12 tips voor betere reisfoto’s

by DutchieontheRoad
2 comments

Een beeld vertelt meer dan duizend woorden. Achter vele foto’s schuilt een verhaal, emotie, gevoel en een herinnering. Maar hoe kun je nou dat verhaal het beste vertellen? Ik heb 12 tips voor betere reisfoto’s op een rij gezet.

Compositie

Let op je compositie. Plaats je onderwerp niet altijd in het midden want dan valt meestal de (mooie) omgeving weg. Hartstikke zonde! Probeer je onderwerp op 1/3 van het beeld te plaatsen (de regel van derden). De compositie wordt zo veel interessanter . Vooral bij landschappen is deze regel goed toe te passen. Een portret kan erg mooi zijn met de persoon in het midden maar maak ook eens een portret met de persoon op 1/3 van het beeld. Let daarbij dan ook op de kijkrichting van de persoon. Een persoon die de foto ‘inkijkt’ is vele male interessanter dan een persoon die de foto ‘uitkijkt’. Check van te voren online meerdere locaties van je bestemming. Bekijk afbeeldingen van anderen, ansichtkaarten, folders en dergelijke. Daar kun je vaak veel inspiratie uithalen voor mooie composities en dat is weer erg leerzaam.

zebra

Standpunt

Kies eens een ander standpunt dan gebruikelijk. Veel mensen nemen uit automatisme een foto vanaf ooghoogte. Zonde want een foto kan soms veel interessanter worden door een geheel ander standpunt te kiezen. Zak even door je knieën, ga de op grond liggen, maak de foto vanaf grote hoogte of zelfs diagonaal.

Petra

Vermijd storende items in beeld

Ik heb vorig jaar een workshop gevolgd in een bosrijke omgeving. Een van de opdrachten was: zorg dat er geen boom uit het hoofd van je model groeit. Juist, lijkt me duidelijk. Soms heb je er geen erg in en zie je thuis dat er ineens iets vreemds aan de hand is. Er staat ineens een extra persoon in beeld (toerist bijvoorbeeld) of er groeit een boom of lantaarnpaal uit het hoofd. Let daar op. Als je eventjes wacht of je compositie aanpast, kun je dit voorkomen.

Bukittinggi     Bukittinggi

Licht

Ik heb dit lang ontkend maar moet eerlijk bekennen: de periode rond zonsopkomst en zonsondergang is het mooist om te fotograferen. Ik ben dol op het gouden uurtje want het licht is dan zo ontzettend mooi! Gebruik deze momenten want ze zorgen voor magische plaatjes.
Overdag is het licht vele malen feller en daarom moeilijker om goede foto’s te maken. Natuurlijk kan het wel maar de foto’s rond zonsopkomst en zonsondergang zijn mijn favoriet, ondanks dat ik een hekel heb aan vroeg op staan. Het is het waard! Blijf ook vooral na zonsondergang nog even fotograferen. Iedereen vertrekt altijd meteen zodra de zon onder is. Geloof me, wacht! De lucht gaat namelijk na zonsondergang nog veel mooier worden. Terwijl iedereen dan weer onderweg is, kun jij geweldige luchtopnames maken.

IMG_9578kopiekleinlogo

Vertel een verhaal

Dit zijn vaak de mooiste foto’s. Ik ben dol op de zogenaamd kijkfoto’s, spannende foto’s waar je langer naar kijkt en steeds iets nieuws ontdekt. Dit vind ik vaak de moeilijkste foto’s om te maken. Ik heb vaak de voorkeur om bij landschapsfoto’s niemand in beeld te hebben maar soms kan het juist je foto ‘af’ maken. Die foto van die grote bergpas kan ineens veel spannender zijn zodra er iemand loopt of naar boven rijdt. Die grote boom, die anders ook maar alleen een grote boom is, komt veel grootser over wanneer er iemand naast staat. De persoon versterkt dan de opname en zo krijgt de foto een heel ander verhaal dan wanneer hij/zij daar niet had gestaan.

IMG_5590_bewerkt-1

Lijnenspel

Foto’s waarin bepaalde lijnen zichtbaar zijn, zijn vaak automatisch meer in balans. Probeer eens een dagje alleen te fotograferen/kijken in lijnen. Soms kan een lijnenspel je de foto intrekken. Zie je een dergelijke situatie, maak hier dan gebruik van want dit kan zeer interessante plaatjes opleveren.

