12 bijzondere dieren in Afrika: meer dan de Big 5

by DutchieontheRoad
4 comments

Afrika staat natuurlijk bekend om de Big 5. Iedereen die op safari gaat, wil de Big 5 zien…ook ik wilde dat dolgraag. Wat was ik blij toen ik ze eindelijk alle vijf gespot had want dat viel niet mee. Met name katachtigen waren lastiger te spotten dan verwacht. Hoe tof de Big 5 ook is, er zijn nog veel meer bijzondere dieren in Afrika die aandacht verdienen. Daarom vandaag aandacht voor de minder bekende dieren die je tegen kunt komen in Afrika. Ik heb inmiddels meerdere Afrikaanse landen bezocht en dit is mijn top 12 bijzondere dieren in Afrika.

#1 De gemsbok of spiesbok: een Afrikaanse antilope in de Namibwoestijn

De gemsbok of spiesbok (Oryx) is een Afrikaanse antilope die voorkomt in droge streken zoals de Kalahari en de Namib-woestijn. De gemsbok is een soort oryx uit de onderfamilie der paardantilopen en wordt ook wel spiesbok genoemd. Dit dier zie je veelvuldig lopen in Namibië en heeft zich goed aangepast aan het leven in de woestijn. Ze kunnen langere tijd zonder water en ze kunnen hoge stijgingen in de lichaamstemperatuur aan. Mede daarom gedijen ze ook zo goed in hele droge streken. Ik vind dit dier echt typerend voor Namibië en was dan ook als een kind zo blij toen ik ze eindelijk zag. Voor mij een teken dat mijn safari door Namibië écht begonnen was.

Sossusvlei & Deadvlei

#2 Woestijngekko: een van de kleinste diertjes in de Afrikaanse woestijn

De woestijngekko leeft alleen in de Namibwoestijn die voor het grootste deel in Namibië ligt. Deze gekko komt echter ook in Zuid-Afrika voor. De woestijngekko heeft meestal een roze-witte kleur en een doorschijnende huid. De kleur van deze kleine woestijnbewoner varieert van lichtbruin tot zwart, afhankelijk van de ondergrond waarop hij leeft. Ik zag deze kleine gekko van nog geen 7,5 centimeter in de duinen nabij Swakopmund. Wil je een keer iets anders zien, onderneem dan een speurtocht naar kleine diertjes in de woestijn. Superleuk mee te maken en je zal ervaren dat de diertjes écht heel erg klein zijn. Ik was blij met een gids op pad te zijn want ik zou ze anders nooit gespot hebben. Met het oog op eventuele spinnen en slangen is het sowieso verstandiger om met een ervaren gids op pad te gaan 😉

bijzondere dieren in Afrika

#3 Namaqua kameleon: een kleine kameleon in de woestijn

Ook deze kleine man (of vrouw) komt voor in de Namibwoestijn, maar hij laat zich ook zien in Angola en Zuid-Afrika. Hij voelt zich het beste thuis in de hete woestijn, zandduinen langs de kust of tropische en subtropische scrublands. Het leuke aan de woestijnkameleon is dat hij van kleur kan veranderen. Ze zijn zwart in de ochtend en gedurende de dag worden ze steeds grijzer om warmte efficiënter te gebruiken en te reflecteren. Deze woestijnkameleon is groter dan de woestijngekko want hij kan wel 25 centimeter lang worden. Mannetjes zijn echter kleiner dan de vrouwtjes. Ik zag dit exemplaar ook tijdens een speurtocht naar kleine diertjes in de woestijn.

Swakopmund

#4 White Lady Spider in de Namibwoestijn

Ik ben gelukkig niet bang voor spinnen, maar ik ben één van de weinige dames in mijn omgeving die niet meteen gillend wegrent zodra er een beestje met acht poten in beeld is. Deze kleine spin van maximaal 20 millimeter jaagt actief op haar prooi, maar is gelukkig niet giftig voor de mens. Ze graaft ondergrondse tunnels die met spinrag bekleed worden. Ze wordt ook wel Dancing White Lady Spider genoemd omdat ze met een snelheid van bijna 1 meter per seconde zijdelings weg kan rollen als ze wordt aangevallen.

