15 praktische tips voor een reis door Japan

by DutchieontheRoad
10 comments

Japan is werkelijk ‘one of a kind’ en dat was ook de reden waarom ik graag naar Japan wilde. Japan is met geen enkel land te vergelijken en voor vertrek heb ik dan ook de nodige informatie opgezocht. Reizen door Japan is namelijk toch een tikkeltje anders. Japanners zijn een tikkeltje vreemd, maar dat vond ik juist ontzettend leuk. Ik ben écht dol op Japan en kan niet wachten om weer die kant op te vliegen. Ik heb 15 praktische tips voor een reis door Japan voor jullie op een rij gezet.

#1 Snel en makkelijk rondreizen doe je met de trein

Mijn eerste en ook de beste tip is…koop een Japan Rail Pass. Japan heeft een uitgebreid en uitstekend treinnetwerk en dit vervoersmiddel is de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om rond te reizen. Met een Japan Rail Pass kun je nagenoeg onbeperkt gebruik maken van alle treinen, inclusief de shinkansen. Je kunt deze treinpas vergelijken met de Nederlandse OV-Chipkaart.

De prijzen verschillen per leeftijdsgroep en deze treinpas is te koop voor termijnen van 7,14 en 21 dagen. Naast het feit dat een JR Pass over het algemeen goedkoper is dan losse treinkaartjes is het ook een groot voordeel dat je online kunt reserveren wat je een plek in de trein garandeert. Als je minimaal drie grote steden bezoekt, heb je de prijs van de JR Pass er al uit.

Ik vond de treinen in Japan echt onwijs relaxt. De treinen zijn altijd op tijd (op één keer na en dat was echt een vreemde gewaarwording), zijn erg schoon en bieden heel veel comfort. Houd er rekening mee dat je de JR Pass niet in Japan kunt aanschaffen. Je dient deze voor je reis aan te schaffen. De JR Pass is eenvoudig online te bestellen en deze krijg je vervolgens thuis geleverd.

In steden zoals bijvoorbeeld Tokyo kun je het beste een een Suica Card aanschaffen. De Suica card is een prepaid kaart waarmee je allerlei betalingen kunt verrichten in en rondom Tokyo, waaronder de metro, trams en bussen. Ik zal ooit nog een uitgebreid artikel schrijven over de diverse vervoersmogelijkheden in Japan en de grote steden.

praktische tips reizen door Japan

#2 Koop een Japanse simkaart of huur een pocket-wifi

Ik kan hier heel kort over zijn…zonder Wifi ben je nergens in Japan. Dat meen ik serieus. Over het algemeen kun je op best veel plaatsen gebruik maken van de Wifi, maar buiten op straat uiteraard niet. Google Maps en Google Translate is je beste vriend in Japan en daar heb je toch echt Wifi voor nodig.

Het is zo fijn als je Google Maps kunt gebruiken om de weg te vinden of om op te zoeken welke metro je nodig hebt in Tokyo. Het metrostelsel in Tokyo is echt giga en dan is Wifi toch écht heel handig. Japanners spreken niet al te best Engels en dan kan Google Translate een uitkomst zijn.

Je kunt eenvoudig een simkaart op de luchthaven kopen of een pocket-wifi huren. De laatste kun je op het vliegveld of bij je hotel laten afleveren. Met dit apparaatje heb je onbeperkt internet in Japan. Super handig! Mijn ervaring is echter dan een Japanse simkaart goedkoper is dan het huren van een pocket-wifi. Een simkaart kost ongeveer € 40,-.

#3 De beste reistijd voor Japan

De lente en de herfst zijn de meest populaire seizoenen om door Japan te reizen. Iedereen wil de geweldige Sakura mee maken of de prachtige herfstkleuren zien. Houd er echter wel rekening mee dat dit ook de drukste periodes zijn. Toch is het voorjaar (eind maart t/m half juni) en het najaar (september, oktober en november) het beste seizoen om door Japan te reizen. Ik was tijdens de herfst in Japan en kan dit echt van harte aanbevelen.