IMG_3517logo

Details

Ik vergeet dit helaas nog wel eens maar details kunnen vaak een verhaal vertellen. Zie niet alleen het grote geheel maar kijk verder dan dat. Fotografeer bloemen, bladeren, producten, kruiden op de markt, deuren, zand, straatborden…de kleine dingen. Dit zijn extra details die je verhalen nog beter illustreren. Ik gebruik deze opnames ook regelmatig als achtergrond in mijn fotoalbums. Het is nog leuker als je een hele serie met detailopnames hebt. Je kunt hier heel creatief mee zijn.

IMG_2960klein

Juiste sluitertijd/diafragma

Oké, hier komt een stukje techniek bij kijken maar met diafragma en sluitertijd kun je leuke dingen doen. Ik pas bij diafragma eigenlijk twee regels toe:
1. Portret: groot diafragma (klein f/getal). Met een klein f/getal krijg je een mooie zachte achtergrond en dat maakt een portret zoveel sterker. Zodra er bij een portretfoto nog veel op de achtergrond gebeurt, leidt dat alleen maar af.
2. Landschap: klein diafragma (groot f/getal). Met een groter f/ getal is je achtergrond scherper/gedetailleerder en dat wil je juist bij een mooi landschap. Je wilt het landschap groots in beeld hebben dus daarom kies ik voor een klein diafragma (vanaf f/8 en groter)
Bij sluitertijd pas ik ook twee simpele regels toe:
1. Snelle sluitertijd om beweging te bevriezen
2. Korte sluitertijd om beweging te creëren. Vooral met dit laatste kunt je leuke dingen doen zoals met watervallen en verkeer.

Lesotho    IMG_6772

Reflecties

Je kunt erg creatieve foto’s maken met reflecties. Spiegelingen in het water, gebouwen, ramen, zonnebrillen kunnen erg leuke foto’s opleveren.

Tips reisfotografie

Slecht weer? Ga naar buiten!

Er is geen slecht weer in fotografie! Juist in de omstandigheden waarin veel mensen de spullen inpakken en vertrekken, kun je mooie foto’s maken. Niets zo saai dan een strakblauwe lucht zonder wolkje. Donkere regenwolken (love it) met de voorgrond verlicht door zonnestralen, dichte mist, harde wind, allemaal ingrediënten om een bijzondere foto te maken. Tijdens een grijze dag kun je ook ideaal macrofoto’s maken (details) en vergeet dan vooral de waterdruppels niet. Zonder fel licht van de zon kun je namelijk meer details vastleggen.

tsitsikamma

Fotografeer met een thema

Dit heb ik afgelopen jaar voor het eerst gedaan en wat was het leuk! Bedenk voor jezelf een thema en ga daar mee aan de slag. Fotografeer deuren, eten, drinken, straatnaamborden, schoenen, mannen met baarden, mensen met brillen enz. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je gaat op een hele andere manier kijken en dat is zo belangrijk bij fotografie. Na je vakantie heb je een hele originele collectie foto’s die je normaliter niet snel zal maken. Maak er een collage van en je hebt een extra herinnering/verhaal aan je reis.

reisfotografie

Respecteer de lokale mensen en cultuur

Vergeet dit alsjeblieft niet! Maak geen foto’s op ongepaste momenten en respecteer het als mensen niet op de foto willen. Ik zal nog een keer een artikel schrijven over portretfotografie. Over het algemeen gaan mensen graag op de foto (niet in iedere cultuur overigens) maar als men dat niet wil, maak de foto dan niet! Ik heb wel eens gezien dat mensen graag kerkhoven fotograferen (ik val niet in die categorie). Informeer aub of dat kan want niet in iedere cultuur wordt dat geaccepteerd. Verdiep je in de lokale gebruiken en cultuur en respecteer dat!

betere reisfoto's

You may also like

2 comments

Yvonne 6 oktober 2015 - 20:13

Wow, die olifanten met die giraf in de achtergrond en dan die kleur lucht. Leuk idee trouwens die photo friday! Ga ik in de gaten houden. 🙂

Reply
DutchieontheRoad 7 oktober 2015 - 15:11

Dank je Yvonne :). Ik ben ook erg blij met die foto van de olifanten. Wat was dat een gaaf moment!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.