12 leuke binnenactiviteiten voor kinderen

by DutchieontheRoad
5 comments

Het leven is momenteel zo onwerkelijk. Begin deze week werd ik wakker in de hoop dat het nare droom was, maar bleek het toch realiteit te zijn. Ook ik maak mij erge zorgen en ben angstig voor wat er komen gaat. Feit is wel dat we door moeten gaan…we hebben geen keus. Scholen en opvang gingen dicht en ik verbaasde mij over het feit dat speeltuinen vervolgens vol zaten en halve klassen met elkaar gingen afspreken??? Tja…dan hebben sommigen mensen de boodschap toch nog niet helemaal begrepen, maar dat is een persoonlijke mening.

En toen gingen de scholen en opvang dicht…

Ik begrijp absoluut dat het een hele vervelende situatie is voor veel ouders. Het valt ook niet mee als je plotsklaps thuis komt te zitten met de kinderen, terwijl de meeste ouders ook nog zelf moeten werken.  Als je niet onder de vitale sector valt, is opvang momenteel helaas niet mogelijk. Dat betekent thuisonderwijs en zelf je kinderen vermaken. Maar hoe dan? Hoe kun je in hemelsnaam je kinderen vermaken zonder dat ze de hele dag achter de computer zitten of voor de televisie hangen. Ik heb inmiddels begrepen dat veel ouders nu toch overstag gegaan zijn en een abonnement op Disney + afgesloten hebben 😉

Niet om mezelf de hemel in te prijzen, maar laat ik nou net heel goed zijn in het bedenken van activiteiten voor kinderen. Wat velen van jullie namelijk niet weten is dat ik werkzaam ben in de kinderopvang. Yep…heel bizar om maandagochtend een leeg gebouw aan te treffen waar normaliter al tientallen kinderen aanwezig zijn en dan heb ik het niet eens over de middag wanneer de school uit is. Maar we werken gewoon door want we zijn uiteraard open voor de kinderen wiens ouders in de vitale sector werken. Samen zorgen we ervoor dat alles er weer spik en span uitziet als we weer open mogen, en dat er geweldige programma’s klaarliggen voor ‘onze’ kinderen. Want ja…we missen jullie! Het is stil…te stil.

Binnenactiviteiten voor kinderen

Als afgestudeerd kleuterjuffie ben ik in de kinderopvang terecht gekomen waar ik bij de peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang werk. Superleuk werk waar ik iedere dag weer met veel plezier naar toe ga. Daarnaast ben ik maar liefst zeventien (!!) jaar groepsleidster geweest bij een jeugdvereniging. Je kunt mij daarom best ervaren noemen als het gaat om het organiseren van activiteiten voor kinderen. Daarom deel ik vandaag twaalf binnenactiviteiten voor kinderen die je binnenshuis (of in de tuin) kunt doen zonder dat je daar de halve buurt voor nodig hebt. O ja…ik kan héél goed tegen rommel dus daar houd ik geen rekening mee 😉 Als ze maar fijn spelen is mijn motto en opruimen doen we later (en samen!)

#1 Een hut bouwen is altijd een goed idee

Ik ken maar weinig kinderen die geen hut willen bouwen. Zelfs kinderen van 10 jaar en ouder willen een hut bouwen. Als ik toestemming geef om een hut te bouwen, gaan de kinderen helemaal los. Pak maar wat je nodig hebt, als je het maar netjes vraagt en nadien alles opruimt. Dikke prima. Lakens, dekens, kussens, tape, wasknijpers…er zijn talloze mogelijkheden. Laat jonge kinderen een hut bouwen onder de eettafel en je hebt gegarandeerd plezier. Kussens op de grond en vervolgens picknicken in de hut. Succes gegarandeerd!