In de zomer kan het bloedheet worden en regent het ook vaker. De Japanse winters kunnen daarentegen behoorlijk koud zijn. Voordeel van de zomer en winter is natuurlijk wel dat het een stuk rustiger is en in de winter heb je een grotere kans om sneeuwapen te zien baden in Yudanaka.

bijzondere tempels in Japan

#4 Japan is heel veilig voor alleenreizende vrouwen

Ben je als vrouw zijnde op zoek naar een veilige bestemming…dan moet je zeker Japan overwegen. Japan is één van de veiligste landen ter wereld en mede daarom een ideale bestemming. Ik heb me echt geen seconde onveilig gevoeld in Japan…ook niet ‘s avonds op straat. Japanners zijn uiterst beleefd en zelfs overdreven vriendelijk. Houd er overigens rekening mee dat hotels in Japan verplicht zijn om een kopie van je paspoort te maken. Normaliter ben ik daar geen fan van, maar in Japan is dit heel normaal.

#5 Neem de tijd

Oké…ik ben alles behalve een slowtraveler, maar ik kan toch adviseren om niet te gehaast door Japan te reizen. Dat is gewoon zonde. Tokyo is echt enorm en alleen daar kun je je makkelijk een week vermaken. Mijn advies is om minimaal drie dagen tot vier dagen uit te trekken per grote stad. Zorg voor een goede combinatie tussen steden en natuur want Japan heeft namelijk veel te bieden. Sla vooral de Japanse Alpen niet over want de natuur is echt schitterend daar. Benieuwd naar mijn drieweekse route? Check dan vooral mijn reisroute.

Over het algemeen arriveren de meeste reizigers op Tokyo en reizen ze naar het zuiden richting Osaka. Je kunt overwegen om terug te vliegen vanaf Osaka. Dat zal iets duurder zijn, maar scheelt je wel reistijd want je hoeft niet terug te reizen naar Tokyo. Het kan ook net het verschil maken om een duurdere JR Pass aan te schaffen omdat je reisdagen op zijn. Ik activeerde mijn JR Pass toen ik Tokyo verliet en deze eindigde op mijn laatste dag in Kyoto. Vervolgens hoefde ik maar een kleine treinrit naar Osaka te maken voor mijn terugvlucht. Hierdoor had ik genoeg aan een treinpas van 14 dagen terwijl ik drie weken in Japan was.

Praktische tips reizen door Japan

#6 Plan je route en boek je overnachtingen van te voren

Backpackers die graag op die op de bonnefooi reizen, komen van een koude kermis thuis in Japan. Japan is niet bepaald ingericht op reizigers die ter plaatse op zoek gaan naar een hotel. In Japan is het de normaalste zaak van de wereld om alles van te voren vast te leggen. Ze zullen vreemd opkijken als jij komt vragen of er nog een kamer vrij is.

Tokyo, Kyoto en Osaka zijn enorme steden en je hebt echt geen zin om hotel na hotel af te struinen, om te vragen of ze nog een bedje vrij hebben. Het is gebruikelijk om een aantal weken van te voren te reserveren, helemaal in de lente en herfst. Wil je tijdens de populaire Sakura periode reizen, boek dan zelfs een paar maanden van te voren. Bepaal in Nederland dus je route en boek de accommodaties ruim van te voren. Dat voorkomt veel stress ter plaatse.

#7 Schoenen uit en slippers of sloffen aan

Als er schoenen buiten de deur staan, betekent dit dat je ze binnen niet aan mag. Kom niet in de verleiding om dan toch met je schoenen naar binnen te lopen, want dit wordt niet gewaardeerd. In een ryokan mag je nooit met schoenen naar binnen en krijgt iedereen slofjes. Deze zijn véél te groot of véél te klein…in ieder geval niet passend. Ook is het de normaalste zaak van de wereld dat er sloffen/slippers bij de wc staan. Bij sommige restaurants of cafés mag je niet met schoenen naar binnen. Ook hier geldt weer…als er schoenen buiten de deur staan, trek je de eigen schoenen ook uit.

gekke dingen in Japan

#8 Eetstokjes etiquette en andere belangrijke tafelregels

Ik moet altijd zo lachen om toeristen die voor het eerst met eetstokjes eten. Gelukkig ben ik al jaren een pro 😉 Wisten jullie dat er een eetstokjes etiquette is? Japanners zijn heel beleefd en hebben ontelbare regels voor alles…ook voor eetstokjes, het eten van sushi enz. Ik zal een aantal belangrijke regels/tips voor jullie op een rij zetten:

