10 x zien en doen in Istanbul

by DutchieontheRoad
13 comments

Istanbul, een wereldstad waar Europa en Azië samensmelten. Ik had geen hoge verwachtingen van Istanbul maar op aanraden van mijn tante, bracht ik toch een bezoek aan deze metropool. Wat werd ik verrast door Istanbul, en na vijf dagen stond deze wereldstad in mijn top 3 van favoriete steden. Istanbul is een groot openluchtmuseum, met meer dan vijfhonderd moskeeën, kerken, paleizen en musea. Je kunt hier makkelijk een week verblijven en nog het gevoel hebben meer te willen zien. I Love Istanbul!

Vandaag zet ik 10 highlights in Istanbul – bekend en minder bekend – voor jullie op een rijtje. Zo weten jullie welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag overslaan.

Blauwe Moskee: de mooiste moskee van Istanbul

De grote bekende parel van Istanbul: de blauwe moskee. Deze prachtige moskee heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnede waaromheen lagere koepels zijn geplaatst. De moskee heeft maar liefst zes minaretten welke symbool staan voor de rijkdom van de sultan. Er zijn maar liefst 20.000 blauwe, groene en roodbruine tegeltjes te bewonderen. Ik was zeer onder de indruk van deze prachtig versierde moskee en stond met open mond naar boven te staren. Heel indrukwekkend!

Adres: Sultanahmet Meyd
Openingstijden: 09.00-17.00 (gesloten tijdens gebedsdiensten)
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)
Belangrijk: je dient uiteraard netjes gekleed te zijn dus schoenen uit, schouders en knieën bedekt en de vrouwen dienen de haren te bedekken.

zien en doen in istanbul

Hagia Sofia: een voormalige kerk in Istanbul

De Hagia Sofia is een voormalig christelijk-orthodoxe kerk welke later in een moskee is veranderd. Een voormalige kerk? Jazeker. Jullie lezen het goed…een kerk. Deze grote bezienswaardigheid trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers en dat is niet voor niets. De Hagia Sofia is een zeer indrukwekkend gebouw, dat zeker een bezoek waard is. Het interieur van de Hagia Sofia bestaat uit elementen van het Christendom en de Islam, welke samen bijeenkomen. Hoe mooi is dat!? Sinds 1985 staat dit prachtige gebouw op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Adres: Aya Sofya Meyd
Openingstijden: Dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 uur, op maandag gesloten
Toegangsprijs: 20 TL per persoon (2012)
Belangrijk: er zijn strenge tassencontroles bij de Hagia Sofia. Statieven mogen niet mee naar binnen en worden tijdelijk opgeslagen. Omdat de Hagia Sofia tegenwoordig een museum is, zijn er geen speciale regels omtrent kleding.

Haga Sophia, Istanbul

Basilica Cisterne: een absolute must-see in Instanbul

Sla deze bijzondere bezienswaardigheid absoluut niet over want dat is hartstikke zonde! Basilica Cisterne wordt ook wel het verzonken paleis genoemd en ik had er geen mooiere naam voor kunnen bedenken. Eigenlijk is dit een ondergrondse wateropslagplaats maar het verzonken paleis klinkt natuurlijk veel mooier.
Er staan 336 zuilen om de Basilica Cisterne te ondersteunen. Er zijn al verschillende films deels opgenomen waaronder James Bond From Russia With Love en The International. Je kunt hier geweldig fotograferen (statief is handig).

Adres: Alemdar Mh, Yerebatan Cd
Openingstijden: 09.00-17.30 (april-september t/m 18.30)
Toegangsprijs: TL 10 per persoon (2012)

Basilica Cisterna, Istanbul

Süleyman Moskee

Deze moskee kun je echt niet missen want deze immense moskee torent hoog boven de stad uit. Met een afmeting van 58 bij 59 meter en een koepel van 53 meter hoog en ruim 27 meter breed, is de moskee iets kleiner dan de Hagia Sofia. Gezien het feit dat de Hagia Sofia tegenwoordig een museum is, is Süleyman alsnog de grootste moskee van Istanbul.

