12x gekke dingen in Japan

by DutchieontheRoad
7 comments

Japan is werkelijk ‘one of a kind’. Dat was ook één van de redenen waarom ik graag naar Japan wilde en ik heb dan ook de nodige gekke dingen in Japan gezien. Japan is namelijk met geen enkel land te vergelijken. Eerlijk gezegd vond ik Japanners altijd een beetje vreemde snuiters. Je herkent ze op grote afstand…perfect gekleed en de dames met zonnehoed, altijd poserend en met name de heren doen er alles aan om hun vriendin zo gunstig mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen. Alles voor een instagram waardige foto. Hun leven moet er zo perfect mogelijk uitzien voor de buitenwereld. Een tikkeltje vreemd maar ik moest er altijd wel om lachen.

Eenmaal in Japan leerde ik de Japanners ook van een andere kant kennen…heel vriendelijk en onwijs beleefd. Je ziet in Japan iedere dag gekke dingen. Het leek mij wel een leuk idee om een lijstje voor jullie te maken over gekke dingen in Japan.

#1 Gekke dingen in Japan: Japanse toiletten zijn echt hilarisch

De eerste keer dat ik op een Japanse wc-bril ging zitten, vergeet ik nooit meer. Met een mega jetlag was ik namelijk even vergeten dat de wc-brillen verwarmd zijn. Ik riep daarom heel hard (yep…dat hoorde andere mensen ook) “wow…die is warm” en schoot vervolgens een halve meter omhoog. Ook zitten er op een Japanse toilet hele spannende knopjes. Gelukkig staan er ook pictogrammen op waardoor je nog enigszins een idee hebt wat je te wachten staat.

Het geluid van een waterval is mijn favoriet, maar de eerste keer toen ik dat hoorde was ik wel even om mij heen aan het zoeken waar dat geluid vandaan kwam. Verhip…het is de toiletpot waar ik momenteel bovenop zit. Het geluid is trouwens bedoeld om te voorkomen dat andere mensen ‘jouw plasje’ horen.

Ook kun je kiezen uit diverse ‘stralen’ die je intieme delen een grondige schoonmaakbeurt geven. Zorgt voor enige hilariteit kan ik jullie mededelen. O ja…als je denkt slim te zijn en deze knop uit te proberen zonder dat je op de wc-bril zit, dan kom je van een koude kermis thuis. Dan heb je namelijk een waterballet…geen succes.

gekke dingen in Japan

#2 In Japan kun je lang zoeken naar prullenbakken…ze zijn er namelijk niet

Gelukkig wist ik dit al voor mijn reis naar Japan. In Nederland gooi ik nooit afval op straat, maar in Japan is dat helemaal uit den boze! Veel Japanners hebben een plastic zakje bij zich voor hun afval. Er zijn namelijk bijna geen prullenbakken te vinden. Zo is er dus ook geen overlast van overvolle prullenbakken en zwerfafval. Japanners zijn heel netjes opgevoed. O ja…mocht je toevallig een prullenbak gevonden hebben bij de Mc Donalds bijvoorbeeld, vergeet dan vooral niet om je afval correct te scheiden want dat doen ze ook keurig.

#3 Eten en drinken in het openbaar is niet netjes

Dit vond ik heel lastig want voor ons Nederlanders is het de normaalste zaak van de wereld om lopend te drinken en te eten. Zo kocht ik de tweede dag  in Tokyo mijn ontbijt bij een supermarkt, maar er was serieus nergens een bankje of iets dergelijks te vinden. Ik heb toen vervolgens mijn ontbijt heel ongemakkelijk achter een reclamebord gegeten want ik voelde mij zo opgelaten om lopend te eten.  In Japan vinden ze het dus niet netjes als je lopend op straat eet en/of drinkt. Dit heeft te maken met mogelijke geluiden, geuren en bijbehorend afval. Ook in de metro of trein mag je niet eten of drinken, maar in de Shinkansen mag het gelukkig wel. Als je bij een eetkraampje wat te eten haalt, eet dit dan naast de eetkraam op en ga er niet mee aan de wandel. Dit wordt niet altijd gewaardeerd, maar persoonlijk vond ik dit best lastig.