#2 Koken met kinderen

Ik kook geregeld met kinderen en dat is écht ontzettend leuk om te doen. Toen mijn petekinderen jonger waren, stonden wij ook geregeld samen in de keuken. Kinderen kunnen op jonge leeftijd al goed meehelpen in de keuken en sommige oudere kinderen kunnen bijna alles al zelfstandig. Als je maar een duidelijk recept hebt en een goed oogje in het zeil houdt. Wij maken soms zelfs een driegangen menu met kinderen. Yep…dat kan echt. Heb vertrouwen in je kinderen, ben niet bang voor de rommel en dan komt alles goed. Het is zo leuk om met je kinderen te koken en je doet ze er een groot plezier mee.

binnenactiviteiten voor kinderen#3 Maak je eigen kletspot

De kletspot is een super leuk spel met kaartjes met vragen voor alle leeftijden. Ik heb er ook eentje thuis staan. Je kunt natuurlijk een kant en klare kletspot kopen maar als je de kinderen bezig wilt houden, is het natuurlijk leuker als ze een eigen kletspot kunnen maken. Schrijf een aantal open vragen op strookjes papier en doe deze vervolgens in een grote glazen pot. De kinderen kunnen de glazen pot uiteraard ook leuk versieren. Zijn papa en mama klaar met werken? Maak dan uiteraard gebruik van de kletspot. Eén voor één pak je een papiertje met een vraag die je aan elkaar stelt. Verrassende gesprekken gegarandeerd want kinderen zijn nou eenmaal een kei in het bedenken van leuke (en vreemde) vragen.

#4 Maak een ‘Ik weet niet wat ik wil tekenen pot’

“Kelly…weet jij wat ik kan tekenen?” Serieus…als ik een euro had gekregen voor iedere keer dat deze vraag gesteld werd, was ik rijk geweest. Daarom bedacht ik de ‘ik weet niet wat ik wil tekenen pot’. Probleem opgelost. Ik pakte een grote glazen pot, bedacht tientallen leuke en gekke tekenopdrachten, lamineerde deze kaartjes en stopte ze in de pot. Ik had nooit verwacht dat dit eenvoudige idee zo’n succes zou zijn. Zelfs de kinderen uit groep 7 en 8 vinden dit leuk en die vinden bij lange na niet alles leuk 😉 Google even op ‘leuke tekenopdrachten’ of kijk op Pinterest voor inspiratie. Ook bedacht ik een aantal leuke opdrachten die kinderen hilarisch vinden zoals:

  • Teken een nijlpaard op een skippybal
  • Teken een kat die een hond uitlaat
  • Teken een kudde olifanten op een piepklein subtropisch eiland
  • Teken de paashaas die paaseieren verstopt op de zuidpool
  • Teken een haai met een hartjesbril en een roze tutu
  • enz.

binnenactiviteiten voor kinderen#5 De grote theatershow

Kinderen vinden drama ontzettend leuk! Voor introverte kinderen is drama sowieso een goede oefening en de extraverte kinderen gaan meestal helemaal los. Toevallig wordt de Voice Kids momenteel weer uitgezonden en dat merk ik altijd meteen. Kinderen vinden dit erg leuk om na te spelen. Maak daar gebruik van. Trek alle verkleedkleren uit de kast (of de kleren van mama en papa…nog leuker), make-up, schmink, haarspeldjes enz. Laat de kinderen een plan de campagne bedenken…compleet met optredens, haar, make-up, podium en presentator. Daar zijn ze wel even zoet mee.

#6 Een leerzame moestuin

School zorgt uiteraard voor een lesprogramma voor thuis, maar dit kun je ook zelf nog aanvullen met leerzame activiteiten. Vooralsnog zijn de meeste winkels nog geopend dus kun je naar een tuincentrum (niet met z’n allen tegelijk aub). Kinderen vinden het onwijs leuk om een moestuin te maken en het is nog leerzaam ook. Laat de kinderen verdiepen in verschillende soorten groenten, fruit en kruiden. Koop zaadjes of kleine plantjes in een tuincentrum en plant deze. Momenteel is het nog wat fris buiten, maar je kunt natuurlijk al wel zaaien in potjes en deze binnen zetten. De kinderen kunnen de potjes natuurlijk ook nog leuk versieren. Zodra het weer wat beter is, kun je de moestuin naar buiten verhuizen.