De wanden en de koepel zijn prachtig versierd met geometrische figuren en bloemmotieven. Er zijn veel ramen in het gebouw, waardoor het veel lichter is dan in de andere moskeeën van Istanbul. Deze grote moskee wordt overigens ook omringd door een groot park en aan de oostzijde is een begraafplaats met twee mausoleums.

Adres: Süleymaniye Cad, bij de noordingang van de Universiteit van Istanbul
Openingstijden: 09.00 uur tot 17.00 uur
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)
Belangrijk: je dient uiteraard netjes gekleed te zijn dus schoenen uit, schouders en knieën bedekt en de vrouwen dienen de haren te bedekken.

Tip: tegenover de moskee is een geweldig restaurantje te vinden, Kurufasulyeci Erzincanli Ali Baba. Voor 10 tl eet je hier de lekkerste witte bonen in tomatensaus met rijst. Dit simpele gerecht is gegarandeerd een succesnummer, als je van bonen houdt 😉 Het zit hier altijd vol met lokale mensen en verdwaalde toeristen die van bonen houden, zoals ik.

Suleymaniyemoskee

Egyptische Bazaar

De meeste toeristen gaan naar de grote bazaar maar de Egyptische bazaar, ook wel bekend als de Kruidenbazaar, is vele malen leuker. De bazaar heeft haar naam te bedanken aan de vele kruiden en specerijen die vanuit India via Egypte naar Istanbul werden verscheept.
Deze kleine bazaar bevindt zich in de wijk Eminönü en is één van de oudste overdekte markten van Istanbul. De markt is te vinden naast de Yeni Moskee, op een steenworp afstand van de Galatabrug. Neem ook vooral een kijkje in de naastgelegen straatjes want ook hier is een grote diversiteit aan kruidenwinkels te vinden en zelfs een bloemenmarkt. Erg leuke wijk om door heen te struinen.

Adres: Sabunchani Sok, Eminönü, aan de zuidkant van de Galatabrug
Openingstijden: 08.00 uur tot 19.00 uur, op zondag gesloten

Eyüp: een leuke dagtrip

Eyup, Istanbul

Eyüp is vrij onbekend bij toeristen omdat het niet in de buurt van alle bekende bezienswaardigheden ligt. Je moet er echt naar toe reizen en er zeker een halve dag voor uittrekken. Er zijn echter meerdere redenen om zeker dagje Eyüp in te plannen. Waarom?

Eyüp Sultan Moskee
De moskee zelf is niet heel bijzonder maar voor moslims is dit de meest heilige plek van Istanbul. Op vrijdag bezoeken vele pelgrims deze moskee voor het gebed, maar ook voor het mausoleum van Abu Ayyub al-Ansari, een metgezel van de profeet Mohammed. Ook zie je hier veel gezinnen met jongetjes in prachtige kostuums, om te vieren dat hun besnijdenis aanstaande is. Er zijn zelfs complete optochten door de wijk. Deze kinderen delen Turks Fruit uit en toeristen worden niet overgeslagen 😉 . Eyüp is meer dan een bezoek waard en je ziet een totaal ander beeld van Istanbul.

Eyüp Begraafplaats
Achter de moskee ligt een grote indrukwekkende begraafplaats welke tegen de heuvel is aangelegd. Je kunt hier zelf naar boven lopen maar houdt wel rekening met een beklimming van zeker twintig minuten. Een goed alternatief is de kabelbaan welke je in een paar minuten naar boven brengt.

Pierre Loti Café
Als je dan eindelijk boven bent, heb je vast honger gekregen. Dat komt goed uit want in dit café kun je lunchen met het mooiste uitzicht van heel Istanbul. Geniet met een Turkse koffie of thee van de mooiste uitzichten over de Gouden Hoorn.

