12 tips voor betere reisfoto’s: praktische tips

by DutchieontheRoad
8 comments

Ik vind reisfotografie écht fantastisch en mede door het reizen, ben ik ook gaan fotograferen. Na mijn eerste reis was ik verkocht en wilde ik meer leren over fotografie en steeds een betere camera (fotografie is een hele dure hobby, haha) Een beeld vertelt meer dan duizend woorden en achter vele foto’s schuilt een verhaal, emotie, gevoel en een herinnering. Maar hoe kun je nou dat verhaal het beste vertellen? Wil jij ook betere reisfoto’s maken? Ik heb 12 tips voor betere reisfoto’s op een rij gezet. Ook jij kunt beter leren fotograferen zonder dat je een ingewikkelde fotografiecursus hoeft te volgen. Met onderstaande tips kan jij ook betere reisfoto’s leren maken.

#1 Compositie: plaats je onderwerp niet in het midden

Let op je compositie. Plaats je onderwerp niet altijd in het midden want dan valt meestal de (mooie) omgeving weg. Hartstikke zonde! Probeer je onderwerp op 1/3 van het beeld te plaatsen (de regel van derden). De compositie wordt zo veel interessanter . Vooral bij landschappen is deze regel goed toe te passen. Een portret kan erg mooi zijn met de persoon in het midden maar maak ook eens een portret met de persoon op 1/3 van het beeld. Let daarbij dan ook op de kijkrichting van de persoon. Een persoon die de foto ‘inkijkt’ is vele male interessanter dan een persoon die de foto ‘uitkijkt’.

Check van te voren online meerdere locaties van je bestemming. Bekijk afbeeldingen van anderen, ansichtkaarten, folders en dergelijke. Daar kun je vaak veel inspiratie uithalen voor mooie composities en dat is weer erg leerzaam. Door naar andere foto’s te kijken, leer jij al snel betere reisfoto’s te maken.

tips voor reisfotografie

#2 Standpunt: kies een ander standpunt dan gebruikelijk

Veel mensen nemen uit automatisme een foto vanaf ooghoogte. Zonde want een foto kan soms veel interessanter worden door een geheel ander standpunt te kiezen. Zak even door je knieën of ga de op grond liggen voor een kikkerperspectief. Ook is het leuk om een foto van boven te maken of zelfs diagonaal. Kies een ander standpunt dan gebruikelijk en dat maakt je foto vele malen interessanter.

Tips voor betere reisfoto's

#3 Vermijd storende items in beeld

Ik heb de afgelopen jaren de nodige fotografieworkshops gevolgd en één van de eerste tips die ik kreeg was: vermijd storende items in beeld. Met name in bosrijke en stedelijke omgevingen is dat een uitdaging. Je baalt echt als een stekker als je tot ontdekking komt dat er een boom of lantaarnpaal uit ‘iemands hoofd groeit’. Meestal zie je dat pas nadien en neem maar van mij aan dat je daar stevig van kunt balen.

Ook ‘verdwaalde’ toeristen die je eigenlijk niet in beeld wil hebben, kunnen een doorn in het oog zijn. Klik dus niet lukraak, maar kijk door je zoeker en leer kijken. Door even goed te kijken, kun je je compositie nog aanpassen zodat er geen storende items in beeld zijn. Dat voorkomt later veel frustratie. Geduld is soms een schone zaak, helemaal bij toeristische attracties zoals bij onderstaande foto. Het is heel lastig om hier een foto te maken zonder hordes toeristen, maar het is uiteindelijk toch gelukt.

Travel Tag

#4 Licht: de mooiste foto’s maak je tijdens het gouden uurtje

Ik heb dit lang ontkend maar na mijn reis door Zuidelijk Afrika moest ik ook bekennen: de mooiste foto’s maak je tijdens het gouden uurtje. Het licht tijdens het gouden uurtje is magisch mooi dus maak daar gebruik van. Overdag is het licht vele malen feller en daarom moeilijker om goede foto’s te maken. Natuurlijk kan het wel maar de foto’s rond zonsopkomst en zonsondergang zijn mijn favoriet, ondanks dat ik een hekel heb aan vroeg op staan. Het is het waard! Blijf ook vooral na zonsondergang nog even fotograferen. Iedereen vertrekt altijd meteen zodra de zon onder is. Geloof me, wacht! De lucht gaat namelijk na zonsondergang nog veel mooier worden. Terwijl iedereen dan weer onderweg is, kun jij geweldige foto’s maken.