#4 Gekke dingen in Japan: Waag het niet om fooi te geven

Ik ben dol op Japan want daar heb je geen gedoe met fooien. Mijn ervaring is dat je in sommige landen soms vuil aangekeken wordt als men van mening is dat je niet voldoende fooi geeft (vooral in Azië hebben ze hier een handje van). Ik geef altijd fooi maar ik ben geen Amerikaan. Japanners vinden fooi ongepast en zullen dit dan ook nooit aannemen. Ze snappen het ook niet. Mocht je toevallig in de verleiding komen om wat kleingeld op tafel te laten liggen, dan is de kans héél aanwezig dat de serveerster je achterna komt om het terug te geven. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je geen fooi geeft….ze willen het niet!

O ja…nog zo iets moois. Je hoeft niet af te dingen in Japan. Wat een verademing! Ik heb zo’n hekel aan afdingen en Japan was dus het eerste Aziatische land waar ik dat niet hoefde. Halleluja! O ja…waag het niet om het te proberen want afdingen vinden ze onbeschoft en daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben een hele slechte Nederlander, haha.

#5 Slofjes en speciale slippers voor het toilet

Als er schoenen buitenstaan, betekent dit dat je ze binnen niet aan mag. Kom niet in de verleiding om dan toch met je schoenen naar binnen te lopen, want dit wordt niet gewaardeerd. In een ryokan mag je nooit met schoenen naar binnen en krijgt iedereen slofjes. Deze zijn véél te groot of véél te klein…in ieder geval niet passend. Ook is het de normaalste zaak van de wereld dat er sloffen/slippers bij de wc staan. Dit zijn meestal de meest vreselijke exemplaren en ze kloppen voor geen meter waardoor je altijd ‘bananenvoeten’ hebt…ook als je ze wisselt. Ik was dan ook erg blij met onderstaande roze slippers, haha. Ze zijn nou eenmaal dol op gekke dingen in Japan 😉

Bij sommige restaurants of cafés mag je niet met schoenen naar binnen. Ook hier geldt weer…als er schoenen buiten de deur staan, trek je de eigen schoenen ook uit.

gekke dingen in Japan#6 Honden zijn net ‘baby’s 

Ik ben een groot dierenliefhebber en had dan ook enigszins moeite met de manier waarop sommige Japanners met hun ‘huisdieren’ omgaan. Begrijp me niet verkeerd….ze worden goed behandeld maar het zijn geen huisdieren meer. Mijn katten zijn ook  ‘mijn kindjes’ maar ik ga ze niet belachelijk aankleden en zet ze niet in een foute roze wandelwagen. Carrière is in Japan belangrijk…héél erg belangrijk en veel Japanners hebben dan ook geen relatie en/of kinderen. Daar hebben ze gewoonweg geen tijd voor want er zijn weinig regelingen voor gezinnen of ze hebben geen geschikte woonruimte om een gezin te starten. De huizen zijn immers ontzettend klein.  Eventuele huisdieren worden dan ook als ‘baby’s’ beschouwd, aangekleed en vervolgens worden ze in het openbaar geshowd. Niet mijn ding.

#7 Plastic voorbeeldmaaltijden in de etalage

Japanners spreken over het algemeen weinig tot geen Engels. Best verbazingwekkend vond ik zelf. Ik was dan ook benieuwd hoe ik mij verstaanbaar moest maken in een restaurant. Dat bleek echter geen probleem te zijn want de meeste restaurants hebben menu’s met plaatjes of een etalage met plastic voorbeeldmaaltijden. Ideaal! Ik vond het zo bizar om te zien. Maaltijden zijn levensecht nagemaakt en je kunt dus eenvoudig in de etalage aanwijzen wat je wilt hebben. Kind kan de was doen.

gekke dingen in Japan#8 Japanners zijn dol op themacafé ’s

Japanners zijn soms echt gekke snuiters hoor. In het dagelijkse leven zijn ze heel netjes, beleefd en zeer harde werkers. In hun vrije tijd doen ze echter de meest gekke dingen. Japanners zijn echt dol op themacafé ‘s…hoe gekker hoe beter. Een Kleine Zeemeermin Café, Monster Café, Pokémon Café, Kawaii Café, uilen café…je kunt het zo gek niet bedenken. Alles kan in Japan. Ik heb de nodige gekke dingen gezien in Japan, maar de themacafés spannen toch wel de kroon.

