijd spullen te verzamelen. Wat ik tegenkom in huis en denk nodig te hebben, leg ik op een bureau. Twee dagen van te voren ben ik ongeveer wel compleet en begin ik met inpakken. Minimaal een kwart valt dan nog af en klaas is kees.
Dit jaar reis ik voor het eerst met een statief. Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn statief. Ik snap het nut van dat onding maar ik vind het gewoon te groot, zwaar en lomp om mee te nemen. Daarbij komt nog kijken dat ik er een hekel aan heb om hem uit te klappen. Mede daarom ligt hij hoofdzakelijk ongebruikt in de kast. Ik heb daarom iets nieuws aangeschaft namelijk de Gorillapod SLR-Zoom incl. Ball Head, een licht en klein statief die je werkelijk overal aan kunt bevestigen. De recensies liegen er niet om dus ik ben benieuwd of ik deze wel uit mijn rugzak tevoorschijn haal. De tijd zal het leren. Ook reis ik dit jaar voor het eerst met een actioncamera, die ik van mijn lieve broer en schoonzus heb gekregen.

O ja…bijna vergeten. Heel belangrijk is het scannen van belangrijke documenten. Zo te horen ben ik bijna de enige in mijn omgeving die dat doet. Ik scan altijd belangrijke documenten in en deze mail ik naar mezelf. Uiteraard heb ik deze documenten ook op papier bij me (kopie paspoort, tickets enz) maar als je tas weg is, heb je een probleem. Hoe fijn is het als je deze documenten ook online hebt. Mijn ouders krijgen overigens ook altijd een kopie van deze documenten…just in case.

Uiteraard moet er voor onderstaande huisgenoot ook oppas worden gezocht. Mijn moeder past al jaren op mijn katten en dat gaat prima Zij komt serieus dagelijks (!!) naar mijn huis om mijn vriendinnetjes te voorzien van gas, water en licht 😉 .

Laat me niet alleen….

Blog

O ja, ik kreeg de vraag of ik Live ga bloggen vanuit Thailand. Nope…ik ben nog vrij ouderwets dus ik ga lekker vakantie vieren 😉 . Daarbij fotografeer ik alleen in Raw en heb ik niet de mogelijkheid om ter plaatse mijn foto’s te bewerken. Mijn telefoon maakt geen geweldige foto’s dus deze gebruik ik zelden als camera. Uiteraard zal ik wel eens wat van me laten horen via Facebook, Instagram en Twitter dus ik verdwijn niet helemaal drie weken uit de media 😉 . Ook heb ik keurig vooruit gewerkt zodat er gewoon drie artikelen per week online komen. Na thuiskomst zal ik zo snel mogelijk aandacht besteden aan mijn drieweekse reis door Thailand. Tot over drie weken.

You may also like

4 comments

AnneMarie Winter 15 juni 2016 - 09:04

Dom van me maar heb je nu pas ontdekt. Ga je zeker volgen op je reizen. Ik zie veel foto’s die wij ook in het eggie gezien hebben. Genieten dus. Veel reisplezier in Thailand.

Reply
DutchieontheRoad 16 juni 2016 - 12:53

Dank je Annemarie! Ik ga zeker genieten 🙂 .

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 15 juni 2016 - 15:52

Je hebt groot gelijk, lekker vakantie vieren als je op reis bent. Die foto’s komen wel, wij kunnen heus wel even wachten 😉 Heel veel plezier gewenst, geniet ervan!!

Reply
DutchieontheRoad 16 juni 2016 - 12:53

Dank je Narelle 🙂 .

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.