IMG_9578kopiekleinlogo

#5 Vertel een verhaal want dat maakt je foto vele malen interessanter

Dit zijn vaak de mooiste foto’s. Ik ben dol op de zogenaamd kijkfoto’s, spannende foto’s waar je langer naar kijkt en steeds iets nieuws ontdekt. Dit vind ik vaak de moeilijkste foto’s om te maken. Ik heb vaak de voorkeur om bij landschapsfoto’s niemand in beeld te brengen maar soms kan het juist je foto ‘af’ maken. Die foto van die grote bergpas kan ineens veel spannender zijn zodra er iemand loopt of naar boven rijdt. Die grote boom, die anders ook maar alleen een grote boom is, komt veel grootser over wanneer er iemand naast staat. De persoon versterkt dan de opname en zo krijgt de foto een heel ander verhaal dan wanneer hij/zij daar niet had gestaan.

tips landschapsfotografie

#6 Zorg voor een mooi lijnenspel

Foto’s waarin bepaalde lijnen zichtbaar zijn, zijn vaak automatisch meer in balans. Probeer eens een dagje alleen te fotograferen/kijken in lijnen. Soms kan een lijnenspel je de foto intrekken. Zie je een dergelijke situatie, maak hier dan gebruik van want dit kan zeer interessante plaatjes opleveren zoals bij onderstaande foto die ik maakte in de botanische tuinen in Kaapstad.

Kirstenbosch Botanical Garden

#7 Vergeet niet om ook detailfoto’s te maken

Ik vergeet dit helaas nog wel eens maar detailfoto’s kunnen vaak een verhaal vertellen. Zie niet alleen het grote geheel maar kijk verder dan dat. Fotografeer bloemen, bladeren, producten, kruiden op de markt, deuren, zand, straatborden…de kleine dingen. Dit zijn extra details die je verhalen nog beter illustreren. Ik gebruik deze opnames ook regelmatig als achtergrond in mijn fotoalbums. Het is nog leuker als je een hele serie met detailopnames hebt. Je kunt hier heel creatief mee zijn.

IMG_2960klein

#8 Speel met je sluitertijd en diafragma

Veel mensen schrikken als je het over sluitertijd en diafragma hebt, maar het is echt niet zo ingewikkeld als het klinkt. Zelfs met je smartphone kun je tegenwoordig spelen met diverse instellingen.

Ik pas bij diafragma eigenlijk twee regels toe:
1. Portret: groot diafragma (= klein f/getal). Met een klein f/getal krijg je een mooie zachte achtergrond en dat maakt een portret veel sterker. Zodra er bij een portretfoto nog veel op de achtergrond gebeurt, leidt dat alleen maar af.
2. Landschap: klein diafragma (=groot f/getal). Met een groter f/ getal is je achtergrond scherper/gedetailleerder en dat wil je juist bij een mooi landschap. Je wilt het landschap groots in beeld hebben dus daarom kies ik voor een klein diafragma (vanaf f/8 en groter)

Bij sluitertijd pas ik ook twee simpele regels toe:
1. Snelle sluitertijd om beweging te bevriezen
2. Korte sluitertijd om beweging te creëren. Vooral met dit laatste kunt je leuke dingen doen zoals met watervallen en verkeer.

Makkelijker kan ik het niet maken. Mijn tip is om vooral heel veel te oefenen en te ontdekken. Experimenteer met diverse sluitertijden en diafragma’s en kijk wat dit met je beeld doet. Dit kun je al eenvoudig thuis oefenen. Je zal snel merken wat de verschillen zijn en binnen no time kun jij dit in de praktijk toepassen zodat je nog betere reisfoto’s kunt maken.