 • Meng nooit je sojasaus met wasabi. In Nederland de normaalste zaak van de wereld, maar in Japan dus niet. Smeer een beetje wasabi op je sushi en dip deze vervolgens omgekeerd in de sojasaus. Gelukkig ben ik geen liefhebber van wasabi.
 • Sushi stop je in één keer in je mond en niet in meerdere happen.
 • Slurpen mag in Japan.
 • Zet je eetstokjes nooit verticaal in de rijstkom want zo wordt namelijk voedsel geofferd aan de voorouders.
 • Prik nooit met de stokjes in de gerechten. Stukken vlees en vis aan een eetstokje rijgen wordt niet gewaardeerd.
 • Ook mag je niet richten met je eetstokjes.
 • Lopend eten en drinken op straat vinden Japanners niet netjes. Dit vond ik erg lastig want dit is zo normaal voor ons. Bij foodtrucks mag je wel eten en drinken, maar dien je wel daar te blijven staan. Ga dus niet wandelen met je eten.

#9 Fooi geven wordt niet gewaardeerd in Japan

Terwijl je in Thailand een boze blik krijgt omdat je niet voldoende fooi gegeven hebt, krijg je in Japan waarschijnlijk een verontwaardigde blik als je wel fooi geeft. Japanners geloven dat goede service de standaard is en vinden fooi daarom ongepast. Een ideale regel als je het mij vraagt. Niet dat ik geen fooi wil geven want dit doe ik standaard, maar ik werd in Thailand een beetje moe van de boze blikken als ze blijkbaar meer wilden. In Azië worden Europeanen vaak verward met Amerikanen en de bijbehorende 20% fooi. Daar heb je in Japan dus geen last van. Waag het overigens ook niet om af te dingen in Japan. Dit is echt een NO GO…de prijs is de prijs. Lange leve Japan!

praktische tips reizen door Japan

#10 Ruim je eigen rommel op want er zijn geen prullenbakken

Ben je op zoek naar een prullenbak in Japan? Dan kun je lang zoeken want ze zijn er namelijk niet. Het is de normaalste zaak van de wereld om je eigen rommel mee naar huis te nemen. Het is daarom handig om een afvalzakje in je tas/rugzak te hebben waar je de afval kunt opbergen. Deze kun je vervolgens op je accommodatie of op een locatie waar wel een prullenbak staat weggooien.

#11 Buig netjes terug

Japanners vinden fysiek contact niet prettig en daarom begroeten zij elkaar door te buigen. Een buiging heeft ook andere functies zoals respect uitdrukken, dankbaarheid tonen of verontschuldigen. Houd er dus rekening mee dat je tijdens een rondreis door Japan heel veel buigt…gewoon netjes terug buigen dus. Na drie weken wist ik nog steeds niet wat de regels zijn rondom het buigen, maar buig gewoon terug. Dan doe je het altijd goed, haha.

praktische tips reizen door japan

#12 Japanse toiletten zijn een attractie op zich…

Natuurlijk had ik al het een en ander gelezen over Japanse toiletten voor mijn vertrek en toch heb ik smakelijk moeten lachen toen ik eenmaal ter plaatse was. Japanse toiletten zijn echt geniaal…ik wil er ook een thuis 😉

Er zitten hele spannende knopjes op de Japanse toiletten. Gelukkig staan er ook pictogrammen op waardoor je nog enigszins een idee hebt wat je te wachten staat. Het geluid van een waterval is mijn favoriet, maar de eerste keer toen ik dat hoorde was ik wel even om mij heen aan het zoeken waar dat geluid vandaan kwam. Het geluid is trouwens bedoeld om te voorkomen dat andere mensen ‘jouw plasje’ horen.

Ook kun je kiezen uit diverse ‘stralen’ die je intieme delen een grondige schoonmaakbeurt geven. Zorgt voor enige hilariteit kan ik jullie mededelen. Naar mijn mening zijn de Japanse toiletten de schoonste ter wereld. Japan is het enige land ter wereld waar ik zonder problemen op de wc-bril ga zitten. Dat doe ik in Nederland écht niet op een openbaar toilet!