Tegenwoordig heb je ook van die leuke ‘vierkante meter moestuintjes’ welke makkelijk in elkaar te zetten zijn. Super leuk voor wanneer het warmer begint te worden. Laat de kinderen ook zelf kaartjes maken met de diverse groenten en fruit, lamineer deze en zet ze in de moestuin zodat de kinderen weten wat waar staat. Uiteraard wel de moestuin goed onderhouden samen met de kinderen en dan heb je er nog lang plezier van.

binnenactiviteiten kinderen#7 Ga op zoek naar kriebelbeestjes

Kinderen vinden het onwijs leuk om op zoek te gaan naar kriebelbeestjes. Ga in de tuin (bos of park) op zoek naar kriebelbeestjes. Welke hebben jullie gevonden? Maak  een foto van de kriebelbeestjes, zoek ze op en teken ze na. Dappere ouders laten hun kinderen een paar kriebelbeestjes verzamelen in een glazen pot, maar deze uiteraard wel weer netjes vrijlaten hoor. Niet vergeten om nadien de handen te wassen, maar dat doen we toch al massaal. Als je dan toch buiten bent, kun je ook misschien al blaadjes, takjes en ander natuurlijk materiaal verzamelen waar de kinderen weer mee kunnen knutselen.

#8 Fotospeurtocht in huis en de tuin

Ik ben dol op het bedenken van speurtochten en heb deze bij de jeugdvereniging dan ook talloze gemaakt…voor jong en oud. Een fotospeurtocht is altijd een goed idee. Maak foto’s van diverse plekken in huis en de tuin. Maak het de kinderen niet te makkelijk want het moet uiteraard wel een uitdaging zijn. Laat de kinderen naar die plekken zoeken en verstop daar iets leuks. Ook leuk om op die plekken kleine puzzels/raadsels te verstoppen die ze moeten oplossen voordat ze weer verder mogen. De kinderen gaan dus op een fotospeurtocht door het huis en uiteraard wacht ze aan het einde een leuke verrassing. Snappen de kinderen het principe van de speurtocht en hebben ze deze met succes voltooid? Dan kun je ze eventueel ook nog zelf een speurtocht in huis laten maken voor een jonger broertje/zusje of voor de ouders. Dat vinden kinderen hartstikke leuk.

#9 Maak een eigen bordspel

Vroeger (toen ik nog veel vrije tijd had, haha) maakte ik geregeld bordspellen voor kinderen. Levensgroot Triviant, ganzenbord, een safarispel….ga zo maar even door. Kinderen vinden het echter ook heel erg leuk om zelf bordspellen te bedenken. Dat kan al heel eenvoudig met papier/karton maar als je toevallig iets van MFD in huis hebt, is dit nog beter. Laat de kinderen een eigen bordspel bedenken en deze schilderen/kleuren. Uiteraard horen daar ook pionnen, spelregels enz bij. Je kunt een bordspel ook goed koppelen aan de leerstof van school. Maak je eigen Triviant en laat de kinderen vragen/opdrachten bedenken die gekoppeld zijn aan  de lesstof. Kun je ze nadien nog spelenderwijs overhoren ook. Kans is aanwezig dat de lesstof zo beter blijft hangen.

binnenactiviteiten kinderen

#10 Slijm maken met maïzena

O jee…daar is ie dan. Ik hoor iedereen al denken ‘Nee Kelly…geen slijm’. Geen rotzooi in huis! Ik weet uit ervaring dat slijm in veel huishoudens alles behalve favoriet is. Maar kinderen vinden het zo ontzettend leuk om te maken. De rotzooi vind ik het probleem niet, maar ik ben geen voorstander van al die chemische troep. Daarom ging ik op zoek naar een recept zonder borax en dat bleek kinderlijk eenvoudig. Neem maar van mij aan dat kinderen huiverig zijn wanneer je aangeeft dat ze slijm gaan maken zonder lijm, scheerschuim en lenzenvloeistof. Dan is het namelijk geen ‘echt’ slijm. Daar kwamen ze heel snel van terug. Je kunt namelijk heel makkelijk kneedslijm maken met maïzena, shampoo, babyolie en voedingskleurstof. Ze vonden het fantastisch! Klik hier voor het recept.

Er zijn ook superleuke recepten om zelf bruisballen en zeepjes te maken. Geloof mij nou maar dat het écht niet moeilijk is en kinderen vinden dit zo ontzettend leuk. Lekker kliederen met de handen…heerlijk.

