10x Zien en doen in Marrakech

by DutchieontheRoad
4 comments

Jaaaa….daar is ie dan. Eindelijk een blogpost over Marrakech want dat is nou eenmaal dé populairste stad van Marokko. Er is ook zo véél te zien en doen in Marrakech. In nog geen vier uur vlieg je vanuit Nederland naar Marrakech en dat maakt deze stad uitermate geschikt voor een korte citytrip. Dompel je onder in de Marokkaanse cultuur en slenter door de medina, bezoek de mooie paleizen met zijn prachtige mozaïeken, ontdek de tuin van Yves Saint Laurent en geniet van de heerlijke Marokkaanse keuken. Marokko heeft ontzettend veel te bieden. Dit wil je zeker zien en doen in Marrakech.

#1 Zien en doen in Marrakech: Dwaal door de kleurrijke Jardin Majorelle

Ons hotel ligt op loopafstand van deze prachtige tuin en omdat ik veel positieve verhalen heb gelezen, trek ik dan ook meteen een sprintje naar deze tuin. Jardin Majorelle is de tuin van wijlen Yves Saint Laurent. Al jaren is het een openbare tuin waar je kunt genieten van de bijzondere planten, mooie kleuren en de rust. Ondanks dat Jardin Majorelle een heel toeristische attractie is en er veel toeristen lopen, vond ik deze tuin een verademing in het drukke, chaotische en vieze Marrakech. Je kunt hier heerlijk chillen op een van de vele bankjes en fotografen kunnen hier hun hart ophalen. Wat een heerlijke plek. De entree is 7,-. O ja…met een studentenpas krijg je korting (maar dat is voor mij al veel te lang geleden…daar trappen ze niet meer in 😉 )

Zien en doen in Marrakech
Hoogtepunten Marokko
zien en doen in Marrakech

#2 Bezoek het Bahia Paleis

Het Bahia Paleis is toch wel één van de hoogtepunten van Marrakech vond ik persoonlijk. Er zijn meer dan 150 verschillende kamers en een deel van de vertrekken is openbaar. De prachtige kamers zijn voorzien van handgemaakt houtsnijwerk en overal, maar dan ook overal zie je kleurrijke mozaïeken. Ik ben dol op mozaïek! De paleistuinen zijn ook meer dan de moeite waard en je kunt er heerlijk genieten van de zon. Het Bahia Paleis is een populaire attractie dus bezoek dit paleis vroeg in de ochtend als het nog relatief rustig is. De entree is € 7,-.

Zien en doen in Marrakech

#3 De Koutoubia Moskee en het omliggende park

De Kotoubia Moskee is het belangrijkste gebouw van Marrakech. De moskee steekt met 77 meter hoog boven de stad en dat vond ik erg prettig als herkenningspunt 😉 Je mag de moskee alleen maar bezoeken als je moslim bent. Rondom de moskee ligt een mooi park waar het heerlijk toeven is.

#4 Zien en doen in Marrakech: De Saadian Tombes

Bij de Saadian Tombes liggen de voormalig sultan en zijn familieleden begraven. Het is in Marokko ongebruikelijk om de naam op het graf weer te geven dus je ziet niet wie er begraven ligt. Dat doet er in de Marokkaanse cultuur niet toe. Ik vond de tombes absoluut de moeite waard want het is zo anders dan de begraafplaatsen die wij kennen. Overal zie je weer de bekende mozaïeken en er wandelen hier ook ontzettend veel katten rond.  De entree van de tombes is € 7,-.

zien en doen in Marrakech
Zien en doen in Marrakech

#5 Straatartiesten en marktkooplieden op Djemaa el Fna

Dit centrale plein wordt vaak gezien als dé plek om te zijn in Marrakech. Ik deel die mening niet helemaal, maar meningen zijn gelukkig dan ook persoonlijk 😉 In dit oude deel van de stad komen straatartiesten en marktkooplieden samen om geld te verdienen. Er staan foodtrucks met vruchtensappen, kramen met arganolie en helaas staan er ook mannen met dieren voor het vertier van toeristen. Het is voor mij nog steeds een raadsel dat toeristen dit willen en ben ook ver uit de buurt gebleven van deze mannen. Als je te dicht in de buurt komt, krijg je meteen een aapje op je schouders waar ze dan geld voor willen hebben. Fotograferen kost uiteraard geld en dat geldt ook voor de ‘slangenbezweerders’ die op het plein staan. Ik ben zwaar allergisch voor dergelijke praktijken en dat is ook altijd goed te zien aan mijn gezicht, dus er zal geen enkele man een aap op mijn schouder durven te zetten.