Portretfoto Marokko

tips voor betere reisfoto's

#9 Maak gebruik van reflecties

Je kunt onwijs toffe en creatieve foto’s maken als je gebruik maakt van reflecties. Denk bijvoorbeeld aan spiegelingen in het water, gebouwen, ramen, zonnebrillen enz. Je kunt erg creatieve foto’s maken met reflecties. Spiegelingen in het water, gebouwen, ramen, zonnebrillen kunnen erg leuke foto’s opleveren.

Tips reisfotografie

#10 Slecht weer? Ga naar buiten!

Je kunt echt prachtige foto’s maken als het slecht weer is. Juist in de omstandigheden waar veel mensen de spullen inpakken en vertrekken, kun je mooie foto’s maken. Niets zo saai dan een strakblauwe lucht zonder wolkje. Donkere regenwolken (love it) met de voorgrond verlicht door zonnestralen, dichte mist, harde wind, allemaal ingrediënten om een bijzondere foto te maken. Tijdens een grijze dag kun je ook ideaal macrofoto’s maken (details) en vergeet dan vooral de waterdruppels niet. Zonder fel licht van de zon kun je namelijk meer details vastleggen.

Lees ook: 12 handige tips voor landschapsfotografie

tsitsikamma

#11 Maak contact met de lokale bevolking

Een veelgehoorde vraag is hoe ik portretfoto’s maak op reis. Portretfotografie kan best spannend zijn want je wil de mensen immers niet storen of beledigen. Op reis zie ik geregeld toeristen te pas en te onpas een camera bij iemand in zijn ‘snufferd duwen’. Vervolgens lopen ze weer meteen verder. Ik sta dan ook regelmatig perplex om de onbeschoftheid van mensen. Ik vind het zelf ook niet prettig als ik zonder toestemming gefotografeerd word. Ook ik kreeg onlangs de vraag in Praag of ik op de foto wilde en als ze dat netjes vragen, heb ik daar geen problemen mee. Volgens mij was het voor een soort challenge en ik droeg ook nog een mondkapje dus ik was vrij incognito, haha.

Mijn punt is dat je met beleefdheid veel verder komt. Maak contact met de lokale bevolking want daar komt je veel verder mee. Je krijgt misschien wel de kans om een leuk en interessant gesprek te voeren en wie weet mag je ook wel een foto maken. Door contact te maken met de mensen, krijgt je foto ook een heel ander verhaal. Het is niet meer slechts een ‘kiekje’ maar een persoon waarmee jij contact hebt gemaakt.

Veel mensen vinden het eng om te vragen of ze een foto van een ander mogen maken, maar over het algemeen krijg ik meestal ‘ja’ als antwoord. Soms krijg je een ‘nee’ en respecteer dat dan ook. Bedank de persoon in kwestie vriendelijk, zwaai even en loop gewoon weer verder. Niets aan het handje…volgende keer beter.

Lees ook: Tips voor portretfotografie op reis

portretfotografie Marokko

#12 Ontwikkel je eigen stijl

Ik heb leren fotograferen door actief deel te nemen aan een online reisfotografie community en door veel naar andere foto’s te kijken. Wat spreekt mij aan in bepaalde foto’s en hoe leggen andere fotografen iets vast. Door heel veel naar het werk van andere fotografen te kijken, ontdek je al snel wat jou aanspreekt.

Je ziet al heel snel bepaalde ‘fotografieregels’ en ik ben die vervolgens ook gaan oefenen/toepassen. Op die manier ontwikkel jij al heel snel je eigen stijl en ontdek je wat bij je past. Ik kwam al snel tot de ontdekking dat ik portretfotografie en wildlifefotografie heel erg leuk vond. Daarentegen is foodfotografie en avondfotografie totaal niet mijn ding. Zo knap hoe mensen eten vast kunnen leggen, maar ik heb er serieus geen kaas van gegeten.

