Waarom een homestay? 5 redenen om voor een homestay te kiezen

by DutchieontheRoad
4 comments

Meer dan eens verbleef ik in een homestay en ik kan een dergelijk verblijf alleen maar aanbevelen. Is dat niet eng om bij mensen thuis te slapen? Uhh…nee. Mijn eerste kennismaking met een homestay was in Vietnam en in Nepal verbleef ik twee maal bij een community stay. Ik heb alleen maar positieve ervaringen en vind een homestay echt een meerwaarde tijdens je vakantie. Ik geef jullie 5 redenen waarom je voor een homestay zou moeten kiezen.

#1 Kijkje in het echte leven van de lokale bevolking

Je kunt natuurlijk in een luxe hotel verblijven of all inclusive. Lekker veel eten, beetje chillen en je laten bedienen, maar dan zie je natuurlijk helemaal niets van het echte leven. Ik vind het erg bijzonder om bij een lokale familie te verblijven en te ervaren hoe anders het leven is. Je krijgt echt een kijkje in het leven van de lokale bevolking en ik vind dat persoonlijk echt een verrijking en erg leerzaam. Je kunt veel vragen stellen en je leert veel meer over de cultuur dan wanneer je in een hotel verblijft.

Waarom kiezen voor een Homestay#2 Je steunt de lokale bevolking

Toeristen ontvangen is een mooie inkomstenbron voor de lokale bevolking. In Nepal verbleef ik twee maal bij een community stay en een groot deel van de kosten die jij voor je verblijft betaalt, komt terecht bij het gezin en de community. In Paunati verbleef ik echt bij mensen in huis en in Chitwan verbleef ik in een erg leuk huisje. Een aantal vrouwen in het dorp beheren de huisjes en de inkomsten gaan rechtstreeks naar deze vrouw en haar gezin. Dat is toch een heel mooi streven. Je kunt overwegen om wat kleding, speelgoed, shampoo en dergelijke mee te nemen voor je gastgezin. Dit wordt altijd erg gewaardeerd. Ook wij hebben het een en ander achtergelaten voor de dochters van ons gastgezin en daar waren de meiden erg blij mee.

Waarom kiezen voor een Homestay#3 Gastvrijer kan haast niet

Ik ben de afgelopen tien jaar in ontelbare hotels, hostels en guesthouses geweest maar er gaat niets boven de gastvrijheid van een homestay. De mensen zijn serieus zo vriendelijk en ontzettend gastvrij. Ze zijn echt ontzettend blij dat jij daar verblijft en zijn ook oprecht geïnteresseerd. Een homestay is uiteraard basic, maar dat valt in het niet bij de gastvrijheid die je ontvangt van je host. Vooral onze host in Paunati was echt zo lief. Ze heeft mij nog meerdere keren een berichtje gestuurd om te vragen hoe het met mij ging. Zo lief!

Waarom kiezen voor een Homestay#4 Je wordt weer met beide benen op de grond gezet

Wat zijn wij toch klagers in Nederland! Zo…dat is eruit. Serieus….zodra je in een homestay verblijft, besef je weer wat je allemaal hebt. Je hebt thuis onwijs veel ruimte, moderne inrichting, een televisie, keukenapparatuur, wasmachine,  een baan, studeren, rijbewijs, auto, we zijn verzekerd voor ziektekosten, krijgen een pensioen en ga zo maar even door. Moet ik nog verder gaan? Nee toch. Ik weet heel goed dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is hier, maar we hebben het echt onwijs goed in ons kleine kikkerlandje.

#5 Een homestay is erg betaalbaar

Je betaalt je gastgezin uiteraard een vergoeding voor je verblijf, maar dat is minder dan wanneer je in een hotel verblijft. Buiten het feit dat een homestay dus kostenbesparend is, is de ervaring onbetaalbaar. Ik kan dus eigenlijk geen goede reden bedenken om niet in een homestay te verblijven.

Ja maar…

Kelly, je kunt wel erg fijn kletsen over alle pluspunten van een homestay, maar hoe zit het met de faciliteiten? Oké, ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich daar een beetje zorgen over maken, maar dat is over het algemeen nergens voor nodig. Houd er rekening mee dat je meestal de badkamer en toilet met de familie deelt. Dit is meestal een westers toilet en een (koude) douche. In Nepal hadden we warm water en zelfs WiFi. Dat had ik echt nooit verwacht. De dochter van onze host studeerde  IT en daarom was er WiFi aanwezig. Hoe fijn is dat! Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Je hebt luxe homestays, maar ook minder luxe verblijven.