Hoe kom je bij Eyüp
De meeste mensen nemen de bus naar Eyüp vanaf het busstation bij de Galatabrug, het Eminönü Bus Station. Je stapt uit bij de halte voor de kabelbaan. Vanaf het plein kan je weer de bus terugnemen, of je gaat weer terug zoals je gekomen bent. Echter is er een vele mooiere manier van reizen en dat is de boot. Ik informeerde bij ons hotel en toen bleek dat je ook met de veerboot Eyüp kunt bereiken vanaf de Halic pier. Sla je meteen twee vliegen in één klap. Een prachtig boottochtje over de Gouden Hoorn en een relaxte manier om naar Eyüp te reizen. Op deze ferry zie je al vele gezinnen met uitgedoste zonen die onderweg zijn naar de moskee.

Adres: Camii Kebir Caddesi, Eyüp
Openingstijden: tombes zijn geopend van 9.30 tot 16.30
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)
Belangrijk: je dient uiteraard netjes gekleed te zijn dus schoenen uit, schouders en knieën bedekt en de vrouwen dienen de haren te bedekken.

Dolmabahçe Paleis: voor liefhebbers van kunst en kitch

Ik ben niet zo van de kunst en kitsch maar mijn moeder wel en ik wist dat ik haar een groot plezier zou doen met dit paleis. Dat was een goede inschatting en ik heb mezelf ook prima vermaakt. Dit paleis werd tussen 1842 en 1853 in opdracht van Sultan Abdülmecit gebouwd. Dit enorme gebouw bestaat uit maar liefst 285 kamers, 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten (je zal het maar moeten poetsen 😉 ). Je kun dit paleis alleen maar bezoeken met een rondleiding. Geniet van alle pracht en praal want het interieur is echt oogverblindend…letterlijk. Zeker een bezoekje waard als je even geen moskee meer kunt zien.

Adres: Dolmabahçe Cd
Openingstijden: 09.00-16.00 zomer en 9.00-15.00 in de winter
Toegangsprijs: TL 20 per persoon voor paleis en harem (2012)
Belangrijk: fotograferen is niet toegestaan en grote rugzakken moeten in een kluisje.

Rüstem Paşa Moskee: een betoverend mooie moskee

Deze moskee is een onbekend pareltje aan de rand van de Egyptische Bazaar. Deze betoverende moskee werd in 1561 gebouwd door Sinan. De buitenkant van deze moskee is alles behalve sensationeel maar het interieur is schitterend. De moskee schittert door kleurrijke Izniktegels en er is een heel mooie lichtinval. Wij waren de enige bezoekers in deze moskee en dat tref je niet snel in deze stad. Dit pareltje is goed verborgen in de drukke wijk Eminönü .

Een makkelijk route is via de hoofdingang van de Egyptische bazaar, vanaf het plein bij de Nieuwe Moskee. Loop daar de bazaar op en sla het eerste straatje rechts af. Loop een paar honderd meter door en dan ligt deze moskee aan de rechterzijde. Deze moskee is absoluut een bezoekje waard en nog niet ontdekt door het grote publiek.

Adres: Hasircilar Caddessi, Eminönü
Openingstijden: 09.00 uur tot zonsondergang (gesloten tijdens gebedstijden)
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)
Belangrijk: je dient uiteraard netjes gekleed te zijn dus schoenen uit, schouders en knieën bedekt en de vrouwen dienen de haren te bedekken.

Rustem Pasa Moskee

Yeni Cami Moskee

Yeni Cami, ook wel de Nieuwe Moskee genoemd, behoort tot de prominentste moskee van Istanbul. De bouw begon in 1597 maar werd pas voltooid in 1663. De opdracht voor de opbouw van deze moskee kwam verrassend genoeg van vrouwen. Deze moskee is minder bezocht dan bijvoorbeeld de bekende Blauwe Moskee maar zeker niet minder indrukwekkend. Ik vond de lichtval erg mooi en hierdoor kon je er prachtig fotograferen.