Geregeld krijg ik de opmerking van mensen dat zij toch niet zo kunnen fotograferen en dat mijn foto’s veel mooier zijn. Dat komt omdat ik anders kijk dan jij en ik inmiddels mijn eigen stijl heb ontwikkeld door veel te oefenen. Jij moet op jouw eigen manier leren kijken en je eigen stijl ontwikkelen. Als jij fotografisch inzicht hebt, komt het vanzelf.

sneeuwapen in Yudanaka

Bonustip: Fotografeer met een thema

Toen ik naar zuidelijk Afrika ging, fotografeerde met een thema en dat was zo ontzettend leuk om te doen. Bedenk voor jezelf een thema en ga daar mee aan de slag. Fotografeer deuren, eten, drinken, straatnaamborden, schoenen, mannen met baarden, mensen met brillen enz. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je gaat op een hele andere manier kijken en dat is zo belangrijk bij fotografie. Na je vakantie heb je een hele originele collectie foto’s die je normaliter niet snel zal maken. Maak er een collage van en je hebt een extra herinnering/verhaal aan je reis. Zeg nou zelf, onderstaande collage is toch een hartstikke leuke herinnering aan een mooie reis.

Fotograferen in thema

Ik hoop dat jij uit de voeten kunt met deze tips om betere reisfoto’s te maken. Reisfotografie is een hartstikke leuke tak in de fotografie die we ook gemakkelijk in ons koude kikkerlandje kunnen toepassen. De laatste twee jaar kunnen we minder reizen door die vervelende pandemie, maar het heeft ook zo zijn voordelen (oké, niet heel veel voordelen 😉 Meer mensen zijn op zoek naar een hobby en hoe leuk is om beter te leren fotograferen zodat ook jij betere reisfoto’s kunt maken zodra we de wereld weer mogen verkennen. Met deze 12 tips om betere reisfoto’s te maken, lukt het jou ook vast en zeker.

Fotografeer jij ook zo graag en heb je iets aan bovenstaande tips?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Tips voor betere reisfoto's

You may also like

8 comments

Yvonne 6 oktober 2015 - 20:13

Wow, die olifanten met die giraf in de achtergrond en dan die kleur lucht. Leuk idee trouwens die photo friday! Ga ik in de gaten houden. 🙂

Reply
DutchieontheRoad 7 oktober 2015 - 15:11

Dank je Yvonne :). Ik ben ook erg blij met die foto van de olifanten. Wat was dat een gaaf moment!

Reply
Raïssa Bruijn 13 januari 2022 - 10:16

Wat een fijne tips. Ik heb tot nu toe altijd foto’s gmeaakt met mijn telefoon, maar wil binnekort een cursus gaan volgen zodat ik weet hoe ik met mijn camera om moet gaat, haha.

Reply
DutchieontheRoad 16 januari 2022 - 14:12

Een fotografiecursus is wel heel erg leuk hoor…ik heb er ook twee gevolgd en was echt een leuke en gezellige tijd om met meerdere mensen samen te fotograferen. Erg leerzaam.

Reply
Linda 15 januari 2022 - 15:50

Ik fotografeer ook heel graag op reis! Compositie blijft lastig vind ik, ook met de regel van 3e. Ik let inderdaad wel altijd heel erg op die storende elementen zoals inderdaad de boom uit iemands hoofd ofzo. En hoe iets wordt afgesneden. Zo irritant als je enkels er net niet opstaan. Oh en de rechte horizon is ook heel belangrijk. Slecht weer is ook gaaf! Niet altijd leuk op reis alleen hahah

Reply
DutchieontheRoad 16 januari 2022 - 14:09

Ik kan er ook niet tegen als mijn voeten niet op de foto staan, haha. Mijn moeder is daar altijd goed in dus ik roep altijd “denk aan mijn voeten” 😉

Reply
Marcella 19 januari 2022 - 10:29

Leuke tips! Ik ben echt begonnen als schrijfster en merk dat ik pas sinds een jaar of wat veel meer oog heb voor de foto’s die ik maak. Met mijn iPhone, dat dan wel. Ik krijg de sluitertijden en andere regels nog niet onder de knie met mijn camera en de automatische stand is not done volgens mijn man 😉
Marcella onlangs geplaatst…Overnachten in Friesland – 10x de leukste tipsMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 20 januari 2022 - 19:55

Haha, ik begrijp je man wel hoor 😉 De sluitertijden en fotografieregels zijn echt niet zo moeilijk als het lijkt. Veel oefenen en dan komt het helemaal goed en met je iPhone kun je ook hele mooie foto’s maken.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.