Waarom een homestay

Samen eten

Meestal eet je gezellig met de familie mee en ik kan jullie vertellen dat het eten altijd erg goed is. Geef wel duidelijk aan als je vegetariër bent want dan houden ze daar rekening mee. De meeste gastgezinnen weten ook dat toeristen geen fan zijn van pittig eten dus daar houden ze vaak al rekening mee. Kan je echt niet tegen pittig eten, geef dit dan ook even aan. Ze houden graag rekening met je. In Nepal vroegen wij of de vrouw des huizes ons momo’s kon leren maken. Die vraag had ze nog nooit gehad en ze was positief verrast. Ze ging meteen naar de markt en een uur later zaten we in de keuken samen momo’s te maken. Super leuk!

In Vietnam kwamen op een gegeven moment de nodige flessen rijstwijn op tafel. Tja…ik drink geen alcohol en rijstwijn is echt zo ontzettend smerig. Ik vind het altijd vrij lastig om aan te geven dat ik niet drink. In Nederland snappen ze dat al vaak niet, laat staan in Azië waar ze ook wel van een borreltje houden. Je wil de mensen immers niet  beledigen. Vind je het vervelend om aan te geven dat je iets niet eet of drinkt. Je kunt dan altijd aangeven dat je allergisch bent of iets niet mag eten/drinken in combinatie met medicatie 😉

Waar verbleef ik in Nepal?

Misschien zijn jullie wel nieuwsgierig naar de Homestays waar ik verbleef in Nepal. In Paunati verbleef ik bij een Community Stay. In het kleine stadje hebben meerdere gastgezinnen hun huis opengesteld voor toeristen en ik verbleef echt midden in de stad. Samen met mijn reisgenoot hadden wij een eigen verdieping in het huis en de badkamer, toilet en keuken deelden we met het gezin. ‘s Avonds kregen we een prachtige sari aan en dansten we met de mensen uit het dorp. Zo leuk! Het mooie aan de community stays in Nepal is dat zij opgezet zijn voor vrouwen en door vrouwen.

Run by Women for Women’s Empowerment

Ook in Chitwan verbleven wij in een community stay, maar deze was een stuk een luxer opgezet. Ik had een eigen huisje met badkamer 🙂 Ook dit huisje werd onderhouden door een vrouw en de inkomsten gingen direct naar haar en de familie. Er werden verschillende activiteiten ondernomen waar je aan kon deelnemen, zoals een fietstocht en een jeepsafari in Chitwan. Zo hadden meerdere gezinnen profijt van het toerisme in hun kleine dorp. Hoe welkom toeristen zijn, bleek uit het feit dat wij spontaan werden uitgenodigd op een bruiloft. Er kwam een bonte stoet voorbij onze huisjes en wij Nederlanders zijn uiteraard erg nieuwsgierig. We besloten een kijkje te nemen en nog geen tien minuten later stonden we dansend tussen de familieleden. Zo gastvrij zijn ze in Nepal!

Wil jij ook op safari in Chitwan National Park? Lees dan mijn artikel over dit nationale park.

Chitwan National Park

Hebben jullie wel eens bij een Homestay overnacht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

4 comments

Gabriëlle 23 januari 2018 - 11:32

Leuk, ik ga deze zomer in Nepal ook overnachten in homestays. Het is inderdaad een ideale manier om de lokale bevolking te leren kennen, erg leuk.
Gabriëlle onlangs geplaatst…Wishlist: de westkust van Amerika & CanadaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 23 januari 2018 - 11:54

Leuk dat je naar Nepal gaat! Ik vond de Homestays echt de leukste overnachtingen. Weet je ook al waar je gaat overnachten??

Reply
Britte 27 januari 2018 - 12:08

Homestays lijken mij ook écht bijzonder. Je leert inderdaad zo veel van het lokale leven en de cultuur. Dat krijg je niet met een verblijf in een hotel. Het bijdragen aan de lokale bevolking vind ik inderdaad ook een belangrijk voordeel van een homestay. Zo zien ze echt iets terug van het toerisme in hun land. Als we naar Nepal gaan, gaan we waarschijnlijk ook voornamelijk voor homestays!
Britte onlangs geplaatst…17 toffe én goedkope Airbnb overnachtingen in EuropaMy Profile

Reply
Jessica 13 februari 2018 - 20:13

Homestays zijn inderdaad een geweldige manier om op een lokale manier te overnachten en een kijkje te krijgen in het dagelijks leven van mensen 🙂 En het is inderdaad een van de beste manieren om de lokale community te helpen, want naast het geld geeft het die mensen ook perspectief dat het best mogelijk is om zelf iets op te zetten en daar geld mee te verdienen.
Jessica onlangs geplaatst…Eerste keer wintersporten #4 – 19x wat te doen tijdens een wintersportvakantie?My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.