Adres: Rüstem Paşa Mh, Eminönü
Openingstijden: gesloten tijdens gebed en ‘s avonds
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)
Belangrijk: je dient uiteraard netjes gekleed te zijn dus schoenen uit, schouders en knieën bedekt en de vrouwen dienen de haren te bedekken.

zien en doen in istanbul

Galata brug

Een van de drukste bruggen is de Galatabrug en deze brug verbindt Eminönü en Beyoglu met elkaar. De brug zelf is niet bijzonder, maar het is echt de bedrijvigheid die de brug karakter geeft. Dagelijks gooien vele vissers hier hun hengel uit. Uit het uitzicht is fenomenaal dus fotografen kunnen hier hun hart ophalen.

Onder de brug vind je toeristische restaurants en cafés. Echter heb ik gelezen dat menig toerist hier wordt verrast door woekerprijzen dus wij hebben hier niet gegeten. ’s Avonds kun je hier heerlijk wandelen en je hebt natuurlijk een prachtig uitzicht, vooral tegen zonsondergang.

Istanbul

Al met al is er meer dan voldoende te doen in Istanbul. Trek zeker vijf dagen uit voor deze wereldstad en dan heb je waarschijnlijk nog niet voldoende tijd. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in het bekende Topkapi Paleis, een derwisj voorstelling bij te wonen en het Aziatische deel te bezoeken. Ik was erg onder de indruk van Istanbul. Jammer dat het de laatste tijd zo onrustig is maar ooit ga ik zeker nog een keer terug.

Meer lezen over stedentrips? Lees dan vooral mijn blogartikelen over diverse stedentrips.

Budgettip: vervoer naar het centrum van Istanbul

Sinds april 2012 vliegt Transavia ook vanaf Eindhoven Airport naar Sabiha Gökçen in Istanbul. Erg handig voor de zuiderlingen onder ons. In alle reisgidsen staat er vermeld dat het een duur grapje kan zijn om in het centrum van Istanbul te komen aangezien deze ‘kleine’ luchthaven in het Aziatische deel gelegen is. Daar klopt helemaal niets van. Een taxi van de luchthaven naar Sultanahmet kost zeker 80 TL en de meeste toeristen zullen daarom de bekende shuttlebus naar Taksim nemen om vervolgens met de ondergrondse naar Kabatas te gaan en vervolgens weer over te stappen op de metro. Er is een makkelijkere en een goedkopere manier!

Neem vanaf de luchthaven de openbare bus E10 naar Kadiköy (5 lira pp). Vanaf 9.00 tot 18.00 vertrekt er ieder half uur een bus naar de haven Kadiköy. Deze rit zal ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag nemen. Neem vervolgens de ferry naar Eminönü ( 2 lira pp). Vanaf 6.30 tot 24.00 vertrekt er iedere 15-20 minuten een ferry naar Eminönü. De overtocht zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. In hooguit 90 minuten ben je dus voor 7 lira pp (3,05 euro) in de grote haven Eminönü en je hebt meteen een mooi boottochtje gehad. (prijzen zijn van 2012 dus onder voorbehoud 😉 ) Let wel op: de route met de ferry is alleen mogelijk wanneer je overdag aankomt op de luchthaven!

Zijn jullie wel eens in Istanbul geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

13 comments

Rowan 24 mei 2016 - 09:36

Redelijk dichtbij, maar meteen zo’n andere wereld. Ik zou hier graag heen willen. Helemaal als ik lees hoe enthousiast jij bent! Ik ga dit artikel meteen even opslaan, super handig met al de adressen! Mooie foto’s ook!
Rowan onlangs geplaatst…Karamel bananen taart (banoffee pie)My Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 mei 2016 - 13:53

Zeker een keer doen Rowan! Ik vond Istanbul inderdaad zo’n andere wereld. Hartstikke veel te doen, lekker weer, lekker eten en vriendelijke mensen…wat willen we nog meer 🙂 .