#13 Op de grond slapen is volkomen normaal

Boek je een ryokan of herberg, houd er dan rekening mee dan het normaal is om op de grond te slapen. Niet alle hotelkamers zijn ingericht met westerse bedden. Ook ik heb geregeld op een tatamimat of funtonbed geslapen. Meestal kom je deze tegen in de traditionele hotels, maar dit zijn wel de leukste accommodaties. Geef dit dus zeker een kans want het is echt een leuke ervaring. Gun jezelf minimaal één overnachting in een ryokan want alleen het eten is al een feestje.

praktische tips reizen door Japan

#14 Een onsen bezoek je niet in badkleding…maar poedelnaakt

Ben jij een beetje preuts? Dan kom je van een koude kermis thuis in Japan want het is niet toegestaan om een lokale onsen te betreden in badkleding. Veel hotels en ryokans hebben een eigen onsen in plaats van badkamers. Dit betekent dat je jezelf in vol ornaat voor iedereen moet wassen. Mannen en vrouwen hebben overigens wel hun eigen wasruimtes.

Ik ben dus zo’n preuts geval en ga in Nederland ook niet naar de sauna. Ik was dan ook maar al te blij dat mijn accommodaties waar geen badkamer aanwezig was, ook privé onsens hadden. Deze moet je wel even reserveren bij de receptie, maar dan heb je wel privacy. Dat vond ik wel zo prettig. Overigens kwam ik snel tot de conclusie dat de onsen niet mijn ding is. Het water is zo belachelijk heet dat ik amper mijn grote teen in het bad kon stoppen. Volgens mij hebben de buren mij horen ‘joekeren’. Sodeju…wat was dat heet zeg!

Een lokale onsen schijnt een hele belevenis te zijn, maar die ervaring heb ik dus aan mij voorbij laten gaan. Je mag overigens een lokale onsen niet betreden MET een tatoeage. Houd hier dus rekening mee en kies dan voor de privé onsen of plak de tatoeage af.

#15 Is Japan een duur land?

De grote vraag…is Japan een duur land. Japan staat er namelijk om bekend hartstikke duur te zijn. Japan is niet heel goedkoop, maar ook niet onbetaalbaar. Het spreekt voor zich dat het geen Thailand of Vietnam is, maar dat weet je van te voren. Je kiest bewust voor deze bestemming en dan weet je dat daar hogere kosten bij komen kijken.

Ik had een JR Pass voor 14 dagen en daar betaal je € 375,- voor. Dat is veel geld, maar veel goedkoper dan losse treinkaartjes. Ik activeerde mijn JR Pass ook niet meteen na aankomst, maar pas toen ik Tokyo ging verlaten. In Tokyo gebruikte ik de Suica Card en de JR Pass heb ik voor de lange afstanden gebruikt. Het is zonde om je JR Pass meteen na aankomst te activeren terwijl je deze amper gebruikt in Tokyo. Het loont dus de moeite om rekening te houden met je route welke JR Pass je nodig hebt.

Accommodaties zijn duur in Japan. Als je wilt besparen, kun je overwegen om in hostels te overnachten of capsule hotels. Deze zijn een stuk betaalbaarder, maar je hebt dan wel minder privacy. Er zijn voldoende betaalbare opties in Japan om te overnachten, ook als alleenreizende. Een overnachting in een ryokan is prijzig, maar absoluut de moeite waard dus gun jezelf dit ook, al is het maar voor één nachtje.

Als je ergens op kunt besparen in Japan is het eten. Je kunt echt onwijs lekker eten in Japan en als sushiliefhebber kwam ik daar ruim aan mijn trekken. Ik dacht dat sushi onwijs duur zou zijn, maar dit viel hartstikke mee. Ik betaalde gemiddeld tussen de € 17,- en € 25,- voor een sushi maaltijd aan de lopende band…niet verkeerd toch? Dat lukt je niet in Nederland. Misschien heb je ook iets aan de volgende bespaartips:

 • Koop je ontbijt bij de supermarkt want een ontbijtbuffet in het hotel is hartstikke prijzig. Je kunt voor een paar euro een prima ontbijt kopen in de supermarkt.
 • Koop af en toe een bentobox als lunch of diner. Deze zijn te koop op elk station en een prima betaalbare maaltijd.
 • Japan is het land van de vendingmachines, een goedkope en snelle manier om wat te drinken.
 • Restaurants waar je via een bestelautomaat je bestelling doorgeeft, zijn goedkoper dan wanneer jij ergens aan een tafel gaat zitten.
 • Wil je wel ergens gaan zitten? Kies dan voor een donburi, een eenvoudige rijstkomstschotel met vis of vlees en groenten. Meestal wordt er ook een saus bij geserveerd en persoonlijk vind ik de variant met bouillon ook heel erg lekker. Voor dit gerecht betaal je gemiddeld tussen de € 8,- en € 12,- dus dat is toch heel betaalbaar voor Japan.