Ook gaat de jeugd graag naar speelhallen want er zijn namelijk niet veel uitgaansmogelijkheden. Een arcadehal is dan ideaal. Ik ben er één keer geweest en kreeg er bijna migraine van. Wat een oorverdovend lawaai en overal, maar dan ook overal waren flikkerende lichtjes. Ik vond het onwijs tof om een keer gezien te hebben maar het was wel vrij intens. O ja…als je dan toch naar een arcadehal gaat, maak dan meteen even een paar foto’s bij een photobooth. Dat is echt hilarisch!

#9  Japan…het land van de vendingmachines

In Nederland zie je ook frisdrankautomaten maar Japan is toch wel de overtreffende trap. Op iedere hoek van de straat staat een frisdrankautomaat…ook op een verlaten landweg kwam ik ze tegen??? Er staat niet één automaat, maar vaak twee of drie verschillende automaten. Er zijn ook automaten voor ijsjes, soep, sigaretten, koude koffies, alcoholische dranken…overal zijn automaten voor.

Ook vind je bij veel restaurants een bestelautomaat. Het werkt heel eenvoudig. Werp gepast geld in de automaat, kies aan de hand van de plaatjes/nummertjes je gewenste menu en lever het bonnetje in bij de baliemedewerker. Vervolgens wordt je eten direct bereidt en aan tafel geserveerd.

gekke dingen in Japan#10 Gezellige muziekjes tijdens het wachten op het station 

Of je nu staat te wachten op de metro of op de trein, ieder station heeft zijn eigen muziekje zodra een er trein aan komt of op het punt staat te vertrekken. De eerste keer sta je vreemd om je heen te kijken als je een deuntje op het station hoort. Vervolgens hoor je op een ander station weer een ander deuntje??? Ik vond het in ieder geval heel grappig want er zitten echt leuke deuntjes bij.

#11 Iedereen buigt naar elkaar…zelfs naar de trein

Ik wist dat Japanners veel buigen, maar ik had niet verwacht dat het zo ontzettend veel zou zijn. Zodra de conducteur de treincoupé binnen komt, buigt hij netjes naar alle mensen en zodra hij de coupé verlaat zal hij dat ook doen. Als de schoonmakers klaar zijn met het schoonmaken van de trein (wat trouwens in een absurd tempo gaat) en de trein verlaten, gaan ze keurig netjes op een rij staan om vervolgens naar de trein te buigen. Ik stond echt vreemd te kijken toen ik dat zag. Japanners buigen echt belachelijk veel en naar alles en iedereen.

Japanners vinden fysiek contact niet prettig en daarom begroeten zij elkaar door te buigen. Een buiging heeft ook andere functies zoals respect uitdrukken, dankbaarheid tonen of verontschuldigen. Houd er dus rekening mee dat je tijdens een rondreis door Japan heel veel buigt…gewoon netjes terug buigen dus.

#12 Aansluiten in rijen van…

Mijn ervaring is dat Indiërs en Chinezen onwijs voordringen en dat vind ik zo vervelend. Gek werd ik er van in China en in Dubai. In Japan zal je dit niet snel zien…ook niet bij de trein of metro. Daar staan namelijk lijnen op de grond waar iedereen keurig netjes in de rij staat. Op gereserveerde treinkaartjes staat aangegeven in welke wagon je moet zitten en ook op de grond staat precies aangegeven waar je moet wachten voor welke wagon. De trein zal dan ook vervolgens precies daar stoppen. Wacht gewoon keurig netjes in de rij, wacht op je trein (die uiteraard precies op tijd komt) en stap vervolgens in zodra dit mag. Daar kunnen wij in Nederland nog heel veel van leren. Reizen met de trein is echt heel relaxt in Japan.