white lady spin

 #5 Gevlekte hyena: de grootste, agressiefste en luidruchtigste hyenasoort

De gevlekte hyena is de grootste, agressiefste en luidruchtigste hyenasoort. Hij komt het meest voor in grote delen ten zuiden van de Sahara in Afrika en ik zag deze in Etoscha National Park lopen. Vroeger kwamen hyena’s ook voor in grote delen van Europa en Azië, maar tegenwoordig leven ze alleen nog maar in Afrika. Hyena’s hebben geen al te beste reputatie en ik moet eerlijk zeggen ook geen liefhebber te zijn. Alleen dat geluid zorgt al voor de nodige rillingen over mijn lijf….brrr. Ik moest dan ook even slikken toen ik aan onze gids vroeg wat voor sporen er naast mijn tent te zien waren Er bleek een hyena naast mijn tent gelopen te hebben die nacht…top! Het was gelukkig geen leeuw 😉

etosha national park

#6 Koedoe: antilope met gedraaide hoorns

Ik vind de koedoe echt een prachtig dier en ik prijs mezelf gelukkig ze meerdere malen te hebben gespot. De koedoe komt voor in oostelijk en zuidelijk Afrika. De mannetjes kunnen hoorns hebben van wel 170 centimeter lang, geen kleine heren dus. De vrouwtjes hebben over het algemeen geen hoorns dus ze zijn eenvoudig te onderscheiden. Ook zijn vrouwtjes een stuk kleiner dan de mannetjes. Ik heb me laten vertellen dat de koedoe erg smakelijk is, maar als vegetariër kan ik dat niet bevestigen. Ik heb ze echter geregeld op iemands bord zien liggen.

#7 Varaan in Chobe National Park

Ik schrok me wezenloos toen ik deze enorme heer aan het water zag. Hij was minimaal twee meter lang en keek me recht in de camera aan. Zo tof om te zien! Mocht je ooit op safari willen gaan, kan ik Botswana van harte aanbevelen. Vooral in Chobe National Park zag ik onwijs veel dieren. Het spreekt voor zich dat je op jeepsafari wil gaan, maar ga ook vooral op safari met de boot. Chobe National Park heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld en je struikelt nog net niet over deze prachtige dieren. Ook tijdens safari per boot zie je ze voortdurend langs de waterkant of zelfs in het water. Nijlpaarden, bavianen talloze vogelsoorten, krokodillen en zelfs varanen heb ik kunnen spotten. Een ongelooflijke ervaring.

Chobe National Park

#8 Pinguïns nabij Kaapstad

Bij pinguïns denk je misschien niet meteen aan Afrika, maar ze zijn wel degelijk in grote getale aanwezig. Ten zuiden van Kaapstad vind je Boulders Beach en dat is toch wel mijn favoriete strand in Zuid-Afrika. Mocht je ooit in Kaapstad zijn…dan wil je hier zeker naartoe. Er leven honderden zwartvoetpinguïns bij Boulders Beach die je via de aangelegde wandelpaden kunt bewonderen. Zo schattig! De pinguïns trekken zich niets van alle toeristen aan dus je kunt rustig op je gemakje rondlopen.

Kaapstad

#9 De zeldzame witkapbijeneter

Ik ben alles behalve een vogelaar en kan soms verbaasd reageren bij het zien over overenthousiaste vogelaars…sorry. Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika ben ik diverse vogelaars tegengekomen die helemaal lyrisch konden worden van een bepaald soort vogeltje. Ik kan vogels erg waarderen hoor, maar ik ‘spaar’ ze niet in een boekje; Mooie gekleurde vogeltjes worden zeker op de gevoelige plaat vastgelegd, maar over het algemeen heb ik geen idee welk vogeltje ik dan aan het bewonderen ben. Onderstaand vogeltje trok zeker mijn aandacht en achteraf las ik dat het een zeldzame witkapbijeneter was. Bijeneters spot je regelmatig in Afrika en ik kan hun fotogenieke uiterlijk dan ook zeer waarderen. Mocht je een echte vogelaar zijn…ga dan zeker naar Zuid-Afrika want hier vliegen maar liefst 850 soorten rond.