Reisroute Japan

Ik hoop dat jullie iets aan deze praktische tips voor een reis door Japan hebben? Japan is echt een heel tof land en betaalbaarder dan de meeste mensen denken.

Staat Japan ook op jullie wishlist?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Praktische tips voor reis door Japan

You may also like

10 comments

Raïssa 18 juni 2021 - 09:25

Wat een fijne tips! Mijn vriendin en ik willen ook graag een keer naar Japan. Goed om te weten dat je de sojasaus nooit met wasabi moet mengen. Dit doen wij hier idd wel, haha.

Reply
DutchieontheRoad 19 juni 2021 - 19:41

Ik wist dat eerst ook niet van de wasabi, maar daar had ik ook geen last van omdat ik het niet lust. Japanners zijn erg van de regeltjes dus dat zijn wel fijne dingen om te weten.

Reply
Yvonne 18 juni 2021 - 17:01

Fijne tips Kelly! En ja, die trein in Japan lijkt me echt super. Goed om voorbereid te zijn op die Japanse toiletten trouwens, volgens mij weet je anders niet wat je overkomt.. lijkt me wel één van de bijzondere dingen van het land, haha
Yvonne onlangs geplaatst…Wandelen met een ezel in de Achterhoek – uniek uitje in ZelhemMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 juni 2021 - 19:40

De trein is echt het ideale vervoersmiddel in Japan. Nog nooit zo’n relaxte en schone treinen gezien. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.

Reply
Jenny 18 juni 2021 - 23:17

Handige tips!

Als het allemaal een beetje mee zit wat Corona betreft, wil ik volgend jaar langere tijd door Azië reizen. Japan is een van de bestemmingen die hoog op mijn lijstje staat. Al wordt het dan wel in de zomer….

Reply
DutchieontheRoad 19 juni 2021 - 19:39

Zo gaaf dat jullie voor langere periode willen reizen. De zomer is niet ideaal, maar ik zou zeker naar Japan gaan. Ik zou me niet laten tegenhouden door het seizoen. Gewoon doen, mits het mogelijk is qua corona natuurlijk.

Reply
Linda 19 juni 2021 - 13:43

Wat een fijn artikel! Japan lijkt mij zo bijzonder. Wat een regels nog voor het eten haha, ik kan dus echt niet met stokjes eten. Geen fooi en niet afdingen klinkt ook heerlijk. Ik weet nooit zo goed hoeveel fooi ik moet afgeven en afdingen voelt bij mij zo onnatuurlijk, ik durf het ook nooit zo haha. Ik wil graag in de bloesemperiode naar Japan, maar aangezien ik dan nooit vakantie heb, wordt dat hemt waarschijnlijk niet

Reply
DutchieontheRoad 19 juni 2021 - 19:36

De bloesemperiode is inderdaad lastig als je in het onderwijs werkt. Dan wordt het toch zomer, haha. Kun je wel langer op reis 😉 Geen fooi en niet afdingen vond ik echt heerlijk. Eindelijk een keer niet nadenken over dit soort dingen.

Reply
Janet 26 juni 2021 - 18:16

Japan lijkt me zo’n bijzonder land om te bezoeken, ik wil er graag eens naartoe. Wat lijkt het me gek om trouwens nergens prullenbakken op straat te hebben, lijkt me niet heel fijn!
Janet onlangs geplaatst…Zutphen: 26x zien en doen in deze historische hanzestadMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 juli 2021 - 19:37

Dat vond ik inderdaad ook niet fijn. Soms kom je ze wel tegen, maar over het algemeen niet. Ik had daarom ook een plastic zakje in mijn tas voor afval.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.