Op televisie kwam dit plein altijd op mij over als een ‘1001 nachten sprookje’ maar in werkelijkheid vond ik het eerlijk gezegd helemaal niets. Dat had overigens echt te maken met de vele opdringerige verkopers en het dierenleed. Dit plein was gewoon niet mijn ding…ook niet ’s avonds.  Overigens ben ik één van de weinige die daar zo over dacht dus dat is gewoon een persoonlijke kwestie.

Zien en doen in Marrakech#6 Slenter over de souks in de Medina

Laat het Djemaa el Fna plein snel achter je en ga shoppen in de Medina. Er is veel te zien en doen in Marrakech, maar de medina mag niemand overslaan. Ik vind de Medina heerlijk om rond te slenteren, ondanks dat ik niet van plan ben iets te kopen (tot groot ongenoegen van de marktkooplieden, haha) Je kunt het zo gek niet bedenken of ze verkopen het in de souks. Kleurrijk servies, zilveren theesetjes, vloerkleden, leren tassen, schoenen, kruiden en ga zo nog maar even door. Alles waar maar geld aan te verdienen valt, wordt verkocht. Het gedeelte met de dieren sla ik netjes over want daar wil ik niet mee geconfronteerd worden…niet dat we überhaupt welkom zijn want een reisgenoot werd meteen weggestuurd.

Ik wil alleen rondlopen en alles in mij opnemen en daar zijn de marktkooplieden niet altijd blij mee. “Holland? Oooooo…kijken, kijken, niet kopen!” Tja…als jullie dat roepen, koop ik sowieso niets!!! Als je wel interesse in souvenirs hebt, spreekt het voor zich dat je zwaar moet afdingen. Onthoud altijd: het is maar een spelletje en ze verwachten ook dat je afdingt. Wees niet verlegen of bescheiden want dat zijn zij ook niet.

In tegenstelling tot de Medina van Fez, vond ik de Medina van Marrakech vrij overzichtelijk. Blijkbaar ben ik één van de weinigen die dat vond, maar ik snapte het systeem gewoon. Ik zag ook verbaasde gezichten als ik aangaf dat ik heel goed de weg wist, haha. Ik had van te voren de meest vreselijke verhalen gehoord over opdringerige verkopers in de Medina van Marrakech, maar eerlijk gezegd vond ik het erg meevallen. Natuurlijk wordt je wel eens aangesproken en onheus bejegend (ik heb het ook serieus aan de stok gehad met één man die het wel erg bont maakte) maar ik had het veel erger verwacht. Onthoud wel het volgende: voor niets gaan de zon op in de Medina van Marrakech en dan komt alles goed 🙂 Verdwaal lekker en geniet van alle pracht en praal want de Medina is absoluut één van de hoogtepunten van de stad.

Mooiste reisfoto
zien en doen in Marrakech

#7 Chillen op één van de vele rooftop bars van Marrakech

Marrakech staat bekend om zijn vele rooftop bars waar je heerlijk kunt chillen met uitzicht over de stad. Rondom het Djemaa el Fna plein zijn vele rooftop bars waar je ’s avonds een geweldig uitzicht hebt. Wij kozen voor een familierestaurant met rooftop bar in een zijstraat van het plein en dat bleek een hele goede keus te zijn. We hebben heerlijk gegeten en de mensen waren zo ontzettend lief. Ook in de Medina zijn er meer dan voldoende restaurants met een rooftop bar. Heerlijk om uren te chillen met een verse muntthee, verse jus’d orange en lekker hapjes. Ik kan het zo wel uren volhouden hoor.

Overigens koos ik als échte theeliefhebber al snel voor de verse sapjes want thee zonder suiker bleek toch wel een ding te zijn. Ook als ik vroeg om thee zonder suiker, zat er blijkbaar nog een halve fles honing in. Daar krijg ik echt de kriebels van, haha. Locals drinken hun muntthee bijna zwart en met hééééél véééél suiker. Houd daar rekening mee en vraag echt thee zonder suiker.