zeldzame dieren afrika

#10 De wilde hond: bedreigde diersoort

Wilde honden zijn een bedreigde diersoort en komen voornamelijk voor in Tanzania, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Ze leven in groepen tot wel 40 dieren. Wilde honden zijn echte marathonlopers want ze kunnen hun prooi uren achtervolgen en jagen als groep. Ze vormen daarom een groot gevaar voor de grote grazers op de savanne. Ik zag een groep wilde honden in Kruger National Park en onze ranger werd heel enthousiast toen hij een melding kreeg over deze waarneming. Met gierende banden reed hij door het park om ons deze bijzondere dieren te laten zien. Ze worden namelijk weinig gespot in Kruger National Park dus wij waren ‘the lucky ones’ volgens hem. De wilde hond valt daarom zeker in de categorie bijzondere dieren in Afrika.

bijzondere dieren in Afrika

#11 Klipdassie: familie van de olifant

Is het een marmot? Is het een grote cavia? Nee, het is een naaste verwant van de olifant! Ik heb nog nooit dier gezien die minder op een olifant lijkt maar blijkbaar is het toch familie. De nagels van de klipdassen lijken erg veel op die van de olifant. Klipdassies zie je geregeld op de Tafelberg en Kaap bij de Goede Hoop. Ik struikelde nog net niet over de klipdassies in Tsitsikamma National Park. Deze schattige diertjes zijn alles behalve bang voor mensen en je kunt ze vaak van dichtbij benaderen/fotograferen.

bijzondere dieren in Afrika

#12 Zuidkapers: walvissen spotten in Zuid-Afrika

Ik heb een zwak voor walvissen en ondanks het feit dat ik enorm zeeziek kan worden, vind ik walvissen spotten echt geweldig! Je kunt op diverse plekken walvissen spotten in Zuid-Afrika, maar ik ging op pad in Plettenberg Bay. Bultrugwalvissen heb ik helaas niet gespot, maar deze Zuidkapers had ik ook nog nooit gezien. Op sommige plekken kun je zelfs walvissen vanaf de kust zien. Zo bijzonder!

bijzondere dieren in Afrika

Ik kan nog wel even doorgaan want wat heb ik ontzettend veel bijzondere dieren gezien in Afrika. Veel mensen staren zich blind op de Big 5, maar er is nog meer te zien. Er zijn zo veel bijzondere dieren in Afrika dat je ogen tekort komt. Ik kan niet wachten om weer richting Afrika te gaan want het is daar zo mooi!

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete dier in Afrika 🙂

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

bijzondere dieren in Afrika

You may also like

4 comments

Cindy 22 oktober 2021 - 14:17

Ik was op safari in Afrika ook gefocust op de big 5, maar ik moet zeggen dat ik uiteindelijk onder de indruk was van ieder dier dat ik in zijn/haar natuurlijke habitat spotte. Meest dierbaar is toch wel mijn herinnering aan de reuzenschildpad die ik spotte tijdens mijn eerste duik. Dus helemaal met je eens dat ze allemaal de moeite van het spotten waard zijn!
Cindy onlangs geplaatst…Tips om een fijne camping te vinden voor jouw kampeervakantieMy Profile

Reply
Aniek 22 oktober 2021 - 17:22

Wat een mooi dier is de gemsbok ook! En hoe leuk is de kameleon.
Aniek onlangs geplaatst…Gravel, the next level! Flanders Gravel in OudenaardeMy Profile

Reply
Linda 22 oktober 2021 - 22:03

Wat leuk dat je ook even de andere dieren uitlicht waar je weinig over hoort. Ik ben niet zon fan van de spin (ik zou gillend wegrennen), maar ik wil zo graag naar Afrika om dieren te spotten. Niet alleen de big five, maar ook andere. Het lijkt me gewoon een hele gave ervaring

Reply
Marcella 17 november 2021 - 15:15

Stuk voor stuk gave dieren! Ik heb de pinguïn gezien in Nieuw-Zeeland, maar tijdens het walvissen spotten zagen wij steeds orka’s. Ik wil heel graag eens wilde dieren spotten in Afrika, lijkt me magisch!
Marcella onlangs geplaatst…11x De leukste reisspellen!My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.