O ja…ik heb ooit een filmpje gezien van een treinstation in Japan waar iedereen letterlijk de trein in werd geduwd door medewerkers. Dat heb ik dus niet gezien of meegemaakt. De metro’s zijn overigens altijd belachelijk vol…vooral tijdens spitsuur en die zijn een stuk ruimer dan in Nederland.

gekke dingen in Japan

Ik heb mij in ieder geval meer dan kostelijk vermaakt in Japan 😉 Wat een geweldig land. Soms een tikkeltje vreemd maar dat vond ik juist zo leuk. Ik heb veel gekke dingen gezien in Japan en ik ben er vast en zeker nog een aantal vergeten.

Staat Japan ook op jullie wishlist?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

gekke dingen in Japan

You may also like

7 comments

Lizette 17 mei 2020 - 10:32

Grappig om te lezen! Het lijkt me zo gaaf om me in die cultuur onder te dompelen. Een cultuurschok omdat het zo anders is, maar het lijkt me niet vervelend. Alleen allemaal heel netjes en beleefd. Alleen het eten op straat zou ik ook wel lastig vinden, dat ben ik zo gewend.
Lizette onlangs geplaatst…Monte Gordo, de parel in de AlgarveMy Profile

Reply
Diana 18 mei 2020 - 11:32

Wat een leuke dingen om te weten. Ik ben het eens met dat stukje over fooi geven. Merk dat ik het irritant vind als je volgens de serveerde te weinig fooi geeft en dan vuil aan wordt gekeken. Heerlijk dat dit in Japan niet hoeft. Is dit trouwens dan in de prijs doorberekend?
Diana onlangs geplaatst…Watersportactiviteiten in Nederland | de leukste op een rijtjeMy Profile

Reply
Yvonne 18 mei 2020 - 20:48

Een hele lijst met inderdaad erg bijzondere dingen. Ik wist ze bijna geen van allen. Volgens mij blijf je daar de hele dag foto’s maken van alles wat je ziet wat zo anders is dan thuis. Die toiletten lijken me echt hilarisch.. en ik zou denk ik ook zijn opgesprongen, haha

Reply
Jenny 18 mei 2020 - 21:11

Japan lijkt me zo bijzonder! Die Hello Kitties die in de kopjes zwemmen is hilarisch. Warme WC-brillen vind ik altijd een beetje smerig – alsof iemand net voor me uitgebreide heeft zitten poepen.

Die rijen bij de metro lijken me heel fijn. Dat gedrang in NL is soms erg vermoeiend (merk ik vooral sinds ik met een kinderwagen reis).

Reply
Anouk 18 mei 2020 - 21:55

Wat heb je het weer leuk opgeschreven! Je hoeft dus eigenlijk geen bestemming in het bijzonder te bezoeken om jezelf te kunnen vermaken. Overal valt wat te zien, alleen al de dingen die voor de Japanners zo gewoon zijn. Ik vind afdingen ook echt vreselijk, ik ben daar helemaal niet goed in…
Anouk onlangs geplaatst…De stranden in de omgeving van Brasilito: Playa Conchal en meerMy Profile

Reply
Linda 20 mei 2020 - 17:57

Dit is voor mij ook DE reden om naar Japan te willen. Heerlijk dit! Echt leuk. Ik ben benieuwd naar de toiletten en de vending machines. Maar dat van de prullenbakken is ook wel bizar eigenlijk, dat wist ik nog niet. Hopelijk komt het er ooit eens van om het eigen ogen te kunnen zien

Reply
Marcella Molenaar 30 mei 2020 - 22:11

Jaaa, zo benieuwd naar Japan! Lijkt me echt een intrigerend én fijn land! Leuk die thema café en gaaf al die vendingmachines en lollige wc’s. Die kom ik graag ooit eens uitproberen 🙂
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…11x Doen tijdens een stopover Qatar – Stad vol contrastenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.