zien en doen in Marrakech#8 Eten, eten en nog meer eten

Ik ben echt dol op de Oosterse keuken. Er is veel te zien en doen in Marrakech, maar vergeet vooral niet om lekker te eten. De Marokkaanse keuken is voor vegetariërs niet altijd even makkelijk, maar er zijn voldoende mogelijkheden en in Marrakech is het helemaal geen probleem. Met name de tajine is mijn grote favoriet. Ik gaf hierboven al aan dat wij heerlijk nabij het Djemaa el Fna plein hadden gegeten en dat was in Cuisine de Terroir. Je kunt hier super lekker eten op het mooie dakterras. In de buurt van de Katoubia Moskee aten wij bij L’Adresse, ook een aanrader. Voor Marokkaanse begrippen zeker niet goedkoop maar wel erg goed.

zien en doen in Marrakech#9 Ga een drankje drinken in het meest luxe hotel van Marrakech

Wat doe je als je de hele dag met je rugzak door Marrakech hebt gelopen? Dan sluit je de dag af met een drankje in La Mamounia…één van de grootste en mooiste hotels ter wereld en Marrakech. Logisch toch, haha. Ik zou echt nooit of te nimmer op het idee gekomen zijn, maar een gids had ons die dag gewezen op het hotel en vertelde dat je hier ook gewoon even een drankje kon doen…mits je netjes gekleed was (geen korte broek en slippers). Dan nog zou ik het nooit gedurfd hebben want ik voel me al ongemakkelijk in een kledingwinkel van een luxe merk. Ik hoor daar gewoon niet thuis.

Maar goed…een van mijn reisgenotes stelde ’s avonds voor om er een drankje te doen. Mijn eerste reactie was dan ook “doe even normaal, daar kunnen wij toch echt niet naar binnen! Loop ik daar in mijn kloffie tussen de high society!” Ik liet me toch overhalen en een paar minuten later vroegen we met onze liefste glimlach of we iets mochten drinken. Maar natuurlijk…geen probleem. De rugzakken moesten we overigens wel in een kluis achterlaten, maar we waren van harte welkom. Mijn mond viel nog net niet open van verbazing. Met open mond liepen we naar binnen en staarden naar het bizar chique hotel. Na het bestuderen van de menukaart, besloot ik het bij een kopje thee te houden die mij overigens al € 15,- kostte maar het was dan ook wel een heel mooi theeserviesje 😉 De prijs van een cocktail was helemaal absurd, maar dan zit je ook wel in een heel chique etablissement, haha. Ik voelde me vrij ongemakkelijk maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik thee heb gedronken in een hotel waar een hotelkamer minimaal € 700 per nacht kost.

Zien en doen in Marrakech#10 Ben Youssef Madrassa

Deze bezienswaardigheid heb ik helaas niet gezien want de Koranschool is voor langere tijd gesloten wegens renovatie. Ben Youssef Madrassa is de mooiste Koranschool van Marrakech en historisch gezien een gebouw met een interessante geschiedenis. Helaas voor mij was deze Koranschool gesloten maar mocht deze weer toegankelijk zijn, zou ik een bezoekje zeker niet overslaan.

Al met al is er ontzettend veel te zien en doen in Marrakech. Eerlijk gezegd had ik geen hoge verwachtingen van deze wereldstad en dat was maar goed ook. Ik vond het leuk om een keer gezien te hebben, maar ik zou er persoonlijk niet naar toe vliegen voor een stedentripje. Marokko heeft interessantere steden vind ik persoonlijk en ik had ook behoorlijk last van de slechte luchtkwaliteit. Mijn luchtwegen vonden Marrakech niet zo leuk 😉 Desondanks heb ik mij meer dan prima vermaakt in deze bijzondere stad.

Zijn jullie wel eens in Marrakech geweest?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Zien en doen in Marrakech

You may also like

4 comments

Jenny 10 mei 2019 - 23:12

Jaaaaaa, Marakech! Zo mooi en kleurrijk. En met heeeeeerlijk eten. Die tegels, de Medika, de moskeeen. Alleen de verkopers zijn irritant.

Reply
Manon 14 mei 2019 - 16:36

Ik ben nog nooit in Marakech geweest. Als ik je foto’s zie lijkt het me prachtig om er een x heen te gaan!

Reply
Aniek 15 mei 2019 - 19:43

Het Bahia Paleis lijkt me inderdaad prachtig! De Saadian Tombes trouwens ook.
Aniek onlangs geplaatst…Paklijst Italy Divide: bikepacking in ItaliëMy Profile

Reply
Rowan 22 mei 2019 - 11:16

Wat een leuke blog en zo herkenbaar! Er staat bij mij een soortgelijke blog in de planning. 😉 Bahia Palace was echt mijn favoriet, ik kon daar uren rondlopen en ik herken het gevoel dat je had op het plein.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.