Reply
Yvonne 29 mei 2016 - 10:36

Dat er veel moskeeën en paleizen in Istanbul zijn dat had ik gezien, maar dat het er zelfs meer dan 500 zijn, daar had ik geen idee van. Wij zijn 2 keer in Istanbul geweest, maar nog niet in Eyüp, ziet er interessant uit, ga ik zeker onthouden voor een volgende keer!
Yvonne onlangs geplaatst…Slapen als een baby op reisMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 29 mei 2016 - 17:25

Ik schrok ook van het aantal…dat had ik ook niet verwacht. Ik las het ergens op internet. Eyüp is wel echt een aanrader want er komen niet veel toeristen. Is echt een ander stukje Istanbul en heel erg belangrijk voor de lokale bevolking.

Reply
Denise - Follow my footprints 29 mei 2016 - 18:24

Ja, ik ben er ook geweest, nog niet zo heel erg lang geleden, in mijn eentje. Ik vond het een geweldig gave stad en wil er nog veel meer over posten! En ik wil graag een keer terug in de zomer (ik was er in de winter).
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Popeye Village – een kleurrijk dorpje aan een sprookjesachtige baaiMy Profile

Reply
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 29 mei 2016 - 22:24

Staat op de lijst! En wil er echt heeeeeeel graag naartoe! Handig lijstje met adressen, die ga ik bewaren 😉 Ik wil sowieso nog veel meer zien van Turkije! Tot nu toe alleen de toeristische badplaatsen gezien, ooit gaat er nog een roadtrip door het land komen. Eerst maar Istanbul 😉
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl onlangs geplaatst…Video: lovely Ljubljana in beeldMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 30 mei 2016 - 19:04

Zeker een keer naar toe gaan Daphne! Ik was echt zo verbaasd over de schoonheid van Istanbul. Super mooie stad met veel bezienswaardigheden, onwijs aardige mensen (niet opdringerig in tegenstelling tot de badplaatsen) en erg lekker eten. Ik ga zeker nog een keer terug 🙂 .

Reply
Jenny - ikreis.net 1 juni 2016 - 08:52

Ik heb twee keer een stedentrip naar Istanbul gemaakt. Een bruisende en veelzijdige stad.

Afgelopen oud en nieuw was ik ook in Istanbul, maar dat was met 31 uur vertraging en niet leuk 🙂

Reply
DutchieontheRoad 2 juni 2016 - 20:16

Jeetje, 31 uur vertraging is een mindere reden om in Istanbul te zijn.

Reply
Sanne 2 juni 2016 - 07:19

Wauw, 500 moskeeën, dat is wel een onwijs aantal! Het lijkt me een stad waarop je nooit uitgekeken raakt, zoveel te ontdekken! Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me wel heel gaaf om hier een keer naar toe te gaan!
Sanne onlangs geplaatst…Een op reizen geïnspireerde tropische tuin!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 2 juni 2016 - 20:17

Ik schrok ook van het aantal…dat wist ik ook niet maar las het onlangs in een artikel. Er is inderdaad ontzettend veel te ontdekken en ik ga zeker een keer terug.

Reply
Carolien | Dream the World 3 juni 2016 - 09:01

Istanbul lijkt me zo’n andere wereld en toch niet ver weg, lijkt me nog wel eens mooi om te bezoeken!
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Flashback Travel #Mei 2016My Profile

Reply
Aniek 30 juni 2017 - 11:49

Ik was er voor een overstap…. en heb de stad dus niet gezien. Maar wat wil ik er graag naartoe!
Aniek onlangs geplaatst…UNESCO Werelderfgoed in Turkije: EfezeMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.