#11 Spelen met loose parts

Momenteel ben ik mij aan het oriënteren op het spelen met loose parts en ik word steeds enthousiaster. Dit is echt heel erg leuk en prikkelt de creativiteit en verbeeldingskracht van de kinderen. Ik vind het altijd heerlijk om te zien dat kinderen gewoon wat ‘aanrommelen’ en zelf een spel bedenken met materialen. Loose Parts betekent letterlijk ‘Losse Onderdelen’ . Dit kan dus echt van alles zijn. Buizen, wc-rollen (die hebben heel veel Nederlanders momenteel toch ruim voldoende op voorraad), kralen, knopen, ijsstokjes, oud keukengerei,  touw en ga zo maar door. Oude spullen die dus eigenlijk niet meer gebruikt worden. Ook natuurlijke materialen zoals stokken, schelpen, bladeren, stenen enz zijn ideaal om te gebruiken. Kinderen kunnen hier onwijs leuk mee spelen. Check Pinterest en dan zien jullie wat ik bedoel. Have fun!

#12 Omgekeerd verstoppertje

Oké…dit spel is eigenlijk het leukst met meerdere kinderen maar misschien willen de buurkinderen ook wel verstoppertje spelen, mits ze geen klachten hebben natuurlijk. Houd gezien de huidige omstandigheden wel rekening met de hoeveelheid personen. De spelregels zijn heel eenvoudig. Eén iemand verstopt zich, en alle anderen moeten hem/haar gaan zoeken. Wanneer degene die verstopt zit, door iemand wordt gevonden, moet die persoon er óók bij gaan zitten. Het spel is afgelopen als iedereen er zit. Degene die de verstopte persoon als eerste vond, mag de verstopper zijn in de volgende ronde. Neem maar van mij aan dat dit echt een hilarisch spel is. O ja…papa en mama kunnen ook gewoon meedoen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ook onwijs leuk voor volwassenen…ik spreek uit ervaring, haha. Als al die ellende dadelijk voorbij is, kunnen de kinderen met de halve buurt dit spel spelen. Succes gegarandeerd.

Ik hoop dat ik jullie een klein beetje heb kunnen inspireren met deze binnenactiviteiten voor kinderen. Heel de wereld zit momenteel in hetzelfde schuitje en laten we hopen dat deze ellende snel ten einde komt en er een vaccin gevonden wordt. Wees lief voor elkaar en stay safe!

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*Bovenstaande foto’s zijn afkomstig van Pixabay en zijn gelabeld voor hergebruik.

You may also like

5 comments

Diana 23 maart 2020 - 11:49

Zelf heb ik geen kinderen maar zag ik een vriendin van mij met haar kids ook een hut bouwen en dan een Disney Movie dag hebben met allemaal lekkere dingen. Ook een andere vriendin is marshmallow gaan opwarmen boven een kampvuurtje in de tuin. Erg leuk om te zien wat men in een keer voor creatieve ideeën heeft.
Diana onlangs geplaatst…Bloesempark Amsterdamse Bos: Het mooiste tijdelijke park van NederlandMy Profile

Reply
Yvonne 23 maart 2020 - 16:55

Leuke ideeën! Wij zijn zelf ook begonnen een moestuin met onze kinderen te maken. We kunnen bijna beginnen met inzaaien, zo leuk. Ik probeer er maar het positieve van te zien: normaal gesproken waren we aan een heleboel dingen niet toegekomen die we nu wel hebben gedaan. 🙂

Reply
Janet 25 maart 2020 - 19:51

Ik werk in het onderwijs dus ik krijg van dichtbij mee hoe ouders deze tijden ervaren.. Ik heb zelf geen kinderen, maar het lijkt me een hele organisatie. Succes allemaal!

Reply
Jenny 28 maart 2020 - 00:11

Wat een leuke ideeën! Ik ben heel blij dat de dreumes hier gewoon naar het KDV mag – ze vindt het veel te leuk om met kindjes te spelen.

Ze is heel erg geïnteresseerd in blaadjes en ‘bloemies’, misschien dat ik binnenkort toch maar weer wat zaadjes in de grond stop. Al is ze nog te klein om te tuinieren 😉

Reply
Pieter 26 april 2020 - 12:08

Leuke tips! Ik ga alleen niet een hut binnen maar buiten bouten. Zal mijn neefje blij mee wezen! Ik zit te denken aan een tipi-achtige tent haha 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.